71

Пентхаус, който се носи над морето до Поморие СНИМКИ

"Марица Дом" ви отвежда високо над южното ни Черноморие, за да обиколите един артистичен пентхаус с невероятна 360-градусова гледка

 

Ако стилът на един дом може да се сравни със симфония, този артистичен пентхаус - на върха на луксозна сграда в центъра на Поморие – напомня за музика от цветове и форми.

Жилището крие съкровища в стил винтидж и носи най-доброто от прохладния живот в черноморската перла. Градът е заобиколен от морето, но и от Поморийското езеро.

Отскоро това бижу е собственост на семейството на музиканта и композитор Антон Сяров. „Морето е най-вълшебният концерт, който ни дарява не само с цветове, звуци, а и с огромната си магия и вълшебство да се чувстваш пречистен. То ни облива с щастие и забраната за съществуване - ето защо искахме да имаме своя дом именно тук!“ - казва пловдивчанинът.  

Антон Сяров е цигулар и композитор със световно признание. Творбите му трудно могат да бъдат описани с думи, те са многостранни и сложни като музикалния космос, в който се движи този изключителен виртуоз. Такъв е и домът му - многопластов и цветен, но и изпълнен с премерен лукс. 

В класическия смисъл на думата пентхаус е апартамент с изглед към четирите посоки на света. Най-често, той се различава с панорамен стъклопакет, високи тавани и големи площи - такъв е домът и на семейството на Антон. Този „луксозен апартамент в небето” ни посреща с голямо фоайе, където са разпръснати множество предмети на изкуството: от картини на известни майстори на четката до малки сувенири, „пристигнали“ тук от различни екзотични локации по света. Разбира се, след поредното пътуване на фамилията.

С внимание към всеки детайл

Красивата резиденция разполага с три просторни спални - всяка с различна концепция, и още толкова бани. Изборът на цветовете им съвсем не е случаен - стаите са в зелено, синьо и жълто. „Към всяка от тях сме вложили специално отношение и определено наименование. Например, синята спалня е "Nocturne in Blue’’, разказват домакините. Името е странна препратка към албума на Антон „Ноктюрно в синьо”, който бе представен и в Пловдив през 2016 г. В този албум Сяров се движи елегантно между различни музикални жанрове. „Композициите в албума разказват истории - живи, пъстри и изненадващи, тъй като са почерпени от самия живот”, споделя цигуларят.

А това морско жилище е цветна находка,

този път от техния живот.

Антон и съпругата му Мартина си припомнят как са попаднали на имота. Разказът им звучи интригуващо. „Следяхме имоти online и получихме покана за посещение в Свети Влас и в Слънчев Бряг. Това се случи през февруари 2020 г., но тогава не попаднахме на това, което търсехме. Около две седмици след връщането ни в Германия отворих компютъра и на шега с жена ми хвърлихме поглед отново - без мисълта да закупим имот. Когато обаче видяхме новата оферта на този пентхаус, където само за около 1 час имаше около 275 посещения през интернет, реших да закупя имота online.

Жена ми с хумор прие лудостта

на вълнението и искриците (защо толкова настоявах да се сдобия с този имот). Аз обаче мигновено прецених удобството на жилището, южното изложение, лечебните бази в съседство и спокойствието на курорта в сравнение с натоварените зони около нас. Локацията е перфектна - само на около 8 минути от аерогарата, както и удобството да живееш само на 20 минути от град Бургас. Предимствата бяха много - определено. Взехме бързо решението, от което днес моето семейство е във възторг и радост!“ - споделя Сяров.

Моделират сами пространствата

Когато купуват жилището, то е обзаведено. „Да, имаше мебели, но се наложиха много радикални промени“, разказва музикантът. Все пак в трансформацията на пространствата той не залага на някаква специална концепция, а на творческия си усет.

„Исках просто да създам уют. За изненада - почнах като архитект да чертая баните, кухнята, шкафове… Старият интериор бе монотонен, еднотипен и преди да го изхвърлим, бях осенен от идеята да го преобразя. Използвах цветовете, които се родиха във въображението ми! Никога преди това не съм се занимавал с подобни неща, но приех интуитивно промяната - снабдих се с материали от Холандия и Германия, запретнах ръкави и започнах, като на майтап, да боядисвам. Използвах различни техники, които се раждаха след всеки нанесен цвят. Защо да търся помощ от дизайнер, след като аз самият съм творец - смее се пловдивчанинът. - Наложи ми се да се преборя със собственото си его, влюбен в безкрайния си ентусиазъм да открия още една черта в себе си, в характера ми, "заспал" в романтиката на сенки от миналото ми“.

Така домът се превръща в убежище за хармонията на душата, мястото, където влизаш и чувстваш себе си и семейството си в близост, в равновесие и радост. Да се радваш на всеки кът в творчески и духовен аспект.

Моделират детайлите, избирайки стила винтидж

Дизайнерите казват, че винтидж стилът е подходящ за носталгични хора. Прочутият ни музикант обаче има друга трактовка: „Това, което носим и изразяваме със себе си, е не само носталгия, а много, определено много думи, които не могат да се изкажат по обикновен начин поради различията ни! Само в един-единствен цвят могат да се видят хиляди, милиони забележителности, стига да сме подготвени със съзнанието, какво точно искаме“, разсъждава българинът. Така винтидж стилистиката завладява интериора на този артистичен дом: с нежните си цветове, с естествените  материали - предимно дърво, камък и ковано желязо. В детайлите влизат тъканите от естествени влакна, като вълната и памука. Меката мебел, толкова специфична за този декор, също намира място тук - в удобни кресла и меки фотьойли. А колкото до картините, те напълно изместват типичните за винтидж интериора черно-бели снимки.

„Картините са очите и душите на творците!

  Изборът не е лесен, но той те приковава точно тогава, когато имаш приятели художници. И знаете ли: да избереш правилната картина е като себеотдаване. Нека помислим: кой художник ще ти даде или продаде картината си ей така, просто да се отърве от нея ли? Не вярвам! Според мен, повечето картини търсят и намират своя собственик и това се случва в строго определен етап от живота му. Може да звучи странно, но да сложа нещо на стената си, за мен изисква определена покана на вкус, изтънченост и стил!“ - разсъждава музикантът, който покори международните подиуми на Париж, Будапеща, Прага и Брюксел с космополитната си музика.

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?