Следвайте ни

Пазарът на имотите кипи: Купувачи има, продавачи няма

viber icon

Пандемията стимулира българите да купуват ваканционни имоти, заяви експертът Тихомир Тошев

Пандемията доведе до това, че хората започнаха да търсят по-големи жилища. Спестяванията на домакинствата нараснаха сериозно. Това провокира интерес към пазара на имоти. Обаче хората, които имат имоти, не искат да продават.

Това заяви за имотния пазар кредитният консултант Тихомир Тошев пред БНР.

"Интересът към покупка на жилища е много голям. Друг двигател на пазара на имоти са ниските лихви по ипотеките - 2,5-2,9%. Само за април новоотпуснатите ипотечни кредити са в размер на 445 млн. лева, това е рекорден месец от съществуването на банки и ипотечни кредити. Интересът към имоти ще продължи и през следващата година", заяви той.

Тошев допълни, че голяма част от ръста на цените е продиктуван не само от това, че търсенето превишава предлагането, но и от това, че поскъпват разходите за строителство на ново жилище.

"Това дава логиката, че не се надува балон на пазара на имоти. Но ако до една-две години тези ръстове се ускорят и започнат да стават по-значителни, трябва да ни светне една лампичка", смята експертът.

Консултантът уточни, че епидемията е стимулирала българите да купуват ваканционни имоти. 

Коментари (3)

Геро

Геро

23.06.2021 | 10:31

Градовете ги правят като гета, неостана зелен площ, кога ще се намери гл. Архитект, който ще промени ПУП на Пловдив и ще искара градът на вън по периферията, а не да го блъсна по кварталите.

Отговори
6 0
Та и цялото дюшеме

Та и цялото дюшеме

23.06.2021 | 10:19

България се ТОПИ а имотния пазар КИПИ Явно на някой му хлопат всичките ДЪСКИ

Отговори
9 2
Тогава

Тогава

23.06.2021 | 13:28

Отделно официално: 20- 25% от застроеното стой празно, иначе продавачи нямало, то ако е вярно яко пране на пари е целия строителен бранш!

Отговори
5 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?