44

Пазарът е сложен, не всеки има ключа към добрата сделка

Платформата „Реалистимо“ очерта новите тенденции

Едва 23% от купувачите днес избират къща, когато влагат парите си в имот. Преобладават търсещите апартаменти за свое жилище и те са 77%. В наемния сегмент предлагането е по-малко, въпреки че около 50% от клиентите правят запитвания за подобни имоти. В същото време пловдивчани вече все по-често търсят имоти около града и дори в близкия Асеновград. По-атрактивни за тях се оказват дестинации като соцрайонът „Тракия“, но и близките Стамболийски и Хисаря, както и село Марково. За тези тенденции стана ясно по време на конференцията „Жилища и имоти 2023“.

Припомняме, че имотната платформа „Реалистимо“ събра топброкерите от пловдивските агенции за имоти в бизнес хотел SPS. От платформата залагат на специалисти с дългогодишен опит в дигиталния маркетинг, които търсят нови начини за достигане до клиентите. Ето защо  „Реалистимо“ е атрактивна с иновациите си и своя изцяло нов поглед върху работата с агенции, собственици на имоти и купувачи. Според експертите й днес пазарът на имоти се движи от няколко основни тенденции.

Първата е, че инвеститорите заемат все по-водеща роля в процеса. Купувачите, от друга страна, имат повишено внимание към имоти за основно жилище за сметка на покупките с цел инвестиция. Лихвите на банките търпят плавно увеличаване, допълнителните услуги в сектора на имотите са с повишено търсене и цени. А задачата на брокерите е да изграждат по-здравословна връзка с клиентите.

В днешно време всеки е експерт по имоти, но не всеки има ключа към добрата сделка, твърдят от "Реалистимо". Техните наблюдения върху пазара показват, че Пловдив се представя по-силно в сравнение със столицата София и генерира значително по-силен интерес от останалите големи градове в страната. Само през януари над 150 000 души са прегледали страниците с имоти в платформата, а близо 300 000 са видели конкретни обяви за имоти.

Прегледани са над 3 000 000 обяви в списъка с резултати от търсене, а самите ползватели на платформата са прекарали над 2000 часа в търсене на имоти - процес с потенциал за бъдеща сделка. 

Така брокерите от Пловдив попаднаха на едно различно събитие - няколко часа с интензивна информация, ценни съвети и статистики за развитието на бранша. Сред лекторите беше Мартин Панайотов, който говори за бъдещето на представянето на имоти в България.

Илия Добрев (Estate Assistant) обясни как софтуерът помага за по-ефективната работа на агенциите, как докарва повече пари на брокерите и реализира повече сделки. Атанас Ламбев пък разказа защо виртуалните разходки са необходимост в 2023 година.

 

Рециклирането - на фокус в строителното изложение

Какво предстои в сектор „Строителство“? Отговора ще намерите в изложението Архитектурно-строителна седмица, организирано от Интер Експо Център. Между 29 март и 1 април форумът за 23-ти път ще предостави платформа за откриване на глобалните иновации и нагласи, визиите и посоките за развитие, изграждане на контакти и създаване на бизнес партньорства.

София отново ще събере български и чуждестранни компании от различни направления: „Довършителни дейности”, “Врати, прозорци и фасади”, „Дървени конструкции“, “Строителнo оборудване и механизация“, „Вертикално планиране и ландшафт“, „Индустриално строителство и оборудване“, „Сградната автоматизация”, “ОВиК“. Моделът на Архитектурно-строителна седмица превръща страната ни в притегателна точка за бизнеса, особено този от Балканите и Източна Европа. Форматът отново обединява сили с АТЕСТ Експо - изложението, което събира на едно място най-големите и впечатляващи машини, приложими в строителството. Механизираните гиганти с усилията на Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ) ще заемат над 6000 кв.м от външните площи на Интер Експо Център.

Green Energy е свързващото звено на веригата от продукти и услуги в Архитектурно-строителна седмица и АТЕСТ Експо. Акценти на новия формат са възобновяемата енергия, енергийната ефективност и рециклирането.

Пловдив с над 200 нови сгради само за три месеца

Пловдив отчита ръст над 14% по издадените разрешения за строеж през последното тримесечие на 2022 г. спрямо година по-рано. При жилищните сгради ръстът е 0.1% (1911 жилищни сгради с 10 203 жилища); в графата „други видове“ е 1.0% - 1183 сгради. С 45.5% спадат издадените разрешителни за строеж на административни/офис сгради - общо 18. Оживление се усеща на имотния пазар. През октомври-декември в София са продадени 9668 имота - 30% ръст спрямо предходното тримесечие, когато са 7402, Пловдив отчита ръст над 14%, Варна - 13%, а в Бургас има 1.16% спад. Връщайки се към данните от НСИ, през последното тримесечие на 2022 г. в експлоатация са въведени 1613 сгради - ръст от 32.1% спрямо година по-рано. Новопостроените жилища са с 5.3% повече - 5708. Водещи по въведени в експлоатация жилищни сгради са областите София-град - 296, Пловдив - 232, и Варна - 182. 35.5% са двустайните, а 34.8% - тристайните жилища.

Индексът на строителната продукция в края на 2022 г. следва тенденциите от 2021 г. През октомври ръстът е 1.8%, през ноември - 1.6%, но през декември има спад от 1.6%. Това затвърждава тенденцията в сектора с над 121 000 заети, декември да е с отрицателни показатели. През 2021 г. месецът отбелязва спад от 0.4% спрямо ноември. И в двете години с по-слаби позиции е гражданското и инженерното строителство - 1.7% (2022 г.), и -1.1% (2021 г.).

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?