Следвайте ни

Пасивни къщи за бедни художници

viber icon

Американски архитекти обориха наложеното мнение, че този тип сгради са само за заможни клиенти.

 

Американски строители ​обориха ширещото се мнение, че пасивната къща е твърде скъпа с цялата допълнителна изолация и модерни прозорци. Съвсем немислима изглежда и идеята за жилища за хора с ниски доходи в подобни сгради, например в Ню Йорк.

Вече построената Park Avenue Green е най-голямата пасивна сграда в Северна Америка, пише.Stroiteli.bg. Тя е дом за хора с ниски доходи, включително бивши бездомници. Състои се от 154 апартамента и разположени на приземния етаж достъпни ателиета за художници и галерия, видими от улицата. Проектът осигурява така необходимите жилища за хора с ниски доходи за района на „Мелроуз“, като в същото време съчетава модерни строителни технологии и създава общност от зелени домове. На покрива на Park Avenue Green е инсталирана 34 KW фотоволтаична система. Сградата също използва когенерация и изцяло съответства на високите нива на изолация и енергийна ефективност на пасавна къща съгласно американския стандарт PHIUS.

„Park Avenue Green е устойчива и достъпна сграда и е пример, че можете да изградите енергийноефективни, многофамилни жилища на достъпни цени и в Ню Йорк. Моделът пасивна къща работи само когато правилните дизайнерски решения се вземат от първия ден. Ако архитект започне работа по проектирането например, с предвиждането на голям прозорец, тогава загубата на енергия от него може да бъде толкова голяма, че всякаква изолация на друго място не може да я компенсира. Архитектите не приветстваме често това навлизане на физиката в света на изкуството. Ще продължим да прилагаме поуките от този проект в бъдещата си работа“, заявиха от студиото, проектирало сградата.

Park Avenue Green определено не е най-красивата пасивна къща. Масово я наричат „скучна кутия“. Но безспорен факт е, че „скучните кутии“ са най-евтините, най-малко въглеродните, най-стабилните и имат едни от най-ниските експлоатационни разходи в сравнение с по-разнообразните и красиви форми.

 

В Мюнхен превръщат следвоенни сгради в зелена приказка

Датското архитектурно студио ADEPT разработва проект за обновяване на 1100 хектара жилищни сгради и обществени пространства в крайния квартал на Мюнхен - Нойперлах.

Известен със своите социални и инфраструктурни проблеми и типичен пример за следвоенно градско развитие от 60-те и 70-те години, Нойперлах е най-големият по рода си в Германия. Първоначално планиран с над 80 000 жилищни единици, както и сгради с културни и социални функции, общият устройствен план на Нойперлах никога не е бил напълно завършен, засилвайки впечатлението за неглижиране на района.

Преобразуването на обширна зона в покрайнините на Мюнхен е едно от най-големите строителни събития в Германия. Разработката включва планиране на всички нива: от общия устройствен план до подробен проект за обновяване на значителна част от жилищните комплекси. Проектът ще стартира с реновирането на 500 хектара след специално предварително проучване. 

Създаването на нов проект е идеален момент да се преразгледа културната и социалната инфраструктура, бъдещата мобилност, зелената структура като градски актив, използването на ресурси и адаптирането към промените в климата. 

 

Във Виена изоставено летище се възроди в модерен квартал

Как интелигентните технологии могат да превърнат едно изоставено летище в град на бъдещето. Това се вижда на практика в новоизграждащия се квартал на Виена, наречен Seestadt Aspern.

Той е жива лаборатория, в която се тестват последните технологични разработки, свързани с бъдещето на енергийните системи, интелигентите сгради и градската среда. Новият район има обща площ от 240 хектара, от които 50% ще са зелени и свободни пространства.

На мястото на изоставено летище от края на 50-те години, което се намира до границата в близост до Братислава, благодарение на джойнтвенчър се изгради съвременен квартал на Виена. В него ще живеят 25 000 души, за които да има 20 000 работни места. 

Изследователският проект е съсредоточен върху няколко основни компонента. 

Първият от тях са умните сгради, които се адаптират към нуждите на обитателите си. 

Вторият са интелигентните енергийни мрежи, които осигуряват надеждна и изгодна електрическа енергия. 

Третият са иновативните информационни и комуникационни технологии, които позволяват на всички системи да комуникират една с друга и да обменят информация. По този начин се осигурява интегрирано управление и постигане на заложените енергийни цели. 

Четвъртият, много важен елемент, са потребителите, които участват в проекта. В жилища в някои от сградите са монтирани сензори, които измерват температурата, влажността на въздуха и стойностите на потреблението на вода, отопление и електроенергия и подават информация в реално време. Тези данни се допълват от информация от термопомпи, соларни инсталации и акумулаторни батерии. Метеорологични сензори отчитат актуалната сила на вятъра и слънчевото лъчение.

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?