4232

Пасивни къщи пестят 10 пъти повече енергия

Руснак предлага у нас бъдещето на строителството

Пасивните къщи са бъдещето в строителството, също като електрическите коли

Те пестят между пет и десет пъти повече енергия в сравнение със стандартното строителство, а също така предлагат комфорт на обитателите си, тъй като ги защитават от шума, влагата. Това твърди Дмитрий Юдин, управител на Passive House Shop, която откри първия си шоурум за енергийно ефективни решения и технологии в строителството у нас.

Дмитрий Юдин е привърженик на пасивното строителство

Преди време руснакът обясни пред „Марица“, че „никой вече не иска да кара автомобил, който харчи като парен локомотив. Преди да купим нова кола, винаги питаме колко харчи на ден тя. Нали така? А защо не задаваме същия въпрос пред архитекти и строители, а именно: Колко е разходът на една сграда? Защото е важно да се запитаме колко ще сме заплатили за една къща след 20 години. Или след 50“.

Дмитрий твърди, че първоначалната инвестиция на такъв тип сграда е с около 10% по-висока от конвенционалното строителство (при спазване на всички строителни технологии и правила) и може да бъде изплатена в рамките на 5-7 години, особено при сегашните високи сметки за енергия. Срокът на живот на всяка сграда, построена с качествени материали и технологии, е поне 50 години. Големият плюс е, че тази къща не е толкова зависима от цените на енергията. Дмитрий Юдин притежава сертификат за строителство на пасивни и нискоенергийни сгради, издаден от Института за пасивни къщи в Германия. С днешна дата той има започнати близо 30 подобни проекта. „Те са в цяла България - Варна, Добрич, Балчик, София, село Кошарица в община Несебър. Вече сме готови с проекта и започваме да строим поредната си пасивна къща и до Пловдив", каза още строителят. 

Пасивното строителство се налага все повече като стандарт в Европа и поради изискванията на Европейския съюз за т.нар. сгради с нулево енергийно потребление, или NZEB (Nearly zero-energy building). 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
4 коментара
Долнопробна реклама

Долнопробна реклама

27.02.2024 | 22:16

Изглежда че Даниела за друго не става. Ах, да - много е добра със затваряне и триене на коментари. Селяния до шия!

Отговори
2 0
Николай Ставрев

Николай Ставрев

26.02.2024 | 20:13

А сертифицирани пасивни сгради в Бг има , и то 2 от общо 3 са в МАРКОВО! И са тествани от ХЕКСАГОН - Богомил СТЕФАНОВ и сертифирани от Светлин ДОБРЕВСКИ !

Отговори
1 0
Богомил Стефанов

Богомил Стефанов

22.02.2024 | 11:53

Много ми е интересно при положение, че с колегите тестваме всички пасивни и нискоенергийни сгради в България защо няма нито една негова тествана или сертифицирана такава! Ако човек е толкова убеден в качеството на изпълнението си не би трябвало да се притеснява от Blower Door тестове предполагам. Много е неприятно да се злоупотребява с термина "пасивна къща" без никакви реални доказателства в тази насока. Предполагам, че въпросната къща се самоопределя като "пасивна"...

Отговори
5 0
Светлин Добревски

Светлин Добревски

22.02.2024 | 11:27

Като единствения сертификатор на Пасивни Къщи в България, смея да твърдя, че често се злоупотребява с наименованието на немския стандарт "Пасивна Къща". В България се появяват стотици уж "пасивни къщи", като не е ясно какво ги прави такива. В този случай, ключа е в присъстващата в едно изречение дума "подобни", която липсва обаче в последното изречение. Но те може да са "подобни" и на обикновени, как да ги различим? Който иска да види, кои са сертифицираните пасивни сгради в България, може да влезе в база данни на немския институт. Линк: https://passivehouse-database.org/index.php?lang=en#s_20ef41ffb73778f0894e0d5920e41c63

Отговори
6 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?