Следвайте ни

Паркинг с хриле приютява 3250 автомобила

viber icon

Архитектите създават емблематична фасада за гараж P22a в изложбения център на Кьолн

 

Трафикът по улиците тормози ежедневно пловдивчани. Паркирането става огромен проблем не само за центъра, а и за покрайнините на града. Къде е решението?

Изграждането на паркинги е едно от най-евтините строителства, казват българските проектанти. В световен мащаб обаче строителството на мега гаражите придобива космически очертания.

Равномерно проектираната фасада на този гараж в Кьолн съвсем не изглежда орнаментална - вместо това тя е проектирана като голяма органична структура, която създава впечатлението, че диша. Наречен паркинг P22a, той е предназначен за търговския панаир в Кьолн. Разположен е на моста Zoobrücke и предлага 3250 паркоместа на 5 нива. Изпълнители на проекта са IQ Real Estate от Дюселдорф.

Целта на този проект е да изработи новаторска и емблематична фасада за един мега гараж. Той трябва да изглежда не само лек и прозрачен, но и да заобикаля съществуващия S-образен извит план с поетично-органична обвивка, която му придава лека пластичност. Равномерно проектираната фасада не изглежда орнаментална - вместо това е проектирана като голяма органична структура, която създава впечатлението, че е живо същество.

За да се изпълни задачата, са произведени около 3000 панела от перфориран метал, чрез лазерно рязане с армировка на ръба. Подобните на хриле пропуски и перфорациите на самите панели осигуряват естествения поток на въздуха, необходим за паркиращите. Припокриващите се метални панели създават интересни геометрични шарки, които предизвикват чувствена, емблематична символика, особено през нощта.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?