Следвайте ни

Паркинг на 5 етажа вдигат до Хуманитарната

Идеята е съоръжението да поеме голяма част от колите в центъра и Капана, теренът, определен за строителството му, е 2374 кв. м

viber icon

Пететажен паркинг за 191 коли е планиран за терена на ул. „4 януари" №36 (бивш ТЕЛК). Идеята на Общината беше лансирана още в мандата на екскмета Иван Тотев, но на този етап проектът е одобрен и съгласуван с НИНКН. От РИОСВ също са дали зелена светлина за изграждането на многоетажния паркинг, който чака строително разрешение, съобщават от надзорната фирма „Кима консулт“. Идеята е съоръжението да поеме голяма част от колите в центъра и Капана, което е напът да реши проблемите с паркирането в зоната.

Теренът, определен за строителството му, е 2374 кв. м и е общинска собственост. В него се намира стара сграда на бившата ТЕЛК, която ще бъде съборена преди изграждането на новото съоръжение.

Проектното решение е на софийската проектантска къща „Новиза”, то е за паркинг на 5 етажа. Конструкцията на сградата ще е монолитна - стоманобетонова, с комбинирана скелетно-гредова и скелетно-безгредова схема. Фасадите на многоетажния паркинг ще са отворени, като е предвиден ажурен метален парапет и мантинела по периферията на сградата. Паркингът ще бъде с два асансьора и евакуационна стъбла. Предвижда се в прилежащия терен да има открит паркинг за 11 автомобила, включително 8 паркоместа за лица в неравностойно положение и 29 паркоместа за електрически превозни средства и изграждане на съпътстваща инфраструктура. Общият брой на паркоместата е 191.

Проектантите уточняват, че е предвидена възможност за бъдещо разширение на многоетажния паркинг в източна посока. Входът му е от западната страна - откъм Хуманитарната гимназия. Тъй като улицата е тясна и компрометирана, оградата на училището ще се измести навътре, за да се направят подстъпите към съоръжението. Самата улица и тротоари също се разширяват и ремонтират.

Гражданите обаче са раздвоени относно новото съоръжение - мненията варират от пълната му подкрепа до крайното: безумен проект. Притесненията идват от близостта на паркинга със сградата на Хуманитарната гимназия, което ще доведе до проблеми с мръсния въздух, шума и риска от инциденти. Всичко това ще застраши здравето на учениците от Хуманитарната, притеснени са хората от квартала.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?