2374

Паника сред жителите на квартал "Триъгълника": Нов гигант може да смени общежитието на БДЖ

Старото общежитие на БДЖ на ул. ”Хан Кардам” № 18  е напът да се превърне в модерна сграда с жилища и магазини. Имотът е с нов собственик и той планира да построи стъпаловидна постройка - на осем, девет и десет етажа, сочат документи, подпечатани от експерти в Община Пловдив.

Новината буквално взриви хората от малкия квартал "Триъгълника" до Централна гара. Техният район явно е доста апетитен за инвеститорите. Примерът с новите жилищни кооперации до Стоматологичния факултет е показателен - стотици студенти във ВМИ вече се настаниха под наем в белите блокчета точно в подножието на Младежкия хълм.

Местните са обезпокоени за квартала си - сега още един от терените с площ от 2300 квадрата ще се застрои с комплекс от три нови жилищни обема. На много места в квартала вече са разлепени информации за „Нов жилищен проект в град Пловдив, район “Централен, кв. “Триъгълника”, ул. ”Хан Кардам” № 18 (на мястото на старото общежитие на ЖП), предвижда от УПИ I - комплексно застрояване да се обособят два нови имота: УПИ I - 522.3684 - комплексно застрояване, и УПИ III - 522.3685 - обществено обслужване и жилищно застрояване.  Съществуващото УПИ-56784.522.3568 се заличава.“

Какво се случва реално?

„При нас няма входиран проект за ново инвестиционно намерение", твърдят експерти от отдел „Проектна експертиза“ към Община Пловдив. Според тях Общината служебно е направила ПУП-План за регулация, със запазване на съществуващата сграда. По този начин се урегулира имотът за сградата, която се запазва. Какви са намеренията за бъдещето на терена обаче, не може да се каже на базата на въпросната процедура, но в нея няма застроителни показатели, категорични са от Община Пловдив.

От години жп общежитието стои под ключ

Излющена мазилка и прашни прозорци, зад които явно няма никакви признаци за скорошно обитаване. Така изглеждат жепейското общежитие отдалече в момента. 4-етажният блок на улица „Кардам” стои празен и заключен, установи репортерската ни проверка.

Сградата е видимо запазена, северната фасада е напълно олющена, виждат се и изпочупени стъкла. Малко под покрива стърчат ламарини, а дограмата е почти изгнила. Това, което не се вижда, е, че почти всички мебели, цялото оборудване е изнесено от сградата. Според запознати останалите читави мебели са отишли към други обекти на БДЖ. Общежитието е в активите на „БДЖ холдинг”.

Сградата е построена около 60-те години на миналия век, но тя „помни” и по-добри години. „Беше доста полезно за железниците, много народ мина оттук - спомня си бивш железничар. - Всеки, който идваше да работи в Пловдив, живееше тук”. След това закрили жп общежитието и оттогава то стои празно.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?