Следвайте ни

Пълна каша с напукания блок на "Леденика", намеси се Министерски съвет

viber icon

Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет ще излезе със становище кой трябва да направи сондажи и евентуално да плати ремонта на ВиК тръбите на пропадащия блок на кръстовището на улиците „Леденика“ и „Данаил Юруков“. Това съобщи домоуправителката на входа с напукани носещи стени Добрияна Караджова. 

Тя е открила в Тутракан друг блок, тръгнал да пада по причини свързани с канализацията.

„Свързах се с кмета на Тутракан и той ми препоръча да се свържа с междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към министерски съвет. Изпратих им всички документи и те ще дадат писмено становище, дали канализацията е наша отговорност“, каза домоуправителката. 

Според нея проблемът е на общински терен и значи отговорност да се пускат сонди за проверка на подпочвените води е на общината и на ВиК. 

„Ако имотът е частен – къща с двор, ние имаме учредено вещно право на строеж. А тук теренът е общински. Общината го дава за поддръжка на ВиК Пловдив. Много е важно дали имотът е предаден за стопанисване от общината на ВиК Пловдив или и не е предаден“, казва Караджова.

От това зависи коя от двете институции трябва да търси проблем в канализацията. 

От ВиК повториха, че са обследвали мястото и никъде не са открили проблем, който да изисква конструкторска намеса на мястото.

„Няма пропадане на тръбите, но има много неразтворими вещества в канализацията. Бил съм само един път там и знам, че това много стар проблем. Не съм на 100% сигурен къде точно е шахтата“, каза главният инженер на дружеството Антон Гълъбов. 

Според него хората от блока са прави да търсят причината да се премахне този проблем, но от дружеството досега не са открили нещо, което да изисква някаква подмяна или ремонт.

„Моето мнение, без да ангажирам ВиК, е че вероятно има пропадане на основи. Свързано ли е това с вода или не – не знам“, добави той.

От район „Централен“ припомниха, че целият терен е комплексно жилищна-общинска собственост – както е при 90% от блокове в Пловдив. 

Всяко едно нова присъединяване на нова сграда е за сметка на инвеститора. 

Трябва ли община Пловдив или ВиК за всяка една сграда, която се завършва да ходи да го изпълнява за своя сметка.

„Проблемът им ще се реши като съберат по 20 лева от апартамент и ремонтират канализацията си. Не правят това и одисеята им продължава вече 5-6 години. Законът е ясен - от първа шахта до сградата канализацията е ангажиментът на собствениците“, припомня кметът Георги Стаменов. 

Той казва, че според логиката на живеещите, за всяка една подземна комуникация, преминаваща през общински терен, общината трябва да иска наем от съответното дружество.

Докато споровете продължават пукнатините в избата на блока са се разширили след проливните дъждове преди две седмици.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Случаен

Случаен

25.01.2021 | 20:52

Това, което виждам на първата снимка, трудно може да мине просто за пукнатина. Така показано, по-скоро бих го нарекъл предаварийно състояние!

Отговори
2 0
Но  това...

Но това...

26.01.2021 | 23:26

Предаварийно състояние не е на носещи а на преградни стени. И най важното тези преградни стени са строени върху насип който не е валиран или тръмбован.Проблема видимо е в канализацията вътре в блока която в резултат на пропадането е с неправилен променил се наклон. Това за съжаление е масово явление.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай