Следвайте ни

Овча вълна изолира дома от влага

viber icon

Екоматериалите са на мода в строителството. Сред тях е и овчата вълна - тя се оказва особено подходяща за изолации.

Причините за това са няколко: овчата вълна е екологична, има много добри изолационни свойства и е лесна за вграждане. За първи път я използвали навремето в Нова Зеландия, където откриват голямото ѝ предимство - тя е ежегодно възобновяем страничен продукт от пасищното земеделие.

Наскоро младият арх. Пламен Мирянов разказа за „Марица“, че екипът на „Артекс инженеринг“ тепърва ще използва екоиновациите в новия им проект за селище от къщи в местността Камбаните, срещу Бизнес парк София. „Ходих на Средногорския събор в покрайнините на манастира "Гигинци". Там се запознах с хора от Националната асоциация на животновъдите в България и се заговорихме за вълната на овцете. Всеки сезон тя се изхвърля като отпадък на всякакви места - в дерета и реки. Освен че фермерите отнасят солени глоби, подобен подход крие риск от екологични бедствия”. Идеята му е да се намери начин тази огромна маса от вълна да се изкупи и от нея да се произвежда изолация. Вече има патентована технология и с нея отпадъкът се рециклира в  устойчива суровина. Идеята е доста щура и нестандартна, но младият архитект я обмисля сериозно.

Експерти потвърждават предимствата на вълната в няколко посоки.  

Топлопроводимост на изолацията

Топлопроводимостта на овчата вълна е между 0,037 и 0,042 W/(mK). По този начин изолацията от овча вълна предлага много добра защита срещу зимния студ. Освен това е известно, че вълната съхранява топлината и затова е много подходяща за поддържане на сградата хладна през лятото.

Звукоизолация

Изолацията от овча вълна предлага много добра звукоизолация. Можете да използвате гарниращата вълна, която се предлага и като изолационен материал, за запълване на всякакви кухини в стените и пода.

Абсорбира замърсителите

Изолацията от овча вълна има хигроскопични влакна. Вълната може да абсорбира до една трета от собственото си тегло във влага и след това да я освободи отново. Поради това е особено подходяща за изолация на помещения с висока влажност. Така се осигурява добър климат на закрито, тъй като тя може да абсорбира замърсители и миризми.

Противопожарна защита

Овчата вълна трябва да бъде защитена от огън с добавки като борати, които се добавят също и за защита срещу вредители.

Затова днес тя се прилага успешно за изолация на покриви на къщи (върху и между гредите), стените, таваните и външните фасади; също за изолация на охладителни системи, звукоизолация и изолация на пода.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Яяяя

Яяяя

16.09.2021 | 08:28

Да бе екологична! Обработена с борати за пожаробезопасност. И малко отрова за да нея изпапкат молците. Освен това влагата е най-големия враг на топлоизолациите. Наметнете си един мокър кожух и излезте да се пързаляте. И накрая от вълната се правят прежда, платове и нетъкан текстил от нискокачествената. Само в туземните страни се изхвърля по деретата

Отговори
2 0
Информиран

Информиран

15.09.2021 | 21:55

Нищо ново. В Германия отдавна се използува за изолация.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?