Следвайте ни

Откъде може да дойде нова ипотечна криза?

Климатичните промени могат да се окажат в основата на нови пазарни сътресения в жилищния сектор

viber icon

Наскоро Грета Тунберг, тийнейджърката активистка, обра точките по време на Общото събрание на ООН в Ню Йорк с пламенна молба за спешни действия срещу изменението на климата, пише Джилиън Тет за Financial Times.

Беше наелектризиращо. Ако обаче инвеститорите имат нужда от допълнителна причина да се събудят, те трябва да отбележат още едно събитие: публикуването на доклад от спонсорираната от ООН организация „Принципи за отговорно инвестиране” (ПОИ), предупреждаващ, че „финансовите пазари днес не калкулират адекватно вероятния краткосрочен отговор на климатичните промени“.

 

Всъщност ПОИ, в която членуват около 500 глобални компании за управление на активи, предвижда „пазарен отговор до 2025 г., който ще бъде бурен, рязък и безреден поради забавянето“. Казано с прости думи тя очаква пазарен шок.

И ако това звучи твърде абстрактно, за да бъде смислено, Дикън Пинър, консултант от McKinsey, даде на ООН няколко примера за това, къде може да се случи „безредно“ коригиране на цените. Крайбрежните региони като Флорида, предупреди той, биха могли да предизвикат ценови шокове в активите за кредитори, застрахователи и собственици на жилища. Така също и на места като Испания, Южна Франция, Гърция и Италия, за които се предвижда изумително увеличаване на засушаването.

Междувременно анализът, циркулиращ в залите на ООН тази седмица, беше още по-стряскащ. Kонсултантската група за климата Jupiter, например, наскоро ми показа моделирането, което извършва за банки и застрахователни компании в САЩ. Използвайки синтетично портфолио от 100 000 жилищни ипотеки в Южна Флорида - въз основа на експозицията на истинска банка - Jupiter прогнозира утрояване на загубите от щети от наводнения през следващите няколко десетилетия.

Отчасти това се дължи на нарастващата честота на метеорологични събития като ураганите, които грабват заглавията. Но основната причина за прогнозираните загуби е нарастващият хроничен риск, като например от наводнения, които са с дълбочина по-малко от един фут, но които ще засягат все по-голям дял от къщите на всеки няколко години.

Това ще навреди на застрахователните групи. То може да бъде пагубно за някои собственици на жилища: макар, че американските домакинства обикновено използват 30-годишни ипотеки за закупуване на имоти, цената на застраховката се коригира ежегодно. С други думи има вградено матуритетно несъответствие в рисковете на пазарите на имоти във Флорида, което може да доведе до дефолти по ипотечните кредити, нанасяйки вреда на заемателите и кредиторите.

 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?