3906

От Камарата на строителите предупреждават: Възможна е спекула и с цената на цимента

Циментът е поскъпнал със 70% от ноември 2021 година, алармират от Камарата на строителите в България (КСБ). Строителни компании са сигнализирали браншовата организация за безпрецедентно увеличение на стойността му с нови 24 лв. на тон от началото на март 2023 г., за което „не може да се твърди, че е вследствие на динамични пазарни процеси“. Така от ноември 2021 г. повишението в цената на цимента е 84 лева на тон, или 70%. Припомняме, че галопиращата инфлация и войната в Украйна сериозно разместиха ценовите пластове в строителния бранш. Оскъпяването на строителните материали, които се влагат в новите сгради, е почти двуцифрено. От Украйна и Русия страната ни внася 70% от арматурното желязо, санкциите и ограниченията обаче поставиха под въпрос доставките. Армировката е поскъпнала над 60%, дървеният материал - със 150%, а топлоизолацията - между 40 и 60%. Така за една година поскъпването в строителството е 27%, отчитат от Националната асоциация на строителните предприемачи.

Сигналът на строителите за цените на цимента е достигнал до министър-председателя Гълъб Донев, Комисията за защита на конкуренцията и Комисията за защита на потребителите за неоснователно завишение на цената на цимента и настоява за проверка за спекула. КСБ настоява институциите по компетентност да извършат проверки на пазарите за спекула при цените на цимента и производните му продукти, отчитайки всички външни и вътрешни фактори, оказващи влияние върху пазара у нас, както и да бъдат наложени санкции на нелоялните търговци.

„До момента строителните компании считаха цените на цимента за основателно повишени вследствие на нормални икономически процеси, свързани с високото ниво на инфлация. Това е всеобщо известен факт и необходимостта от отчитането му бе отразено и в последните изменения и допълнения на ЗОП. След последното информирано увеличение от март 2023 г. обаче, с което цените на цимента се вдигат с нови 24 лева за тон, не считаме за основателни посочените причини за повишени производствени и логистични разходи. През последните месеци се наблюдава стабилизиране на пазара и устойчивост на цените на природния газ и еленергията, които са основен разход за производството на цимент“, се казва в писмото.

Според КСБ търговската надценка на цимента е прекомерно висока и е налице нелоялна търговска практика, която оказва неблагоприятно влияние на строителните компании в изпълнението на вече сключени договори за строителство по обществени поръчки, както и натоварва допълнително държавния бюджет в условията на частична индексация и липсващи единни правила за прилагане на методиката за нея по договорите с публични възложители. Застрашава се също приносът на строителния сектор върху икономическото възстановяване на страната и се оскъпява процесът на финансиране на строително-монтажните работи.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?