44

Още една перла под тепетата излезе от руините

Красива старинна къща на ул. „Съборна“ в Пловдив възкръсна от руините и спечели награда в Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022. Заслуга за това има екипът на „Ателие дуо“, където работят пловдивчанката арх. Милена Крачанова и арх. Пламена Андонова. 

Проектът е един от 18 отличени в Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022. Тази година за първи път в конкурса са включени направление за ландшафтна архитектура и категория за културно наследство. Пловдивският проект е фаворитът в категория "Проекти и реализации - реставрация, консервация, реконструкция на сгради". Организатори на конкурса са Ka6tata.com, The-building.bg и Citybuild.bg.

„Много се радвам, че тази година в конкурса е включена категория за културно наследство, защото тя е много важна за изграждането на устойчива среда. Статистики на Европейския съюз показват, че над 70% от европейците живеят близо до недвижимо културно наследство, което означава, че за да опазим нашата историческа градска среда, трябва да опазим паметта, и тази сграда е добър пример как може да се случи това“, коментира арх. Милена Крачанова.

Къщата се намира в началото на улица „Съборна“ и е единичен архитектурно-строителен паметник от ново време. „Намесата ни представлява реставрация и вътрешно преустройство на жилищна сграда в художествена галерия и жилище", казват архитектите. Сградата е построена около 1910 година като двуетажна жилищна сграда със сутерен. Тя е представител на преходния период между възрожденската и следосвобожденската архитектура. Към ул. „Съборна“ фасадата е симетрична, с вход в средата, подчертан с еркер с измазани конзоли и вълнообразен фронтон. Със своята еклектична щукатурна украса от фризове и около прозорците по южната и западната фасада, тя „посреща“ гостите на Стария град. 

Къщата е претърпяла множество преустройства и надстрояване през годините. Настоящите собственици решават да върнат предишния <210> блясък, като премахват всички намеси и възстановяват оригиналната планова схема. Оригиналните пруски сводове в сутерена са почистени и изявени. Сутеренът с първия и втория етаж са преустроени в художествена галерия, където е поместена богата колекция от български автори, творили от края на 19. век до наши дни.

Запазени и реставрирани са: цялата пластика по фасадите, като са възстановени липсващи елементи и детайли по автентична технология, оригиналното стълбище, входните врати към къщата и двора. Дограмата е подменена с дървена, изработена по модел от съществуващата, възстановени са дърворезбованите декорации от външната <210> страна. Интериорните решения са подчинени от съществуващите детайли (врати, решетки). Всички мебели и осветителни тела, използвани в интериора, са автентични и реставрирани така, че да носят духа на времето. 

 

От Епископската базилика до завода за соковете от арония 

Арх. Милена Крачанова е познато име под тепетата. Със своето студио "Абстракта" дамата помогна за възстановяването и даде нов живот на Епископската базилика в Пловдив. За проекта студиото влезе в колаборация с Ателие DUO + ZOOM Studio, инж. К. Палазов и ландшафтен архитект М. Димитрова-Дуйар. Днес с мозайките на емблематичния паметник Пловдив кандидатира да влезе в ЮНЕСКО.

Пловдивчанката е дъщеря на Христо Крачанов, професора, който даде популярност на  аронията. Нещо повече - тя започна да се търси и в азиатските държави, като Япония и Южна Корея. След 6 години на проучвания, през 1984 г., проф. Христо Крачанов  започва производството на диетични напитки на базата на здравословния плод арония. Първо прави сиропи, а през 1998 г. започва да произвежда и натурални сокове от т. нар. антоцианови плодове ​-арония, къпина и ягода ​- богати на антиоксиданти, витамини и пектин. През 2003 г. създава фирмата Vitanea - една запазена и лесно разпознаваема марка на пазара. Прилага неизменно иновативната технология, която създава -производството е от български биосуровини и в него се използват само пресни и замразени плодове, без консерванти и изкуствени добавки.

Именно дъщеря му арх. Милена Крачанова проектира завода за плодови напитки и хранителни добавки на „Витанея“, който отвори врати край Пловдив и беше отличен с редица награди за архитектура. Иновативната сграда е изградена изцяло от материали, които могат да се рециклират, и е енергийно ефективна. В нея се работи по безотпадна технология - остатъкът от преработените плодове не се изхвърля, а се използва за производството на чай и за храна на животните в близката ферма. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Ногу тъпу са я направили

Ногу тъпу са я направили

19.10.2022 | 21:28

Що не сложиха ПВЦ дограма с троен стъклопакет? И защо не я боядисаха в розаво както е модерно?

Отговори
4 3
Арх

Арх

19.10.2022 | 17:32

Честито на колежките!

Отговори
8 2
БРАВО!

БРАВО!

19.10.2022 | 15:25

Прекрасната галерия ДЖУРКОВИ!

Отговори
10 2

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?