Следвайте ни

Орден "Св. св. Кирил и Методий" за арх. Лозан Лозанов

viber icon

Арх. Лозан Лозанов, един от авторите на паметника на Съединението в Пловдив, където е работил в екип с проф. Величко Минеков, е предложен за удостояване с орден „Св. св. Кирил и Методий“ І степен. Той е един от най-изтъкнатите творци в съвременната архитектура у нас. Решението е взето на заседание на Министерския съвет.

Арх. Лозан Лозанов е на 91 години, а името му стои зад редица емблематични проекти у нас.

През 1966 г. арх. Лозанов съвместно с арх. Христо Цветков проектира сградата на хотел „Плиска" в София. С арх. Богдан Томалевски също са реализирали много емблематични сгради, като Пощенската палата в Русе, Държавната резиденция в Бояна и др. Арх. Лозанов работи в авторски колективи по изграждането на сградите на Министерството на външните работи (в колектив с арх. Б. Томалевски и арх. Н. Антонов), хотела в комплекса на БАН в София (заедно с арх. Бисера Рибарова), Комплекса на Националния радио-телевизионен център в София. От 1985 до 1989 г. арх. Лозанов работи в проектантската организация на Министерство на културата. 

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

язък за ПАЗАРИЩЕТО

язък за ПАЗАРИЩЕТО

30.07.2020 | 00:02

Никаква гордост не възниква от унищожаване на главния пазар на Източна Румелия. Основните елементи на голямо цивилизовано Градище са неговото 1. Светилище; 2. Позорище; и 3. Пазарище. Щом съсипеш СВОБОДЕН ЗА СЕЛЯНДУРИТЕ ПАЗАР, ти съсипваш самото селячество, самото земледелие, самото производство за продан. Както впрочем и перверзията да "администрират" пазарището, с което един чествн и почтен Женски пазар се изопачава във ... "ДАМСКИ ПАЗАР". Позор!

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?