Следвайте ни

Онлайн търговията ускори търсенето на складови площи

В Пловдив най-голям интерес към индустриални имоти показват малки транспортни и куриерски фирми

viber icon

Пловдивска фирма развива нов иновативен проект в индустриалния сектор.

„Той е за мини халета за малки и средни предприятия. Планираме три подобни проекта - за Пловдив, за община Марица и в Куклен. Общата площ на всеки един е около 5000 кв. м, като залагаме на малки складове, от порядъка на 300-500 кв. м, достатъчно компактни и гъвкави, за да отговорят на търсенето в момента“, обясни за „Марица“ Владислав Кънчев от „Сиенит холдинг груп“. И допълва: „В Куклен“ развиваме проект за градска логистика, т.е. правим вътрешно обслужване на фирмите - със складове и стелажни системи. Често фирми днес търсят да наемат складове за един месец, примерно - търсим варианти да отговорим и на тези нужди на пазара“.

Бумът на онлайн търговията в условията на коронавирусните ограничения през 2020 г. засили търсенето на складови площи за градска логистика - отчитат и от специализираната платформа БГСКЛАД. Нараства и интересът към индустриални имоти на инвеститори, занимаващи се със строителство на жилищни и офисни сгради. В Пловдив най-голям интерес към индустриални имоти са показали малки транспортни и куриерски фирми, занимаващи се с онлайн търговия, отчита Атанас Ласков от БГСКЛАД-Пловдив. Хит са помещения за складиране на бързооборотни стоки, допълни той. В София пък е регистриран сериозен ръст в търсенето на складове под наем, подходящи за съхраняване на пакетирани и консервирани храни.

Тези купувачи и наематели излизат на преден план на пазара на индустриални имоти поради бума на онлайн търговията, стимулиран от пандемията, обобщават брокерите на БГСКЛАД. Според тях през 2020 г. електронната търговия се превърна в определящ фактор за логистиката във всички сфери от пазара на индустриални имоти и благодарение на нея индустриалните площи се оказаха най-предпочитан сегмент от инвеститорите. 

В същото време през изминалата година продажбите на индустриални имоти в платформата на БГСКЛАД са били повече и в по-голям ценови диапазон спрямо 2019 г. Докато преди сключваните сделки са били максимално в границите до 2 млн. евро, през 2020 г. цените са се доближили до 4 млн. евро. Най-активни са били купувачите в София и Пловдив, следвани от Благоевград и Петрич.

Индустриалните и складови терени отчитат спад от 20% в страната, а във и около столицата - от 5 до 10%, в зависимост от локацията си, сочат данните на БГСКЛАД. Причината отново е резултат от стагнацията в сектора покрай COVID​ ситуацията през 2020 г.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай