Следвайте ни

Как се движеха имотните сделки през 2019 ОБЗОР

Динамична ситуация и по-малко сделки отчитат брокерите на недвижимости под тепетата

viber icon

През 2019 година Пловдив се утвърди като най-динамично развиващия се пазар на недвижимите имоти в страната, твърдят от агенциите за имоти под тепетата. Свежите инвестиции и подемът в бизнеса водят до развитие на индустриалните зони в региона. А това стимулира миграционните процеси, което е добре дошло за строителните предприемачи. Какво се случваше на имотния пазар под тепетата през отминаващата 2019 година?

За брокерите 2019 г. беше една ползотворна година със стабилни цени на имотите. Те я приключват оптимистично, въпреки статистиката на НСИ и данните, които се наблюдават през първото, второто и третото тримесечие за 2019 г., а именно по-малко сделки спрямо същия период на 2018 г.

Как се разви пазарът с имоти през годината?

Cдeлкитe зациклиха

От началото на 2019-а купувачите вече не търсеха толкова жилища с цел инвестиция, констатират брокерите. Такива, т.е. предимно двустайни апартаменти, се купуваха масово и през предишната 2018 г. Купувачи има, но те се договарят, избират и много по-трудно взимат решение за покупка, твърдят от агенциите. „Търсенето на жилища намалява - факт. Само че тази тенденция се забелязва още от края на миналата година и за мен основната причина е в свръхпредлагането на жилища", каза за „Марица" Валентина Маринчешка от пловдивския офис на ARCO REAL ESTATE.

Повече жилища, по-малко купувачи

“Предлагането изпревари търсенето, което е един закономерен процес. Сделките стават по-бавно поради наличието на възможност за избор на имот при по-добри условия. Очакванията на субектите в сделката се разминават. Нагласи има от страна на купувачите да изчакат, за да видят тенденциите на пазара и след това да се върнат към реализиране на идеята за покупка", обясни Анна Димитрова от “Омега-А". 

Ефектът „Европейска столица на културата”

Изкуствено надутите цени на имотите в Пловдив паднаха. През 2018-а цените на жилищата в града се повишиха с 14% на годишна основа, припомнят от агенциите. Завишението дойде заради очаквания ефект от Пловдив - Европейска столица на културата. През 2019-а обаче цените постепенно се нормализираха. В края на годината средната цена на жилище в града под тепетата закова 771 евро за кв. м, което е с 30% по-ниска спрямо средната цена на имот в София и с 12% по-ниска в сравнение с апартаментите във Варна.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?