Следвайте ни

Бензиностанции работят със слънчева енергия

Обекти край Пловдив със "зелен сертификат"

viber icon

Бензиностанциите на Shell в момента ползват на 100% електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) - фотоволтаични и водноелектрически централи, съобщиха от дружеството. Това оптимизира операциите и намалява въглеродните емисии от търговските му дейности. Доставчик е „ЕVN Трейдинг Саут Ийст Юръп“ - дружество на EVN, опериращо на свободния пазар на електроенергия. Цялото доставяно по договор електричество за периода септември - декември 2019-а е от ВЕИ, потвърдиха оттам. В Пловдив Shell имат 3 бензиностанции, по данни на сайта fuelo.net. В областта са над 7.

В този период на годината обикновено средното месечно потребление на електричество за един обект от веригата е около 14 000 киловатчаса (kWh). С преминаването към ВЕИ се очаква количеството на спестените емисии въглероден диоксид от септември до декември да бъде приблизително 2500 тона. На годишна база това би означавало, че ще бъдат спестени 7684 тона въглероден диоксид.

Shell България притежава т.нар. „зелен сертификат“. Такъв документ имат 76 от всичките 102 обекта на дружеството в страната, което е около 75% от мрежата.

По данни на компанията 93% от зелената енергия, която търговските комплекси Shell ще използват до края на годината, е слънчева. Останалата част (7%) се доставя от водноелектрически централи. Възобновяемата енергия, закупена от "ЕВН Трейдинг Саут Ийст Юръп", се произвежда от 104 енергийни обекта. 

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?