Следвайте ни

Новото строителство е хит: Три мегапроекта променят Пловдив

Те добавят над 1 млн. нови кв. метра застроена площ и няколко хиляди нови апартамента от 33 до 600 кв. м

viber icon

В последните 8 години 12 059 българи са избрали да дойдат да живеят в Пловдив, сочат данните на НСИ. Добрите възможности за работа заради заводите в „Тракия икономическа зона“ са една от причините градът да действа като магнит за преселниците, които идват предимно от Пазарджик, Хасково и по-малките селища наоколо, като Раковски, Куклен, Садово и други.

Тази тенденция се оказа най-печеливша за строителния бранш. Пазарът на недвижимите имоти в града е не само стабилен, но е във възход и отбелязва рекорди през цялата 2021 г. А предприемачите добавят хиляди нови квадрати РЗП към обектите си.

Кои са задаващите се мегапроекти, които ще променят силуета на Пловдив?

В края на юли със заря направиха първа копка на мегапроекта „Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv“. С внушителните си 355 000 кв. м разгъната застроена площ (РЗП) той е напът да се превърне в най-големия в цялата страна, а не само в Пловдив. Очаква се да бъде завършен след 6 години. Своеобразният  „град в града“ е развит между бул. "Ocвoбoждeниe" - oт кръcтoвищeтo му c ул. „Княз Бoриc Първи", дo ул. "Пeньo Пeнeв" в район „Тракия“.

В завършен вид той ще добави близо 3200 нови жилища под тепетата,

с квадратури от 33 до 267 кв. м.  Новият квартал ще разполага със собствен мол и ще бъде на две нива.  Подземното е за цялата обслужваща инфраструктура - паркинги, гаражи, подземни улици, контейнери за смет, места за зареждане. Отгоре, над земята, са жилищните сгради, търговски зони, спортни съоръжения, зони за отдих, забавления, детски кътове и сцени за културни събития. Зелен и високоефективен, новият квартал е замислен така, че да е с контролиран достъп и високи нива на сигурност. Вече е приет ПУП за 54 дка, граничещи с парк "Лаута", където ще бъдат изградени детска градина, изкуствено езеро, спортни площадки и басейн, достъпен парк, който ще се съедини с близкия, обещават инвеститорите.

Мегапроектът на „PIMK Build" 

CRYSTAL TOWERS  изглежда като футуристичен град със своите осем 75-метрови кули.

Плановете са да бъде построен на северния бряг на река Марица  върху 65 дка на мястото на бившата Захарна фабрика - ето защо проектантът арх. Веселин Русев избира кристалната cтpyктypa, която да се превърне в своеобразен портал към най-стария жив град в Европа.  Архитектурното решение съчетава в себе си респекта към миналото на района, в който е била разположена една от най-старите захарни фабрики в България - „Кристал". Инвеститор на проекта е строителната компания „PIMK Build", за тях е важно комплексът да разчупи наложените стандарти и да развие високото строителство по вертикала. На последните етажи ще бъдат разположени пентхаузи, всеки от които ще бъде 600 кв. м и с тераса на покрива. Идеята е от жилищата да има невероятна гледка към река Марица и тепетата. В същото време между осемте 75-метрови кули се оформят големи зелени площи.

Още един голям парцел за строителство в Пловдив

- бившата фабрика Coca-Cola, излезе на пазара

на недвижими имоти. За параметрите на застрояването тук общинските съветници водиха двучасов дебат. Парцелът с внушителната площ от 48 дка е в активите на Ангел Куков, който е собственик на водния атракцион в ЖР „Тракия" и част от остров Адата. През септември 2019 г. бизнесменът придоби терена на бившия завод на "Кока-Кола", известен като „Тексим“. Локацията е между Цариградско шосе, бул. „Шести септември“ и ул. „Правда“. Както „Марица“ писа, местният парламент коригира предишното си решение за ПУП на многофункционална зона „Изток“, като намали коефициента на интензивност (кинт) от 4 на 3. Това означава, че в терена се допуска застрояване до 50%, а височината за строителство се ограничава от 50 на 35 метра.

Тези параметри обаче напълно съвпадат с актуалните планове на предприемача, а те са да изгради зелен жилищен комплекс, който предлага перфектната среда на обитаване с повече паркове и зелени площи.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Симо

Симо

16.09.2021 | 13:09

Те пък едни проекти.За инвеститори и инвестиращи са добре,но за кореняк пловдивчани не

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?