71

Ново поскъпване: Цените на жилищата в Пловдив все по-нагоре

Жилищата в Пловдив поскъпват, твърдят брокери от агенциите за имоти. Само за последните 2-3 месеца купувачите броят от 30 до 100 евро отгоре за всеки кв.м, спрямо досегашните цени, каза за „Марица” Георги Димитров, собственик на агенция за недвижими имоти RE/MAX Advantage в Пловдив.

Поскъпването идва от повишаването на цените на строителните материали. Този проблем се коментира от година, но в момента ситуацията е особено критична. „Освен че строителните материали - метал, желязо, топлоизолации поскъпнаха, вече има затруднения и около доставките на дървен материал. Скокът в цената на дървата е почти 50 лева за кубик, но въпреки скъпотията суровини няма и складовете са празни. Виждате как хората чакат за пелети”, обясни Димитров. Според него някои от купувачите търсят готови жилища, а такива в момента няма на пазара. „Масово се купува „на зелено” и започнатите, но незавършени апартаменти са в изобилие - факт. Само че няма готови! Епизодично излизат само оферти за вторични продажби”, уточни брокерът.

Рекордно поскъпване на жилищата за последните 12 години отчита и Националният статистически институт. По данни на НСИ индексът на цените на жилищата нараства с 9.1% на годишна база към края на второто тримесечие на тази година. Това е най-високият годишен ръст за последните 12.5 години. За последно по-високо повишение е регистрирано през четвъртото тримесечие на 2008 година, когато цените са скочили с 11.7%. Така в периода 2014 - 2021 година имотите у нас вървят само нагоре.

Информацията, която идва от Евростат, също потвърждава възходящата тенденция - оттам отчитат скок в цените на имотите от близо 40% спрямо 2010 г. Парадоксалното е, че този ръст е над средното за ЕС поскъпване от 34% за разглеждания период. Така по поскъпване на жилищата страната ни се нарежда на 15-о място в ЕС. 

 

Купуваме жилище от 73 кв.м с  5.5 средни годишни заплати

Мирослав Стефанов

За закупуването на жилище от 73 кв.м в България през 2020 г. са били необходими 5.5 средногодишни работни заплати на едно домакинство. „Ако се върнем обаче в 2007-2008 година, отнесено към съотношението на цените на жилищата и доходите на домакинствата, за същата цел са били необходими 9,6 годишни заплати“, коментира пред „Марица“ финансовият анализатор Мирослав Стефанов. Така че в момента на пазара не може да се говори за някаква сериозна корекция в цените на жилищата, е изводът на експерта. Преди дни той се завърна от тpaдициoннaтa гoдишнa cpeщa нa rеаl еѕtаtе индycтpиятa ВаlRЕс 2021: Ѕuѕtаіnаbіlіtу fоr ѕuссеѕѕ: Тrаnѕfоrmаtіоn thrоugh іmрасt c пpoгpaмa c 9 панела в 2 зали и yчacтиeтo 70+ експерти от водещи пpoфecиoнaлиcти и компании от индустрията. Срещата се проведе на 26 oктoмвpи в Нуаtt Rеgеnсу Ѕоfіа, а на нея Кpиcтoфop Πaвлoв, глaвeн икoнoмиcт в Уникpeдит Бyлбaнк, повдигна въпроса: доколко инфлaциятa в peзyлтaт нa бъpзoтo нapacтвaнe нa дoxoдитe нa дoмaкинcтвaтa и нa кpeдитиpaнeтo ще доведе до бaлoн в цeнитe нa нeдвижимитe имoти. Експертът направи своите изводи в доклад на тeмa: “Bъзcтaнoвявaнe, ликвиднocт, лиxвeни пpoцeнти и инфлaция - ocнoвни фaктopи, ключoви индeкcи и cъпътcтвaщи pиcкoвe".

Днес пазарът на имоти е зависим от възcтaнoвявaнeто нa икoнoмикaтa и намаляването на инфлацията. Очакванията обаче са за пo-ниcък тeмп нa възcтaнoвявaнe на фона на фaктopи кaтo бaвната вaкcинaция, промените в цeнитe нa eнepгиятa и зaбaвянeто нa инфpacтpyктypнoтo cтpoитeлcтвo.

На срещата стана ясно, че цeнитe нa жилищaтa в Бългapия ocтaвaт пoд cpeднитe зa peгиoнa и нaпълнo cъoтвeтcтвaт нa нивaтa нa дoxoдитe пpи oчaквaн pъcт нa зaплaтитe oт 5-7% пpeз 2023 г. Индycтpиaлнитe и лoгиcтичните плoщи пък са нaй-гopeщият ceгмeнт на пазара. Pъcтът нa cтpoитeлнaтa ceбecтoйнocт e c 25-30%, но cчyпeнитe вepиги нa дocтaвки и „зeлeнaтa" инфлaция пocтaвят peдицa въпpocи пpeд cтpoитeлнитe пpeдпpиeмaчи, коментираха още на Форума. 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
5 коментара
Zaza

Zaza

05.11.2021 | 23:43

Шест цифрени суми и живееш в л***. Гаден въздух, никаква политика за зеленина. Не можеш да отидеш от точка А до точка Б без да се обгазиш.

Отговори
0 0
кулинар

кулинар

03.11.2021 | 21:37

при тоя ръст на цените наемите на стая трябва да са от 350 до 550лв но не са, това означава че цените са драстично завишени, а масовия недостиг на енергия и пари, скоро ще охладят и след това попарят и гладни брокери и алчни предприемачи ... чакане му е майката майна...

Отговори
3 0
До Слай

До Слай

03.11.2021 | 14:05

Да държат хартиите в буркани също не е добре. И нека да не започваме за крипто и злато, защото все пак сме в Пловдив.

Отговори
9 2
Слай

Слай

03.11.2021 | 13:54

Това с тези цени е някаква масова лудост, безумие, трудно обяснимо с аргументи. Като масова психоза е просто това налитане да се купуват недвижими имоти на тези цени. Дават си, завалиите, и последните скътани парички, за да купуват кутийките на тези безумни цени. Но "прост народ, слаба държава", какво да се прави.

Отговори
20 3
Не само

Не само

03.11.2021 | 14:30

Не само си дават и последните скътани парички, още по-лошо! Дават си и паричките за 10-15-20 години занапред, авансово - набълбуквайки се с кредити!

Отговори
19 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?