44

Новите строители на Пловдив

Бизнесмени от всички браншове инвестират в сектора в гонене на бърза и сигурна печалба

В Пловдив и областта ударно се строи, а градът е национален лидер по нови жилища. По данни на НСИ за третото тримесечие на 2022 г. най-много жилищни сгради са въведени в експлоатация в област Пловдив - 196 сгради с 581 жилища. След нас е София (столица) - със 170 сгради с 1493 жилища, и Бургас - със 141 сгради с 553 жилища в тях. Един от определящите фактори за ръста на строителството в Пловдив е засилената миграция към региона. Заради бурното развитие на "Тракия икономическа зона" и работната ръка, която осигуряват компаниите, ситуирани в индустриалното сърце на областта, градът стана магнит за много хора от по-малки населени места.  Логично, те търсят покрив над главата си, но и сред пловдивчани има много желаещи новодомци.

 

Сектор „Строителство“ стана апетитен не само за специалистите от бранша, но и за хора с бизнес нюх и солидни капитали заради усещането, че инвестициите в него се връщат сравнително бързо, а печалбата, с много по-висока норма в сравнение с индустрията и транспорта, е сигурна. Към него се ориентираха редица пловдивски предприемачи, натрупали капитали с дългогодишен бизнес в други области.

В надпреварата за покупка на терени и изграждане на грандиозни жилищни и търговски комплекси в Пловдив и в столицата се включиха редица фирми. В отбора на дюлгерите под тепетата първи влязоха от транспортната компания ПИМК с ведомствените си жилища в кв. „Гагарин“. После започнаха да вдигат обектите - Sunset Green Residence, WestParkResidence 1 и 2 и др., които към днешна дата са в районите „Северен“, „Западен“, „Южен“, около Гребната база и в с. Марково. Най-новото им бижу - футуристичният мегапроект „Crystal Towers“, ще се разположи на мястото на бившата Захарна фабрика.

Новостроящия се жилищен проект на мястото на бившата Бирена фабрика

 

Примерът на ПИМК последваха братя Асенови от „Хъс“ АД,

които са сред асовете в търговията и производството на метали. Те напреднаха с бързи темпове основно в строителството на жилищни комплекси из целия град и вече са се прицелели към столицата. В портфолиото им влизат Magnolia, Magnolia Residence, Magnolia Forest, както и Toscana Residence, Azalia Park, Riviera Park.

Най-новият им проект „Магнолия форест“ ще се реализира на мястото на къмпинга на Четвърти километър в Пловдив, където са стартирани изкопни дейности. Паралелно с това върви строежът и на друга бутикова сграда, в която инвестират Асенови. Тя е на пъпа на Пловдив - на мястото на бившия ресторант „Греми“, на бул. "Цар Борис III Обединител", и носи името Trivium Centre.

Най-новият проект на братята Асенови от „Хъс“ е „Магнолия форест“ и той е на мястото на къмпинга на4-ти километър в Пловдив, където са стартирани изкопни дейности.

 

Индиректно свързан със строителството е бившият кмет на Пловдив Иван Тотев. Документално водещата фигура в този бизнес е брат му Георги. Гордостта на фамилията е реализираният жилищен проект Kamenitza Residences, който е на мястото на бившата бирена фабрика и прилежащата към новия комплекса офис сграда Kamenitza Park.

 

Новият булевард „Северен“ е предпочитана локация за собственците на транспортната фирма ПИМК

 

Към отбора на строителите се числи и собственикът на козметичната компания "Роза Импекс" Димитър Георгиев

Той има луксозен хотел в Хисаря, а преди няколко години вдигна бутиков хотел в Цар Симеоновата градина. Стара негова мечта е да вдигне хотел и да направи достъпни за гражданите и гости на града археологичните разкопки в прословутата дупка до Понеделник пазара, но заради спънки на различни институции почти две десетилетия не може да стартира проекта.

Неотдавна към строителите се зачисли и д-р Невен Енчев. Съдружникът в клиниките "Централ Хоспитал" и "Медлайн" вдига Многопрофилна болница за активно лечение в Белащица. От години в строителния бранш е и един от най-големите частен инвеститор в здравеопазването и фармацията Михаил Тиков. Сериозен опит в бранша вече натрупаха бившият атлет Атанас Търев, братята Кисьови,  фамилната фирма на общинския съветник Георги Колев, колегата му от местния парламент Константин Георгиев и неговите съдружници Владимир Сотонов и Николай Щерев. Последва ги и собственикът на "Деликатес 2" в Житница Величко Яков.   

 

Най-новият играч в сектор "Строителство" е дългогодишният транспортен предприемач Петко Ангелов

Както "Марица" писа, той предвижда грандиозна инвестиция в землището на с. Ягодово от 115 165 кв.м. Там ще строи 60 броя самостоятелни жилищни сгради, супермаркет и заведение за хранене, старчески дом и дом за деца със специални потребности.

Докъде ще стигне апетитът към строителството, не е ясно. Във Фейсбук профила си икономистът Лъчезар Богданов  дава мрачна прогноза: "Това няма да свърши никак добре за купувачи, инвеститори, строители и банки - след вече започнал процес на агресивно покачване на лихвите от ФЕД и ЕЦБ пазарът на жилища в България и особено в София раздува още балона". А под неговия пост четем следния коментар: "Можете ли да сметнете колко пари от европейски програми са откраднати, присвоени, смръкнати и т.н.? Виждали ли сте офис на консултантска фирма и автопарка отпред? И най-богатият зърнар е като Гаврош пред витрината на парижка сладкарница! Докато не се похарчат тези "капитали", няма да пукне никакъв балон. Щом имаме продажби на 7500 евро, значи може и на 10 000 да стигнем".

 

Братята Кисьови - между туризма и луксозните билдинги

Братята Кисьови тръгнаха от градската търговска верига „Мечта” и стигнаха до „Елит”-ните жилища, които строят за пловдивчани. И двамата са инженери по образование, и двамата завършват Университета по хранителни технологии (навремето ВИХВП). „Моята специалност е туризъм, завърших специална паралелка, подготвяла кадри за "Балкантурист", уточнява Владимир Кисьов.

Началото за двамата братя е в зората на 90-те, когато стартират своята търговия с бяла и черна техника. По това време притежават 50% от веригата магазини за бяла техника "Волта", която оперира от Хасково до Свиленград. Компанията им развива и известната под тепетата търговска верига „Мечта”. С директното влизане на световните марки на пазара ни обаче се оказва, че няма да издържат на конкуренцията. „Тогава преструктурирахме бизнеса си и се наложи да пренасочим капиталите”. Печалбата от бързооборотните стоки Кисьови инвестират в три направления - първото е туризмът, където развиват колекция от морски хотели. Отделно от това групата инвестира в оранжерийното производство - от 1997 г. те са собственици на няколко оранжерии в с. Куртово Конаре.

Lauta Forest Premium е на метри от парк „Лаута“ и „Метро”

 

Третото им поприще са недвижимите имоти, като развиват този бизнес с фирмата си „Аспи груп“. В Пловдив стават  известни с модерните си комплекси “Елит” - Elite Park и Elite Complex. В разгара на лятото на 2018 г. братята Петко и Владимир Кисьови откриха поредното си бижу - петзвездния Merit Grand Mosta в Свиленград, който е под шапката на луксозната верига хотели и казина Merit International Hotels & Resorts.

Последният им проект e отново в Пловдив и се нарича Lauta Forest Premium - това ще е новият Hi-Tech жилищен и офис проект само на метри от парк "Лаута".

 

„Хъс" - от металите до вдигането на цели квартали

От години братята Иван и Александър Асенови с компанията си „Хъс" ООД инвестират с математическа точност в ключови отрасли за българската икономика. Историята на семейната фирма “Хъс” започва от Пловдив през 1990 г. Тръгват от малък склад в Пловдив, от който бързо бизнесът им се развива към търговията с метали. Постепенно започват да инвестират и в транспорт, строителство и други производства, така създават цяла група от компании, специализирани в новите дейности.

“Ривиера парк” ще се появи в терена на бившия ресторант, познат на пловдивчани със същото име

Днес част от групата е дружеството “Арм Трейс”, което е специализирано в производството на арматурни заготовки за жилищното и пътното строителство, с месечен капацитет на производство над 1500 тона. В активите им е и транспортната компания “Хъс транс”, създадена през 2007 г. като дъщерна на „Хъс”. Със своя автопарк от над 120 МПС тя осигурява гъвкавост и независимост в бизнеса на останалите фирми от групата и външните им партньори.

През 2012 г., компанията придоби терените на вече затворения "Балканкар Рекорд-Дунав" и пристъпи към възстановяването на базата и инсталиране на новите производствени мощности. Една година по-късно - през 2013 г., „Хъс” придоби един от основните си конкуренти на пазара - „Кльокнер Металснаб”, от Германската Kloeckner. През 2017 г. пловдивската компания купи активите и на фалиралия завод "Полимери", Девня, който не работи от 2010 година. За предприятието, бивша собственост на Николай Банев, са платени 14.5 млн. лв. Така в близост с пристанище Варна-запад собствениците на “Хъс” инвестират в производството на химически продукти. 

От десет години компанията за метали на братя Асенови развива в партньорство и строителен бизнес. За това време вече има реализирани 10 жилищни проекта в града и е напът да построи още близо 50 блока. Някои от тях са с размера на цели квартали, а жилищата се продават директно от инвеститора, без посредничеството на агенции за имоти.

След тях са „Пловдив Сити Парк 1 и 2“ до мол Пловдив, „Азалия парк " в „Северен“, който е пред акт 15, „Магнолия 1, 2, 3“ и четвъртият, който е пред акт 14 . В София компанията развива мегапроекта SoHome в кв. „Хладилника".

Освен всичко това, в новите строителни планове на предприемачите влизат „Пловдив Сити Парк 3", „Магнолия форест", на мястото на бившия култов къмпинг на 4-ти километър, „Ривиера парк" - в подножието на Бунарджика и "Тракия сити парк". Последният ще е най-мащабният проект в плановете на „Хъс естейт" и разполага с внушителните 13 700 кв. м.

 

Футуристичен град на брега на Марица от транспортния гигант ПИМК

Гигантът ПИМК отдавна не е само в транспортния бизнес. Името на компанията стои зад футуристичният миниград „Crystal Towers", който ще се появи в терена на бившата Захарна фабрика, до река Марица. В него се планират осем 75-метрови кули от северния бряг на река Марица върху 65 дка. Проектантът арх. Веселин Русев избира кристалната cтpyктypa, която да се превърне в своеобразен портал към най-стария жив град в Европа. На последните етажи ще има грамадни жилища от типа пентхаус, всеки от които е с 600 кв.м и с тераса на покрива. 

Създадена от Пенко Несторов и Илиян Филипов през 2000 г. и базирана в Пловдив, "ПИМК" отдавна си изгради репутацията на сигурен превозвач на товари. Днес тя е най-голямата транспортна фирма в България и в топ 10 в Европа. Освен това се развива успешно в още няколко направления: от 2016 г. ПИМК инвестира и в жп транспорта, след като спечели концесията на интермодалния терминал край Пловдив за 27 години.

От известно време обаче Илиян Филипов и Пенко Несторов нагазиха в строителството - първо, за да осигурят жилища на своите служители. Днес инвестират в модерни сгради в Пловдив и София, правят го с фирмата си  PIMK Build. Собствениците Илиян Филипов и Пенко Несторов отдавна виждат в София привлекателна бизнес дестинация. Там те завършиха първата си сграда на бул. „Сливница”. Сега в портфолиото им е Capitol Residence с РЗП 108 000 кв.м - зад Централна жп гара в София. Това е вторият проект на топ компанията в столицата.

В Пловдив компанията търси добри локации в квартали като „Западен“ и „Южен“. Така West Park Residents е в строеж на броени метри от хотел „Лендмарк” и Гребния канал. Новият жилищен комплекс се очертава да бъде перлата в короната на квартала, който се оформя около улица „Рая” и бул. „6 септември” в „Западен”. Ала West Park Residents (с РЗП 9400 кв.м) е различен с това, че предлага ниско застрояване, което се доближава до уюта на еднофамилната къща.

Само на метри от "Кауфланд" в квартал „Южен” пък PIMK Build строи 8 нови блока с 238 нови жилища и това се прави по най-новите стандарти в жилищния сегмент. В „Северен“, до едноименния нов булевард, инвеститорите ще вдигат 50-метровия Nord Building, който в завършен вид ще предлага 281 просторни жилища в 3 секции.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
27 коментара
Петров

Петров

29.11.2022 | 10:37

Изброили сте големите играчи в бранша, които работят сравнително добре. Но за съжаление има и много баберек в този бизнес. Решиха че от това пари се прави Суьо и Пульо. И разни индианци дори строят кооперации по Пещерско шосе.

Отговори
6 0
Пульо

Пульо

29.11.2022 | 11:32

За Пульо кротко, че и той вече влезе в този сладък бизнес...

Отговори
6 0
Така че, комунист, все са си вашите хора..   

Така че, комунист, все са си вашите хора..  

28.11.2022 | 10:51

Те сигурно партийците ей така, от Небето паднаха?

Отговори
9 0
Много се извинявам

Много се извинявам

28.11.2022 | 10:03

но това са унищожителите на Пловдив!!!!

Отговори
16 0
Нали

Нали

27.11.2022 | 01:00

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
13 5
Баба Вуна

Баба Вуна

26.11.2022 | 23:45

Какво бижу е кристалния град? Може и да е бижу, но само за този където ще обере парите на балъците. Честито на печелившите.

Отговори
20 1
Цецо

Цецо

26.11.2022 | 20:35

Заради това безобразно строителство природата не проветрява града както трябва, управляващиге си пълнят джобовете, а виновни после са автомобилите.

Отговори
28 1
Иво

Иво

26.11.2022 | 18:05

Затова...от януари Берлин.. Къщичка в Потсдам. Тука в това помаклъшко гето да се опраат. Може и да си работя от вкъщи но нямаш ли среда няма смисъл

Отговори
19 2
Imk

Imk

26.11.2022 | 17:47

Някой беше казал че хъс щели да строят поредбия Оазис в Тракия. Грешка оазисите са по двет етажа тук става дума за 17 тоест два оазиса един върху друг. Брутално. Нещата вече са загубени. тези блокове не зависимо как се казват резиденшъл, кристал и прочее ще стоят вечно там. И ако някой иска да живе нормално просто да се изнася по далеч тези коптори.

Отговори
34 1
комунист

комунист

26.11.2022 | 15:29

Така се харчат не мъчени пари.По- възрасните помнят какви хули бяха навремето когато се строеше кв.Тракия но сега строителството е първенюшки уникално.Освен от наркотрафик парите са и от кредити като се залагат новите блокове.Кредитите няма да се връщат а апартаментите остават в портфейла на банките затова цените няма да паднат а банките раздават нашите пари. Поредното ограбване на хората в грандиозни размери а ние се радваме. Не сме ли глупаци?

Отговори
31 0
Така че, комунист, все са си вашите хора...

Така че, комунист, все са си вашите хора...

27.11.2022 | 12:08

Ами като гледам биографиите на строителите, ЕДИН НЯМА ДА НЕ ОТ ТЪМНОЧЕРВЕНО ПОТЕКЛО!

Отговори
20 0
комунист до така че ........

комунист до така че ........

27.11.2022 | 17:38

Десетки пъти съм Ви писал не ме бъркайте с партиици.Те са тарикатите и крадците.

Отговори
6 5
Така че, комунист, все са си вашите хора..   

Така че, комунист, все са си вашите хора..  

28.11.2022 | 10:50

Комунист, аз от вашите вътрешнопартийни и вътрешноидеологически драми не се интересувам! Дали си комунист или партиец ми е все тая.

Отговори
7 0
Нали

Нали

26.11.2022 | 14:49

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
13 12

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?