1939

Новите изненади в строителството: Тапети от фибростъкло и опаковки в бетона

Имате нов дом или ви предстои ремонт - със сигурност ще откриете много новости в материалите, които излизат на пазара. Дизайнерите ще ви предложат минимализъм, чисти и прости линии и естествени материали. Майсторите ще се постараят да изработят детайлите с вкус.

И така, кои са новостите на пазара на строителните материали?

Керемиди с енгобирана повърхност 

Покривът е петата фасада на сградата и от избора на покривно покритие зависят цялостната ѝ визия и завършен вид. Един от най-актуалните продукти на пазара са керемидите Tondach Continental 9 - новото е, че те са с енгобирана повърхност. Енгобите представляват разтвор от метални оксиди и фино смляна глина. Полученият разтвор се нанася чрез разпръскване върху вече изсушената керемида, като по този начин се осигурява равномерното разпределение на енгобата върху керемидата. След самото изпичане енгобата се свързва неразривно с основата и се осигурява естетически издържан продукт с дълготрайно и надеждно покритие.  

Преимуществата на новия модел керемиди на "Винербергер" - Tondach Continental 9,  не свършват само с отличната визия на продукта и новия им размер. При този нов модел е оптимизирано и теглото на керемидите и така натоварването на квадратен метър е само 32,4 кг/кв.м, като по този начин се намалява и натоварването върху покривната конструкция, а оттам и върху конструкцията на сградата.

Бетон - разбъркай заедно с торбата 

Всеки, който е правил ремонти вкъщи, се е сблъскал с проблема със строителните отпадъци. Не е разрешено те да се изхвърлят в кофите за битова смет. На практика, събирането и складирането на строителни отпадъци изисква участието на хора, както и на специализирана транспортна техника за извозване. 

Изхвърлянето на строителни отпадъци на нерегламентирани сметища пък е свързано с големи глоби.

Ето защо "Баумит" започна производството на серия от продукти, при преработката на които не остават отпадъци от опаковки. Един от тях е "Баумит Бетон ОЛ ИН" ​- заводски приготвена суха смес в торби, изградени от целулозни фибри, които се разтварят в нея по време на разбъркването ѝ с вода. Максималната зърнометрия на сухата смес е 8 ​мм, а водата, необходима за разбъркване, е между 3 л и 4 л на торба от 30 кг. Якостта на втвърдилия бетон отговаря минимум на клас С 16/20. Къде се прилага? Най-често в двора и градината, за бетонирането на огради и за изработване на декоративни елементи, пътеки, за подливането на стъпала, като подова настилка и за шахти.

Тапетите от фибростъкло щадят природата

Тапетите от фибростъкло много наподобяват плат, изтъкан от стъклени нишки. Използват се вече повече от 40 години, но сега отново набират популярност  - понеже са здрави и дават възможности за креативност. Считат ги за най-стабилното и издръжливо стенно покритие в света. Този тапет е устойчив на разкъсване, опън и удар. Фибростъклото е естествен материал, който се произвежда от доломит (полупрозрачен минерал, състоящ се от карбонат на калций и магнезий), сода, силициев пясък и вар.

Предимствата на фибростъклото са, че той не загнива, не хваща мухъл и върху него не могат да се развият бактерии. Материалът притежава изключителна дълготрайност, в повечето случаи над 30 години. Устойчив е на агресивни химикали, което позволява почистването му с домакински препарати. Друго предимство на тапетите от фибростъкло е, че те не акумулират статично електричество и по този начин не се наслоява прах върху тях. Също и самата им структура наподобява тази на тренировъчен екип с мембрана, а това позволява подобряването на микроклимата в помещението.

 

Правят цели градове от пясък и бамбук

Група пенсиониран​и инженери и предприемачи решават да променят света, като направят строителството на къщи достъпно дори за най-бедните. Как? Като разработят строителна технология за страни от Третия свят в Африка или Азия, базирана върху иначе непотребен ресурс - пустинен пясък.

С 87% пясък, 12.8% полиестерна смола и 0.2% химикал и PolyCare ще 3D принтират за вас къща на цена, несравнимо по-ниска от настоящата ѝ. 

Архитектурно студио Penda от Пекин пък иска да използва бамбук в качеството на основен ресурс за построяването на цял град. Всъщност той е невероятен строителен ресурс. Бамбукът расте бързо, той е по-устойчив от цимента и по-здрав от стоманата. Именно затова бъдещият град от бамбук ще бъде устойчив, екологично чист и бюджетен. Сградите ще бъдат изградени от свързани с въжета бамбукови клони. Използвайки прости технологии, Penda планира да построи град за 200 000 души до 2023 година.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
dimitar

dimitar

28.09.2022 | 15:08

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0
Яяяя

Яяяя

22.09.2022 | 09:40

"Бамбукът расте бързо, той е по-устойчив от цимента и по-здрав от стоманата ".....?!?! Да ме прощава нежния пол ама само едно ми идва наум - Жена пише за строителство!

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?