Следвайте ни

Новата екоферма - хотел сред природата с всички екстри

Животновъдите залагат на качеството, а не на количеството. Познават поименно всички клиенти, които се хранят с продукти от техните стопанства

viber icon

Когато са болни, много хора тръгват да търсят най-добрия доктор. И съвсем не се сещат да се поинтересуват къде, как и с какво е отгледана храната им. Днес в много модерни европейски страни, като Англия, Швейцария и Испания, се продава свинско месо от свободно пасящи прасета. Как и къде в България може да се намери подобно месо, пита ливанецът с български корени Рами Елиас Кремести.

Отглеждането на животните без стрес води до по-малко здравословни проблеми за самите тях. Това става, когато те пасат на свобода или се отглеждат в подходящите, адаптирани за комфорта им сгради.

„Свободните животни развиват силна имунна система и нямат нужда от антибиотици - казва Кремести. - Отглеждани по този начин, животните са по-здрави, а млякото и месото им са по-вкусни. Но за целта трябва да се върнем към фермерството практикувано от нашите баби и дядовци преди години. Днес това е моделът на регенеративното земеделие. За него разказва в книгите си и великият Джоел Салатин, обявен от списание Time за най-добрия фермер в света. Днес фермата му „Полифейс“снабдява с чиста храна близо 4000 семейства. Логиката на Салатин е, че всяка ферма може да нахрани хората в радиус 3-4 часа път с автомобил, т.е. храната трябва да се произвежда местно. Фермите без химия набират скорост в целия свят, а защо в България те все още се броят на пръсти“, пита ливанецът.

В Турция отглеждат малките пиленца в модулни къщички. Фасадите им са от дъбов шперплат, понеже дървесината дава повече комфорт на обитателите им. В Холандия пък кравите обитават плаваща ферма, където робот почиства оборския тор. И още нещо, вече има ферма, която реагира на слънцето - всяка сутрин, когато то изгрява, капаците <210> се отварят и затварят вечер - на залез. 

Днес навсякъде по света проектирането на домове за животните е едно необичайно, но интересно предизвикателство за архитектите. А модерната ферма се превръща в хотел сред природата с всички екстри за обитателите си. Философията е животните да се отглеждат в условия, близки до тяхната естествена среда. Но не само - с причудливите си форми тези зелени сгради оживяват доста вече изоставени селски райони.

Къща за пилета във вид на кутия

Базираният в Истанбул арх. KutlugAtaman има опит в създаването на структури за животни. Тази къща за пилета е построена с прости материали: има фасади от дъбов шперплат, окислени метални панели и покрив от гофриран метал. Къщата прилича на кутия, която расте - с разширяването <210> има място за изграждане на повече модули. Проектът е изграден така, че позволява на хората да събират яйцата, без да влизат в кокошарника. Тъй като лятото може да бъде горещо, наклоненият покрив образува сенчест сенник под сградата -така пилетата си почиват на сянка в жегите. Вътре интериорът е решен с напречна вентилация, по този начин естествената дневна светлина се филтрира, но индиректно. Пръчките за вкореняване на дървен материал са под ъгъл, така че да са удобни за пилешките нокти.

Плаващата Dairy близо до пристанището

„Stressfree“ ("Без стрес") е лайтмотивът в градежа и на тази плаваща холандска  ферма, наречена Dairy. Изградена близо до пристанището в Ротердам, плаващата ферма дава нов шанс на старите търговски територии да се регенерират чрез градското земеделие. Днес фермата произвежда, преработва и разпространява млечни продукти близо до своите потребители. А в същото време се „захранва“ успешно от градското рециклиране и отпадъци: зърното от пивоварните, обелките от картофи, както и окосената трева от близкия футболен стадион - всичко това е част от менюто на кравите във фермата. По този начин се създава стройна организация - една устойчива и добре функционираща кръгова система, с минимални усилия за транспорт на продуктите и тяхното складиране. Покритата градина приютява близо 40 крави, които се обслужват от робот за почистване на оборския тор. Друг робот дои животните, а централно поставените „зелени колони“ осигуряват доброто охлаждане на помещенията.

Сграда кутия, която се „събужда“ сутрин и си „ляга“ вечер

В Алмере - град с почти 190 000 жители, има ферма за домашни любимци. Вдигната от основи върху стара ферма, изгоряла в началото на 80-те, тя „стъпва“ само на някогашната <210> бетонна основа. Архитектите проектират тази дървена кутия с отворена фасадна система, която позволява на вятъра да я проветрява непрекъснато. Но тук има нещо още по-любопитно: сградата реагира на слънцето. Специалните <210> капаци се отварят автоматично сутрин заедно с изгряващото слънце, а след това вечер те отново се затварят, когато слънцето залезе. През нощта фермата свети като фенер в средата на парка.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?