44
Следвайте ни

Нова платформа събира всички документи за сградата

viber icon

Дигитализацията в строителството е напът да оптимизира цените и да намали значително тежките инциденти в сектора. Как може да стане това чрез ASSET INFORMATION MODEL IN 360° (AIM360°) стана ясно на уебинар, организиран от Българската асоциация на архитектите и  инженерите консултанти (БАИИК) чрез ZOOM.

Едно от решенията е платформата AIM360°  

“Идеята за AIM360° се роди, когато бях архитект на една от най-големите банки в България. Отговарях за 317 банкови офиса в страната, няколко в чужбина, холдингови сгради и други недвижими имоти. Имах нуждата от софтуер, който да обедини, организира и съхрани информацията за проектите в изпълнение, а също така да ми даде възможност да следя изпълнението и графиците. След дълго търсене, анализиране и проучване стигнах до извода, че подобен софтуер няма и никога не е имало.

След повече от три години работа, успехи и провали, събрах екип, с който превърнахме идеята в реалност“, споделя авторът на платформата, арх. Иво Манов. Той е завършил архитектура в Университета по архитектура, строителство и геодезия в София и е трето поколение проектант. Има дългогодишен опит в проектирането на жилищни и обществени сгради, а така също като проджект мениджър и инвеститорски контрол.

Създава платформата AIM360° специално за инвеститори, консултанти и проектанти, която обединява, организира и съхранява цялата информация за строително-инвестиционния процес на едно място: чертежи, документи и екзекутиви на реално изпълнените строително-монтажни работи. По този начин е улеснен обменът на информация между участниците в строителството, като също така са добавени функции и технологии, които да оптимизират процесите. Дигитализацията на строително-инвестиционния процес е важна не само за строителния сектор, но и за българската икономика.

Експерти говорят усилено по темата от няколко години. Според тях само по този начин ще се осигури по-високо качество и по-бързи темпове на проектиране и изпълнение на обектите, както и тяхната по-добра поддръжка и удължаване на живота им.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Арх.

Арх.

05.01.2022 | 20:48

А на бас , че ще е платено и ще ни цакат с такси. Все на хората кожичката гледате да съдерете скрити зад ,,добри,, намерения.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?