Следвайте ни

Нова наредба може да оскъпи апартаментите с до 40%

viber icon

С до 40% може да поскъпнат новите апартаменти у нас заради нова наредба за определяне на изискванията за достъпност и универсален дизайн на сградите. Наредбата цели да осигури по-лесен достъп на хората с увреждания до жилищните блокове у нас.

Тя влезе в сила през март, напомнят от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП), които изразяват своите притеснения, спрямо изискванията, разписани в нормативния документ, пише "Труд". 

Наредбата отмени старата Наредба №4 от 2009 г. за проектиране, изпълнение и поддържане на строежите в съответствие с изискванията за достъпна среда за населението.

“Чрез наредбата става невъзможно проектирането на по-малки апартаменти. Новата наредба за достъпната среда не решава проблеми, а създава такива. Там пише, че всеки апартамент в нова многофамилна жилищна сграда трябва да отговаря на изискванията за човек с увреждания.

Това ще доведе до повече общи части в сградите, до по-големи коридори, тераси, бани и тоалетни в жилищата. А по-голямата площ ще вдигне крайната цена на новите апартаменти с близо 30 до 40 на сто. И в крайна сметка хората с увреждания също ще платят по-висока цена”, прогнозира Георги Шопов, председател на асоциацията.

“Против тази наредба не сме само ние, а и редица други представителни асоциации. Новата наредба ще усложни проектирането и ще направи минималната площ на един двустаен апартамент 80 кв. м. Едно от изискванията е терасите да бъдат с минимални размери 1,50 м на 1,50 м. А това само по себе си налага един облик на жилищата, което не е редно”, каза Шопов.

Огромните тераси при тези нови изисквания за проекта ще бъдат за сметка на хола, допълни предприемачът. Друго изискване в наредбата е терасата да е на едно ниво със стаята която води до нея, за да може човек с инвалидна количка да се придвижи.

“Има и друго изискване - минималната широчина на входната врата на жилището да бъде 1 метър, а на вътрешните (интериорни) врати - минимум 80 см”, допълни още той.

Георги Шопов смята, че новите текстове за достъпна среда ще направят невъзможно проектирането на по-малки тоалетни в апартаментите, защото и за тях има изисквания - да са 1,50 метра на 1,50 метра, което означава една голяма баня с тоалетна.

А при основни ремонти, преустройства и промяна на предназначението на имоти помещенията също трябва да се пригодят към новата наредба, което в много случаи ще бъде невъзможно.

Георги Шопов препоръчва обществото ни да помисли в съвсем друга посока за подкрепа на хората с увреждания, както е в Холандия, Дания и други страни от Западна Европа.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Жоро

Жоро

08.04.2021 | 21:12

Сбогом апартаменти по 48 кв.

Отговори
0 0
пининфарина

пининфарина

07.04.2021 | 17:12

Новите жилища са масово с минимална височина и тераси с размер 2 плочки, така че е нужно да има някакви стандарти. Но това не е повод за 30-40 оскъпяване, вече цените са надути и се печели на 200-300% от себестойността, така че да не се надяват.

Отговори
3 0
Да бе

Да бе

05.04.2021 | 22:38

Те и без тая наредба новите жилища са за пигмеи строени...Някаква наредба за площ полагаща се на един нормален човек спазва ли се...А за хора с увреждания са се загрижили...Само вижте височината на стаите...2.20...това по коя наредба е...

Отговори
13 3
Adama. Treore

Adama. Treore

05.04.2021 | 22:27

Plovdiv stolica. Mutri van ako ne avtonomna oblast nishto obshto s drygite

Отговори
1 6

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?