Следвайте ни

Нова мода: Сглобяема къща се мести за седем часа

Дизайнерите от Кодасема предлагат различни версии на нестандартната вила

Естонски дизайнери показаха модерна малка къща за почивка, която може да се мести по желание на собственика си. Автор на този любопитен проект е дизайнерското сдружение Кодасема.

Къщата, наречена KODA, е с площ от само 25 квадратни метра, като в тях влиза и терасата пред нея. Тя представлява високо 3,8 метра правоъгълно помещение, в единия край на което е оформен мецанин за спане.

Под него има баня и помещение за електрически генератор и събиране на отпадни води. Кодасема предлага на пазара и по-дълги версии на модерната къща.

Стените са изградени от фабрично оформени четирислойни панели. Може да се сглобят на място за часове, без да има нужда от основи.

От Кодасема уверяват, че екипите им са обучени да сглобят и разглобят един такъв дом в рамките на 7 часа. Така собствениците лесно могат да сменят мястото за почивка заедно с любимата си постройка.

„Голяма част от качеството ни на живот зависи хем от дома, в който живеем, хем от разположението му. Понякога можем да загубим и двете. При нас тази къща е всичко -дом насред града, вила край езерото, уютно кафене, работилница и дори класна стая”, казват естонците.

Дизайнът на къщата прави пространството с малка площ, но с висок таван, да изглежда просторно. Леглото на мецанина е с размери, на които спокойно може да спят двама души. До него се стига по малка стълба.

„Използвали сме максимално всеки квадратен сантиметър от къщата”, уверяват дизайнерите от Кодасема.

Собствениците на KODA са съветвани да избират места, където наблизо има течаща вода и канализация.

Къщата обаче е проектирана да създава и запазва собствена енергия. Има и резервоар за събирането на отпадните води.

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?