1939

Нов бум на имотния пазар: Къща на село на цената на тристаен в града

Пазарът на имоти бележи нов бум - нараства строителството на къщи и сгради от смесен тип през 2022 г. Те са с над 32% спрямо последното тримесечие на 2021 г., а жилищата в тях нарастват с 5.3%.

Вероятно този факт се дължи на фразата „къща на цената на апартамент", която най-често фигурира напоследък в обявите на агенциите за имоти под тепетата.

След пандемията и ефектите от нея много купувачи на ново строителство се стремят оптимално да съчетаят природосъобразния начин на живот с динамиката на ежедневието си. Ето защо все повече хора се интересуват от самостоятелна къща с хубава гледка и лесен достъп до основна пътна артерия, така че да стигат до градския център за не повече от 30 минути. Проучване на New Estates - компания, специализирана в сделките за жилищни имоти и ново строителство, показват, че над 70% от купувачите на ново строителство у нас се интересуват от имоти в периферията на града, в близост до природата. За 43% от тях обаче решаваща за крайния избор е възможността за лесен достъп до централната градска част.

„Строителството на къща или на парцел вече се доближава до закупуване на тристаен апартамент в София. Над 250 000 евро до 350 000 евро струва тристаен или четиристаен апартамент на централна локация. Калкулаторите на ипотечни кредити показват разликите във вноската при увеличение на лихвата", обяснява Илиян Янкулов от агенция за недвижими имоти пред NOVA NEWS. Според него за хората с повече от 2 деца се препоръчва закупуване на къща.

Каква е ситуацията в Пловдив

„Да построиш или да купиш самостоятелна къща в Пловдив, е почти невъзможна задача дори за хора със сериозни финансови възможности“, коментира пред „Марица“ Самуил Спасов, съдружник в „Севън Хилс Риъл Естейт". Въпреки това обаче брокерът потвърждава, че все по-често се чува фразата „къща на цената на апартамент", която е израз на нарастващия интерес към достъпни еднофамилни къщи на село от млади семейства. Много от тях са с дистанционна работа, разполагат с повече от един семеен автомобил, искат да отглеждат децата си в по-просторен дом с двор, в по-чиста и спокойна среда, а такава им предоставят малките населени места около Пловдив, особено селата в Родопската яка.

Какво предпочитат купувачите в момента

"От значение за избора между апартамент или къща на първо място, естествено, са парите, но и етапът от живота, в който се намира всеки един човек. Обикновено младите, които тепърва развиват своя кариера, създават семейство и са пряко зависими от градската среда и удобствата ѝ, изборът да купят апартамент - предимно ново строителство, с модерни общи части, е най-популярен. Купувачите се насочват към апартамент старо строителство, когато имат претенции за определена локация и по-малко общи части, включени в ценообразуването. Хора, напреднали в своя житейски път, изморени от динамиката на града и преминали през отглеждането на деца и всички активности, свързани с това, избират къща в сателитните населени места около града“, обяснява Спасов.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
24 коментара
Българин

Българин

02.03.2023 | 08:27

Продавам самостойателна къща двуетажна+таван ска на плоча 10км от Шумен 230000 евро

Отговори
0 0
Не вярвам и на строителите

Не вярвам и на строителите

01.03.2023 | 15:22

Спекулативно цените са двойни. След акт 16 дължат данъци за непродадените апартаменти и цените падат за да не отидат в ръцете на банките.

Отговори
9 1
Не вярвам на брокери

Не вярвам на брокери

01.03.2023 | 15:19

Балона ще се спука много скоро. Той и в момента издиша. Цените ще паднат на половина.

Отговори
9 2
Гошо

Гошо

01.03.2023 | 14:46

Хубавите имоти са еврейските по Иван Вазов,главната и градската градина.Всичко останало е селскопомашка мечта

Отговори
6 0
Айше

Айше

01.03.2023 | 14:28

Има къща на 3 етажа в Изгрев и сам добре

Отговори
2 0
Котенце

Котенце

01.03.2023 | 12:29

Селото си е село! Градът - град! Много малко му трябва на човек да е щастлив! Честита баба Марта, брокерчета, закичехте ни с мартеничка, спокойни сте вече, отивайте да обядвате!

Отговори
14 0
Ок къща

Ок къща

01.03.2023 | 12:00

На село и спокойствие за децата,да де ама идва другият проблем,няма училища,и на някой места и уч.автобус.Не е толкова лесно както ви го пишат тук пак има неудобства,които мен лично ме спъват.Има и приятели тегаво си е всеки ден прим.по 60км в тези задръствания

Отговори
21 0
Ники

Ники

01.03.2023 | 12:31

Явно сте от по далечни села за това имате тези проблеми .В Селата на около 10 километра като Брестник ,Белащиица, Брани поле, Марково, Строево и други, има и детски градини и училища а и разстоянието до центъра на Пловдив е 10 км.

Отговори
9 10
Кака ви

Кака ви

01.03.2023 | 11:47

Абдали, кой ви се връзва на тези поръчкови статии?

Отговори
22 3
спорт

спорт

01.03.2023 | 11:45

да се изкажа и аз... смятам, че разбирам... живял съм и в чужбина няколко години... отделно съм пътувал доста... Та: ... уважаеми, пазаруващи имоти! знаете ли света колко е голям и какви прекрасни места има!? и там съществуват сгради... и там живеят хора... нещата са по добре уредени в почти всички насоки... цените на имотите са като нашите, с тази разлика че съседите са читави, но някак си - не се познавате и сте си далечни! няма как ги догоним като отношение, а и не ни трябва... но само да вметна...че за тези пари има къде по хубави и красиви места за имоти! дали си заслужава!? - преценете си сами... просто не българина смята че е сигурно в България... има нещо сбъркано в нашия ген... та дори и това - на всяка цена да притежаваш имот в който няма да живееш, но защото имаш дете - ТРЯБВА да го купиш... помислете... дали въобще на това дете ще му хареса избора ви... а, тези които са на квартира - до някъде ги разбирам... нямат възможност да рискуват в друга държава...на друг континент... на друга работа... и тук се залъгват с заплата 1000 лв, апартамент или къща на зашишена цена... кредити и хленчени на роднини и приятели.... заради една ЗАВИДНА внушителност да се докаже че и той може.... не пазарувайте за спорта - мислете!

Отговори
21 2
статията

статията

01.03.2023 | 11:31

къв бум бре иде ПАДЕЖ!

Отговори
23 0

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?