4232

НИНКН се модернизира: Обследват старините с лазерни скенери и дронове

За пръв път в историята си Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) разполага с най-съвременна дигитална техника за документиране на недвижимото културно наследство, както е във водещите страни по света

4 лазерни скенера, 4 дрона с оборудване за високоточно панорамно заснемане и картографиране и специализиран софтуер ще пренасят физическите обекти в свръхпрецизни 3D модели в пространството от данни и ще открият невъобразими перспективи за опазването на недвижимото ни културно наследство. Обектите тепърва ще станат ясни, но Пловдив отново е ​във фокуса на специалистите от Института. 

Източната порта се очаква да е първият обект под тепетата, който ще бъде заснет с модерната дигитална техника, осигурена от МК. Тя ще помогне на НИНКН за по-бърза актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности в страната, както и за идентифицирането на нови обекти, които заслужават да бъдат част от културното ни наследство. 

„Експерти има, сега вече имаме и част от най-важните инструменти за работата на НИНКН. Нещата започват да се случват!“, заяви министърът на културата Кръстю Кръстев. Териториалната програма на Института, която започна през 2022 г., вече очертава няколко притеснителни тенденции.

10% от обектите са напълно разрушени, а около 35% са в аварийно състояние,

което е огромна загуба за културната памет и за националната ни идентичност, за туристическата индустрия и за икономиката. 

Дигиталното заснемане е шанс за съхраняването и възстановяването на застрашените обекти в цифровия и в реалния свят.

"В близките месеци ще бъдат цифровизирани първите археологически и архитектурни обекти от национално и световно значение. Заедно с това модерната апаратура ще бъде използвана в следващия етап от Териториалната програма, както и за документирането на археологически резервати и на български недвижими ценности в чужбина", каза директорът на НИНКН арх. Петър Петров. Той подчерта, че близо половината от богатото национално недвижимо наследство е унищожено или застрашено. Едва около 40% от обектите са в добро техническо състояние, но са констатирани намеси, нарушаващи автентичността. Само 15% са в добро техническо състояние, със запазена автентичност, сочат изводите на експертите от Института. 

Само в Пловдив незащитените сгради са 608, а 62 са в особен риск

С новото оборудване тази картина е напът да се промени.  Използването на 3D предизвика истинска революция в проучването и реставрирането на недвижими културни ценности в света. Виртуалните модели осигуряват огромен обем данни за обектите в детайли, които са невидими за окото и за използваната досега техника. Виртуалната и разширената реалност могат да вдъхнат и нов живот на отдавна изчезнали артефакти, за да се използват за образование или културни преживявания. Дигиталната техника дава още едно голямо предимство на експертите - сега процесът ще трае броени часове, а заснемането ще е с несравнимо по-голям обхват и обем. Това ще позволи на екипите на НИНКН да направят закъснялата с 12 години актуализация на регистъра на недвижимите културни ценности. Средствата за новата дигитална техника, софтуер, лаптопи и 3 автомобила за екипите, работещи на терен, са осигурени от програмата за капиталови разходи на Министерството на културата. Общата им стойност е близо милион и половина лева. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Фифи

Фифи

26.01.2024 | 16:05

И какво от това? Погледнал се Илия - пак в тия! Стария град загива, независимо от НИНКН. В бюджета на града ни всяка година би следвало да има пари за възстановяване и подръжка. А няма пари дори за застраховка! За какво говорят тези малоумниици? Важното е да има пари за заплати, пък другото - да върви на майната си!

Отговори
1 0
Бакалова

Бакалова

24.01.2024 | 16:57

Мъжлето ми Петров пак ще си осигури накоя друга хилядарка, няма само на подкупи да го кара

Отговори
2 1

Анкета

Как оценявате възнагражденията от близо 3000 лева, които ще получават общинските съветници в Пловдив?