2374

Невероятно, но факт! Руснаци продават на украинци

Голямото преселение заради военния конфликт промени пазара на имоти по Българското Черноморие

Строителен предприемач от Созопол приюти бежанци в свои жилища срещу символичната сума от … 1 евро на месец. Така той постави началото на нов тренд в родната благотворителност спрямо бягащите от ужаса на войната. Българинът им предостави 20 апартамента в новопостроен апарт комплекс, плюс още една къща. А на място негови приятели организираха доставки на одеяла, храна и други консумативи за бежанците.  

Специални оферти за украинците, работа по неефективните за брокерите краткосрочни наеми, бързи сделки без комисиона за агенцията - българинът показа, че е готов да подаде ръка, когато някой има нужда от помощта му.

Първите украинци, пристигнали в Бургас

в самото начало на войната, бяха платежоспособни. Те демонстрираха висок стандарт на живот, караха скъпи коли и бяха изключително прецизни в избора на имот под наем, казва брокерът Донка Паунова. И уточнява: „Искаха да наемат жилища за определено време. Високият им стандарт обаче сериозно повлия на нивото на наемите в морския град - наемите се вдигнаха до 100%“. Тристаен обзаведен апартамент по южното ни Черноморие, който преди войната трудно се отдава под наем на цена от 1000 лева на месец, сега вече гони 1000-1500 лева, сочи справка в сайтовете за имоти. Пет месеца по-късно, през август, много от тези наемателите обаче освободиха наетите жилища и се прибраха обратно в Украйна или се насочиха към други европейски държави. „Голяма част от тях избраха съседна Турция, вероятно заради по-дългия летен сезон в южната ни съседка“, уточни Паунова. Малък процент от тях обаче купуват нови имоти у нас.

Невероятно, но факт!

В „Лазурен бряг“ руснаци продават на украинци

 „Тези, които пристигнаха в Бургас, обаче инвестираха предимно в скъпи имоти. А предпочитанията им бяха към една конкретна сграда и тя се нарича „Лазурен бряг“. Красивата резиденция е уникален проект и бургазлии разказват как стилът ѝ е вдъхновен от духа и архитектурата на една историческа сграда в Москва. Ето как, разположен на прага на морската градина в Бургас, „Лазурен бряг“ се оказа разпознавам за много руснаци. Някои от тях инвестираха в ново жилище именно тук. „Цените действително са високи, но по последни данни 90% от апартаментите са изкупени. В момента обаче се случва друг парадокс: руснаци, инвестирали по-рано тук, сега продават своите имоти на украинци - факт! При средна цена от 2000 евро/кв. м за обзаведен апартамент“, уточни Паунова.

"Войната е най-лошият повод

да търсиш ново жилище. Но да, украинци от месеци вече търсят начини за наемат имоти у нас. Вълната от масово търсене доведе до скок в цените на жилищата и той е в порядъка на 20-25%“, твърди Добромир Ганев. Той е управител на една от големите посреднически агенции във Варна и казва, че още преди началото на войната в Украйна имали запитвания от свои колеги, членуващи в украинската Асоциация на брокерите, които призовали българите за съвместни действия относно търсенето на апартаменти за техни съграждани. „Интересът е предимно към черноморските ни градове Варна, Бургас и околностите им. Дори Поморие, където има цял квартал с руснаци - „Малката Москва", влиза в полезрението на потенциалните купувачи от странство. И все пак тук не може да се говори за някаква масова тенденция - категорично“, твърди брокерът,

„В началото имахме много запитвания от бежанци за жилища под наем - допълва картината и Полина Стойкова от BULGARIAN PROPERTIES, агенцията, която дори

адаптира своя украински домейн и

го превърна изцяло в платформа за наеми.

„Имаше интерес основно към имоти, които са по-близо до границата ни с Румъния. Вероятно за да им е по-близо за връщане обратно. Става въпрос предимно за черноморските ни градове, Варна и надолу към Бургас, но също към София и Пловдив“, обясни Полина Стойкова. И допълва, че докато в началото украинците са търсили предимно краткосрочни наеми - от 1 до 3 месеца, което създавало основната трудност за агенциите - сега ситуацията е различна. „Хората разбраха, че войната явно няма да спре толкова бързо и пазарът плавно се върна към стандартните за нас дългосрочни наеми“, обясни Стойкова.

Въпреки напливът от украинците обаче,

ваканционните жилища в морските и планинските курорти успяха да преборят общото схващане, че са предимно за чужденци и че е по-добре да ходиш на хотел на различни места по света, вместо да притежаваш собствен имот - това сочи анализът на BULGARIAN PROPERTIES за пазара на ваканционните имоти през изминалата година. Една от причините за тази промяна в нагласите беше пандемията и нарасналата необходимост от собствено място за отдих извън големия град (което стимулира и пазара на селски къщи).

Друга причина дойде поради

възможността да се работи от разстояние,

което превърна част от ваканционните имоти в такива за дългосрочно обитаване. Трети фактор са силните туристически сезони, в които трудно се намират места по хотелите, а единствената гаранция, че можеш да почиваш, когато поискаш, и то на място, което ти харесва и където имаш всички удобства, е да имаш собствен ваканционен имот. И не на последно място,

инфлацията накара хората

да влагат средства в сигурни активи, каквито са имотите. А ваканционните жилища са много подходящи за тази цел, тъй като не изискват много големи суми за инвестиция. В момента необходимите бюджети за покупка са между 30 000 и 50 000 евро и това ги прави достъпни за широк кръг от хора. Освен това, могат да се отдават под наем и да реализират доходност или поне да си покриват разходите. Равносметката от всичко това е началото на една нова глава в развитието на този дълго подценяван сегмент от пазара. Във все повече от курортите от година насам се усеща недостиг на качествени оферти, а цените тръгнаха нагоре.

Обеми продажби

Данните на Агенцията по вписванията подкрепят тези наблюдения, като показват, че на фона на забавящ се ръст на продажбите в градовете обемите от сделки в курортите бележат смайващи ръстове и превръщат някои от ваканционните селища в първенци по нарастване на сделките с имоти. Примери за това са Несебър с близо 90% ръст за второто тримесечие, Царево и Смолян - с по 34%, Балчик - 30%, Поморие - 17%.

Цени на ваканционните имоти

Средната цена в Слънчев бряг на база реални сделки по данни на BULGARIAN PROPERTIES достигна 580 евро/кв.м през второто тримесечие на 2022 г. Това са нива, близки до тези от времето на руския бум през 2013-2014 г. Ръстът е с около 100 евро/кв.м, или с 20% спрямо година по-рано. Същото се вижда и в бюджетите за покупка - докато преди година за двустаен са били нужни между 30 000 и 40 000 евро, сега цените са с около 10 000 евро нагоре - 40 000-50 000 евро.

Подобно е положението в Банско и Пампорово.

Средната цена на имотите и там достига 580 евро/кв.м през второто тримесечие на 2022 г., а ръстовете на цените са съответно с 20 и 25%. Боровец е най-скъп сред планинските курорти - средната цена там е около 850 евро/кв.м, а нарастването е с малко над 4%. Созопол води при морските курорти със средна цена 1030 евро/кв.м и ръст около 10%. На север Бяла и Каварна привличат особено голям интерес. Там средните цени през второто тримесечие са 670 евро/кв.м и 650 евро/кв.м съответно, а ръстовете - между 15 и 20%.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
невероятно. но факт ще бъде,

невероятно. но факт ще бъде,

18.11.2022 | 14:18

когато някой реститут от пловдивската главна даде имот на украинците, шошорляци!

Отговори
0 1
БТА Паралели

БТА Паралели

20.11.2022 | 10:33

Кофти ли е, че се изнасят "могъщите и великите" към калния си "рай"? И по-кофти ще става, другарю джуджурляк!

Отговори
1 1

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?