Следвайте ни

Несъобразени с ПУП визи спъват инвеститорите

viber icon

Експертните съвети към общините следва да поемат пълноценно своите функции и в решенията си да не подценяват компонента „целесъобразност" за даден инвестиционен проект, по който се произнасят - това стана ясно по време на  дискусията „Какво и как да се подобри във взаимодействието между ДНСК, общините и строителния надзор?". Тя се проведе в последния ден от деветата Национална среща на главните архитекти и специалистите по териториално развитие от общините, организирана от Националното сдружение на общините в Република България.

ДНСК участва във форума с подробен анализ на най-често срещаните пречки, съпътстващи инвестиционния процес. Сред тях са спазването на сервитути за инфраструктура при разработването на устройствените планове, издаването на визи за проектиране, които не са съобразени с параметрите на одобрения ПУП, автоматизираните системи за паркиране и цялостното решаване на проблемите с паркирането, вертикалната планировка, озеленяването и предстоящите процеси на дигитализация.

Министър Виолета Комитова се включи в дискусията, като сподели впечатления за разнопосочните тълкувания на експертни съвети по устройство на територията дори в различни райони на една община. Тя провокира гилдията за по-активна работа в мрежа и споделяне на казуси, които биха представлявали професионален интерес за по-широк кръг специалисти. Министър Комитова подчерта, че ще настоява при промени в законодателството, касаещо инвестиционния процес, срокът за влизане в сила на новия нормативен акт да бъде минимум една година. Тя призова НСОРБ да обмисли създаването на платформа за обмен на идеи и практики, свързани с инвестиционните процеси и устройственото планиране.

От БАИК поставиха въпроса за сложността при предпроектни проучвания поради редица препятствия, създавани от електроразпределителните и ВиК дружествата.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?