44

Наследници от Израел връщат блясъка на ценна перла на ул. „Христо Г. Данов“ в Пловдив СНИМКИ

В къщата на д-р Арав от началото на ХХ век е заработил първият рентгенов апарат в града

Историческа сграда в центъра на Пловдив отвори врати след пълна реновация. Това се дължи на наследниците на д-р Леон Арав - пловдивчанина, живял и работил в началото на 20-те години в тогавашния център на града около Джумая джамия.

Проектирана от известния архитект Камен Петков, сградата на ул. „Христо Г. Данов“ 7 е открита през 1912 г. Тук се помещава кабинетът на току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав. Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава в същата сграда, в която и живее със семейството си, частна болница. Монтира и първия рентгенов апарат в града. Събитията от началото на 40-те години принуждават семейството на лекаря заедно с други еврейски семейства да заминат за Израел. Мнозина евреи, бягащи от столицата, са приютени в онези години в клиниката на Арав в Пловдив.

Три поколения по-късно, през 2019-а, внукът на д-р Арав - д-р Дан Арав, и съпругата му Една Кеда решават да възстановят сградата в пълния ѝ блясък. Поради историческата <210> стойност и детайлната работа възстановяването отнема няколко години.

„Започнахме възстановяването, като използвахме исторически снимки и оригиналните планове, следвайки становището на инж. Панайот Нотов, защото идеята ни беше да възстановим цялата красота на къщата на дядо ми. За наше щастие, фасадата се нуждаеше само от цялостно боядисване и ние го направихме с оригиналния цвят. Основната работа беше свързана с помещенията вътре, които ремонтирахме, без да променяме конструкцията. Запазили сме дървените подове, прозорците и вратите, също и впечатляващото стълбище“, разказа Дан Арав за процеса по възстановяването. Той допълни, че за него е било важно не само да обнови сградата, но и да се погрижи за градината и двора на къщата - там, където пациентите са изчаквали записания си час и доктор Арав е посрещал приятелите си.

Къщата отвори врати преди броени дни със специално събитие - изложба, на която семейството показа снимки от историята на къщата. На стилното парти д-р Арав и съпругата му откриха и паметна плоча пред гости от израелското посолство, местната еврейска общност, кмета на район „Централен“ и приятели.

Членовете на семейството виждат завършването на този проект като още една връзка в историята на вълнуващото приятелство между българския и еврейския народ. История, придобила особено значение със спасяването на еврейската общност в града от изтребление през 1943 г.

Снимки: Наташа Манева

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?