3906

Наследници от Израел: Връщат блясъка на ценна перла на ул. „Христо Г. Данов“ СНИМКИ

В къщата на д-р Арав от началото на 20 век е заработил първият рентгенов апарат в града

Историческа сграда в центъра на Пловдив отвори врати след пълната й реновация. Това се дължи на наследниците на д-р Леон Арав – пловдивчанинът, живял и работил в началото на 20-те години в тогавашния център на града около Джумая джамия.

Проектирана от известния арх. Камен Петков, сградата на ул. „Христо Г. Данов“ 7 е открита през 1912 г.

Тук се помещава кабинета на току-що завършилия медицина във Виенския университет Леон Арав. Талантливият лекар бързо напредва в професията и скоро създава в същата сграда, в която и живее със семейството си, частна болница. Монтира и първият рентгенов апарат в града. Събитията от началото на 40-те години принуждават семейството на лекаря, заедно с други еврейски семейства, да заминат за Израел. Мнозина евреи, бягащи от столицата, са приютени в онези години в клиниката на Арав в Пловдив.

Три поколения по-късно – през 2019-а – внукът на д-р Арав, д-р Дан Арав и съпругата му Една Кеда решават да възстановят сградата в пълния й блясък. Поради историческата й стойност и детайлната работа възстановяването отнема няколко години.

„Започнахме възстановяването като използвахме исторически снимки и оригиналните планове, следвайки становището на инж. Панайот Нотов, защото идеята ни беше да възстановим цялата красота на къщата на дядо ми. За наше щастие фасадата се нуждаеше само от цялостно боядисване и ние го направихме с оригиналния цвят. Основната работа беше свързана с помещенията вътре, които ремонтирахме без да променяме конструкцията. Запазили сме дървените подове, прозорците и вратите, също и впечатляващото стълбище“ – това разказа Дан Арав за процеса по възстановяването. Той допълни, че за него е било важно не само да обнови сградата, но и да се погрижи за градината и двора на къщата – там, където пациентите са изчаквали записания си час и доктор Арав е посрещал приятелите си.

 

Къщата ще отвори врати през втората половина на м. юни, когато Дан Арав и семейството му планират специално събитие, изложба на което да покажат снимки от историята на къщата. Тогава те ще открият и паметна плоча пред гости от Израелското посолство, местната еврейска общност, кметът на район „Централен“ и приятели. Членовете на семейството виждат завършването на този проект като още една връзка в историята на вълнуващото приятелство между българския и еврейския народ. История, придобила особено значение със спасяването на еврейската общност в града от изтребление през 1943 г.

 

 

Наследник на рода Арав

Дан Арав - от изследванията на израелската култура до сериала на IDF: The Musical

 

Д-р Дан Арав е изследовател на израелската култура и памет. Той е декан на  Училището по медийни изследвания в Колежа по академични изследвания по мениджмънт и преподавател в катедрата по филми и телевизия в университета в Тел Авив.

Неговите изследователски области се фокусират върху идеологическите измерения на популярната култура, телевизия и национална памет в Израел, медиен активизъм и социална промяна. Арав е автор на различни статии и глави в книги в областта на обществените науки, изследвания на паметта и медиите. Неговата книга Metim Lir’ot (Dying to See, 2017) е задълбочено проучване на телевизионния спомен за войната в Израел. През 2012 г., заедно с Dr. David Gurevitch, той публикува “Енциклопедия на идеите: култура, мисъл, медии“  (1623 стр. иврит), които привличат вниманието на критиката и печелят обществен успех. Дан Арав участва в различни аспекти на документалната телевизия и медийните продукции. Той е създател и редактор на сериала на IDF: The Musical и на документални телевизионни сериали за историята на развлекателните програми на израелската армия. Сериалът е излъчен по Канал 2. Той води програма по радио Culture Hero  и подкаст в Kan – Израелска обществена корпорация за радио и телевизия.

 

Снимки: Наташа Манева

 

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?