Следвайте ни

BG архитект вкара вируса в ... архитектурата СНИМКИ

Роденият в Кърджали Джумхур Гьокчепънар стана част от екипа на светилата в професията Ерик Голдембър и Александро Мелис

viber icon

Докато подготвя магистратурата си за градско планиране, Джумхур Гьокчепънар попада на документален филм за бактерията Слайм молд. Тя е жив организъм, много издръжлив при промените в климата, както в природна среда, така и в градски условия. Впечатлен от устойчивостта й, младият архитект си „поръчва” бактерията по интернет и започва да я храни с овес, да се грижи за нея и да я размножава. Така цялата му магистърска работа се завърта около изследването на модела на био устойчивост на бактерията. И въпросът - как градското планиране и модерните микро- и макро- архитектурни решения в съвременния град могат да имитират този модел.

Днес проектът на Джумхур за „партньорство” с бактерията Слайм молд го поставя редом с големите изследователи в сферата на „органичните модели” в градското планиране. 

В момента Джумхур Гьокчепънар е магистър в Университета в Портсмут.  Засега е първият българин, чието участие във Венецианското биенале през м. май 2021 г. е сигурно. Вече е носител на награди за архитектура с проекта си от биеналето в Буенос Айрес (2019). Роден през 1992 г. в Истанбул, Джумхур е отраснал в Кърджали. В родопския град Джумхур завършва езиковата гимназия ГПЧЕ „Христо Ботев”. През 2011 г. е студент по архитектура в Американския университет в Кипър, Кирения, а от следващата 2012-а продължава образованието си в университета в Портсмут в Англия. През 2017 г. започва магистратура по архитектура при световноизвестния професор Алесандро Мелис, архитект с международно признание и куратор на италианския павилион на Венецианското биенале.

Заради своя иновативен подход днес младежът получава покани за участие в биеналетата в Аржентина, Пиза и Венеция. В началото на 2020-а пътува до Маями, където показва на изложба своя модел за устойчивост и приспособимост на модерните микро- и макро- архитектурни решения в съвременния град. Иновативното е, че те могат да имитират био модела на иначе толкова плашещите бактерии и вируси. В Международното биенале по архитектура в Буенос Айрес през 2019-а Джумхур Гьокчепънар е част от екипа на Ерик Голдембър и Александро Мелис със звуковата инсталация „Борболета”. Накратко тя представя основите на една бъдеща устойчива екосистема. „Към справедлив, здрав и адаптивен град“ - това е най-кратката формулировка на концепцията на инсталацията, предизвикала фурор сред присъстващите. Впоследствие целият екип е поканен да участва на ЕКСПО Дубай’2020 - форум, който също се отлага за следващата 2021 г. поради COVID-19.

Проектът на младия арх. Джумхур Гьокчепънар „Пробив в архитектурата: по следите на един уникален био архитектурен проект, вдъхновен от бактерията Слайм молд, и приложението му в градското планиране и строителство на сгради” бе показан за първи път у нас на 12 юни, в рамките на програмата „Мултикултурният град’2020” в Арт галерия КРЪГ в Кърджали.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

ти на какво си, Даниелке?

ти на какво си, Даниелке?

23.06.2020 | 21:23

Даниела, какината, на какво си ти, че да не сбъркам и аз, че да оглупея като тебе. Като не разбираш нищо архитекТУРСКО, що не коментирВаш я градинарство, я ветеринария, я . . .

Отговори
1 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?