1939

Наливат основите на BG билдингите в Истанбул

Инвестиция за стотици милиони на метри от „Trump Tower“

Започна строежът на ултрамодерните небостъргачи в българския имот на пъпа на Истанбул. Този терен от близо 50 дка в елитния турски квартал „Шишли“ е част от земите на цариградските българи, върнати им от турското правителство през 2012 г.

След като бъде застроен, имотът, който се оценява на около половин милиард долара, ще помага финансово на българската общност в Истанбул.

„Близо 200 строители на фирма  „Ташяпъ", управлявана от Емрула Туранлъ, вече работят в нашия имот. Изкопите са направени и полагат първата плоча на сградите“, каза първо пред „Марица“ Васил Лязе, председател на българската православна община в Истанбул. В края на 2022 г. той е  напът да бъде избран отново за председател на църковното настоятелство на българите в Истанбул, които днес наброяват около 400 души. В момента се провеждат изборите за ново ръководство в Българската екзархия. Васил Лязе е двигателят, който има изключително важна роля в процеса по връщането на българските имоти в южната ни съседка. Това се случва, докато той е председател на Българските православни църкви в Турция - пост, на който е избран за първи път още в далечната 2003 г.

Реституираният парцел в „Шишли“ е най-големият имот на българите в Истанбул. Сагата около връщането му беше труден и съвсем нелесен процес, каза за „Марица“ Васил Лязе. В крайна сметка тази мощна инвестиция в апетитния български имот стана възможна благодарение на колаборацията между нашата общност в мегаполиса и турската строителна фирма  „Ташяпъ", управлявана от Емрула Туранлъ. Защо избират тандема с „Ташяпъ”? След много административни перипетии проектът е налице и има необходимите разрешителни за строеж. За реализацията му българите влизаха в договорни отношения с турската фирма “Ташяпъ” - решението е собствеността на 4-те небостъргача да бъде разделена. “Ташяпъ” е сред мощните строителни холдинги в южната ни съседка.

 

Цените при съседите

Наскоро порталът Endeksa посочи 10-те най-скъпи квартала на Истанбул. Начело в класацията стоят „Бешикташ“, „Сариер“ и „Кадъкьой“ - това са кварталите с най-висока средна цена на квадратен метър жилищна площ. Средната цена в Бешикташ е 2900 EUR/кв. м, средната цена на имот - 444 120 EUR. В Сариер - най-скъпия район след "Бешикташ", средната цена на квадратен метър на жилище е 2800 EUR/кв. м, средната цена на имот е 422 620 EUR. Цената на жилищата в Кадъкьой, който е на трето място в списъка, се е увеличила със 186% през последната година. Средната цена на квадратен метър жилищна площ е 2000 EUR, а средната цена на жилище е 271 500 EUR. Истанбул е централен град за жилищния пазар в южната ни съседка и очакванията са една промяна в цените тук да отекне в цяла Турция.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?