Най-зеленият район на Пловдив под строителна обсада

Бюджетът на "Западен" падна от 667 000 лв. през 2016-а до 129 000 тази година

На местните избори през октомври отново ще избираме мажоритарно кметовете на шестте района на Пловдив. В своята нова поредица "Марица" разказва как се управлява малко кметство под тепетата и какво успяха да свършат избраниците, за които сме гласували през 2015 г. Дали за четиригодишния си мандат са променили районите си, за да е по-добра средата в кварталите? Парадоксът е, че ги избираме директно, а правомощията на районните кметове са ограничени със закон, тъй като са второстепенни разпоредители с бюджета. Това означава, че получават  финансиране само за конкретни дейности, определени от Голямата община и Общинския съвет. Собствените средства, с които кметовете могат да разходват за ремонти и благоустрояване, са силно ограничени.


Невиждано по мащабите си  строителство  се шири в район „Западен”  - най-зеления в Пловдив по всички показатели. Всяка педя земя на Пещерско шосе се застроява от двете страни на булеварда. Предприемачи вдигат предимно жилищни кооперации.  Малко известната доскоро пресечка ул. „Рая”  вече е мегакомплекс с луксозни апартаменти.  Покрай Гребния канал по бул. „Шести септември”  в посока Пещерско шосе и Прослав като гъби никнат нови затворени комплекси и красиви еднофамилни къщи.

 Гората отстъпва под натиска на строителния бум. Бившите земеделски земи  са  върнати по закона за реституция на наследниците и попадат в зона за застрояване според одобрения устройствен план. 

Най-зеленият район, печелил награди в конкурсите през 2008, 2009 и 2012 г., привлича очите на предприемачите, а и на новодомците. Дори и мастодонтът на Пещерско шосе, известен като „Корона”, е населен.   Според последните данни на ГРАО в „Западен” живеят 39 707 души.  Това е най-малкият район от шестте в Пловдив.

Тепърва с новото строителство  ще има нужда от разширяването на градската инфраструктура - нови пътища, места за паркиране, детски градини и ясли, училища.  От нова сграда има нужда  елитната Математическа гимназия. Според нормативите  за училището  е необходим терен с площ 36 декара. С такъв общината не разполага. 

Все по-силно се усеща и липсата на паркоместа, въпреки че само през този мандат на районния кмет Димитър Колев са изградени паркинги пред блокове за над 500 автомобила. „Западен”  обаче е с едни гърди напред пред останалите райони, защото тук до „Корона” се строи първият общински многоетажен паркинг с площ близо 1000 кв. метра. В партера ще се помещават търговски обекти под наем, а на другите три нива ще паркират 150 коли, обяснява Димитър  Колев. Проектът е изготвен в районната администрация, тук е проведена и обществената поръчка за избор на изпълнител. Паркингът струва 3,4 млн. лева на градския бюджет.

Но както и в другите пет района, районният кмет има ограничени средства за  уличните ремонти. През 2016 г. на „Западен” са отпуснати 667 000 лева, през 2017  г. ​- 500 000 лева, през 2018-а - 211 000 лева, през 2019 г. -  едва 129 000.   През тези четири години най-голямата сума от градския бюджет е дадена на района за многоетажен паркинг. Още пари са отпускани за благоустрояване - паркове, места за паркиране, осветление. Но улиците имат много по-сериозна поддръжка, особено при усиленото застрояване на района.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Славчо от "НФСБ за Валери Симеонов"

Славчо от "НФСБ за Валери Симеонов"

07.08.2019 | 02:15

Така е мамка му! Откак ме няма Пловдив, така се разрасна че не мога да го позная. Аз кът бях кмет никой не искаше да дойде в града, а тоя Тотев го направи най-предпочитания град за заселване и намиране на работа. От цялата страна идват и затова строителните фирми не спират. Всяка година пускат по няколко хиляди апартамента. Аз като дойда ще "оправя" града и вече никой няма да иска да се засели тук. Само моите селски ще се натискат да ги правя шефове в Общината.

Отговори
0 1

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?