Следвайте ни

Купуваме все по-луксозни и качествени жилища, ето цените

Покупките „на зелено“ продължават да заемат голяма част от пазара, възвръща се доверието в строителите

viber icon

Ще запомним изминалата 2019 година с повишен интерес на купувачите към по-високия клас жилища - около и над 100 000 евро. Все повече хора търсят луксозно завършени и големи апартаменти, в които са готови да вложат сериозни суми, сочи доклад на компанията за недвижими имоти Форос. 

Наред с тях на пазара все по-актуални остават малките жилища - едностайни и двустайни на цени между 25 000 и 30 000 евро, както и студия - между 16 000 и 18 000 евро.  

През 2019 г. продължи тенденцията да се строят и пускат в експлоатация все по-качествени и луксозно завършени сгради и жилища. Конкуренцията между строителите е засилена и това обуславя повишаването на стандарта при предлаганите имоти. Конкурент​ни предимства като зелени площи, зони за отдих, детски площадки, жива охрана се предлагат все по-често с цел да се привлече интересът на търсещите. Пазарът към края на 2019 г. е наситен с многобройни и разнообразни жилища, което кара купувачите да избират по-внимателно и да бъдат все по-взискателни. Продължават да се търсят жилища на среден етаж с южно и източно изложение, като цената при тях закономерно е по-висока. Северните и западните апартаменти на първи и последен етаж държат малко по-ниски цени, категорични са от Форос. Покупките „на зелено“ продължават да заемат голяма част от пазара.

Хората възвръщат доверието си в строителите, виждайки завършването на множество замразени след финансовата криза строежи. Ценовото предимство, което дава липсата на готова сграда или дори на Акт 16, остава сериозен аргумент сред купувачите. Въпреки настъпилото на пазара спокойствие търсещите следва да бъдат предпазливи при покупка на имот „на зелено“, тъй като рисковете от подобна сделка понякога са трудно предвидими. Според статистиката на Форос 80% от търсените жилища са за лично ползване, а около 20% се търсят с цел вторична продажба или отдaване под наем. Втората група е фокусирана най-вече в големите областни центрове като Пловдив.

Огромната част от предлаганите имоти в София през 2019 г. бяха ново строителство ​- малко над 80%. 15% заемат тези от стара тухла, а панелните жилища са най-малко ​- едва около 5%. В останалите големи градове като Бургас, Варна и Пловдив новата тухла зае 55%, старата - около 30%, а панелът - останалите 15%. 

Към момента броят на жилищните имоти, предлагани на търг в сайта на частните съдебни изпълнители, е 1159. През последното тримесечие броят им се е увеличил с около 2.5%. В столицата предлаганите жилищни имоти от частни съдебни изпълнители са 92, във Варна ​- 51, в Бургас ​- 13, в Пловдив ​- 19, в Русе ​- 17, в Стара Загора ​- 10, в Добрич - 12.

Панелките по-скъпи от новото строителство

През миналата година цените на жилищата в страната са нараснали с 1,4%, сочат данните на Форос. В Пловдив ​- с 0,26%, в София ​- с 1,91%, във Варна ​- с 1,36%, а в Бургас - с 2,07%. В Пловдив средните офертни цени достигат 760 евро на кв. м. За същия период ​- края на декември - средните офертни цени в София са достигнали 1160 евро на кв. м, а във Варна и Бургас са съответно 845 евро на кв. м и 870 евро на кв. м. 

Според типа строителство най-голямо повишение на годишна база е отчетено при панелните и тухлените жилища в страната, съответно с 1,65% и с 1,60%. Монолитните жилища остават на сравнително стабилни цени с леко повишение от 0,98%. Така към края на 2019 г. пазарните цени на жилищните имоти са останали стабилни с леки ръстове, отчитат от Форос. Очакванията са темпът на растеж да продължи да се забавя и през следващите няколко години. Средната доходност на жилищните имоти в по-големите градове към края на миналата година е между 4% и 5% на годишна база. Най-висока е доходността в София ​- 5,1%, във Варна и Бургас тя е съответно 4,8% и 4,3%, а в Пловдив - 4,6%. Подобни са стойностите в почти всички областни градове. В по-малките населени места, където икономиката е по-слаба и населението намалява, доходността е по-ниска.

Наемите под тепетата варират между 150 и 350 евро

Данните на Форос сочат, че почти 70% от предлаганите под наем жилища през годината са били ново строителство, 30% - панелни жилища, а едва около 4%-5% - стари тухлени апартаменти. Това важи за големите областни центрове като София, Пловдив, Варна и Бургас. В по-малките населени места старите тухлени жилища имат превес с близо 45% от общия брой на предлаганите имоти под наем.

Търсят се предимно наеми на нива между 300 и 500 евро на месец. Толкова струват  двустайни апартаменти в големите градове, включително в повечето столични квартали. Не липсват и наематели на луксозни имоти, като това са предимно висши мениджъри в чуждестранни компании, добре печелещи хора със собствен бизнес, дипломати. От гледна точка на обзавеждането първенството държат обзаведените жилища с над 60%, следвани от необзаведените - с 30%, а най-малко са луксозно обзаведените - под 15%.

Времето за търсене и наемане на имот е средно около месец, като в този период са нужни 3-4 огледа, при положение че брокерът е професионалист с достатъчно опит, който да подбере достатъчно добри предложения, от които клиентът да избира. До сделка се стига сравнително бързо, като отстъпката, която се прави от офертната цена, е в рамките на не повече от 3-5%. Срокът, за който се сключват договорите, обикновено е една година. През 2019 г. се утвърдиха допълнителни критерии за избор на жилище под наем, като близост до месторабота, университети или училища, наред с удобните транспортни връзки и близостта до паркове и хипермаркети. Причина за това е фактът, че основните наематели са млади семейства и студенти.

Сред чуждестранните наематели най-многобройни са студентите, които търсят жилище в близост до учебните заведения. Те се фокусират върху по-високия ценови диапазон, тъй като обикновено разполагат с по-голям бюджет. Към края на 2019 г. наемните цени на предлаганите едностайни и двустайни жилища в столицата са между 300 и 500 евро. Във Варна, Бургас и Пловдив наемите за същия тип имот са между 150 и 350 евро.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ahahah

16.03.2020 | 18:14

Луксозните нови жилища построени пт цигани общаци и безхаберни алкохолици пикащи и серящи вътре с най смешния матерял и замазани по най нелепия начин дс си ги купуват шматките набиле се с кредит за цел живот и голяма работа посгигнали жалак и заблуден народ

Отговори
1 0

Съветът ми е безплатен. Успех на всички

11.03.2020 | 13:47

За 100.000 € може спокойно да се купи земя от 150 кв/м в близост до Пловдив в Родопите и да се построи къщурка с 80 кв/м и да се живее на спокойствие, като чистият въздух и лековита вода ще спомага за възстановяването Ви след работният ден.

Отговори
6 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?