Следвайте ни

Най-големият район на Пловдив чака своя истински парк

viber icon

В "Южен", който изпревари по население половината областни градове в България, има най-малко зелени площи на жител    

„Добре е, че от днес ще може да се ползват парковете в Пловдив и да се правят разходки из тях. Прави неприятно впечатление, че само в район “Южен” няма да има отворен парк. Това ще ограничи над 85 хиляди жив​еещи в района да могат да се разходят. Не еднократно съм поставял въпроса за необходимостта от изграждане на нови паркове и в "Южен", и в целия град“ -това коментира на стената си във Фейсбук екскметът на „Южен“ Борислав Инчев преди седмица. 

Припомняме, че от 27 април част от парковете в Пловдив бяха отворени при определени ограничения и задължителното спазване на предпазните мерки.  

В условията на пандемията от COVID-19 със заповед на кмета Здравко Димитров

достъп се разрешава само в Цар-Симеоновата градина, на Младежкия хълм и в парк „Рибница“. 

Най-много са възможностите в район „Централен“ където са трите тепета -Бунарджика, Сахат тепе  и Джендем тепе. Като място за разходки се очертава бул. "Марица" - север и юг, също Гребната база с прилежащата дига. В "Тракия" е отворен за пловдивчани парк "Лаута". Така без отворена зона за разходки остана само район „Южен“.

„Докато бях районен кмет, успяхме да подготвим начален проект за изграждане на нов парк от 68 декара в близост до футболната база на Ботев Пловдив в кв. Коматево, разказа Борислав Инчев. От няколко месеца обаче за съжаление

няма движение по този проект.“  

Докато е бил кмет на район „Южен“, Инчев поставя основите на зелената кауза. „Отне ни близо 2 години време. Първите стъпки бяха да обособим терена.“ За образуването му „събират“ 3 различни парцела - единият е със статут на дървопроизводителна гора, другият е пасище, а третият - с предназначение „зелена зона“. Така получават общо близо 68 декара площ за парка.

„Спазвайки процедурите, внесохме предложение за скица до голяма община - оттам имаме „да“. И това е добре, защото идеята е прекрасна. Район „Южен“ е с най-малко зелени площи в целия град. Следващата стъпка бе изработване на планово-техническо задание - основа за паркоустройствен проект. Имаме одобрението и за него от ЕСУТ“, изброява свършеното до момента  Инчев. Ако се стигне до реализация,

това ще бъде най-големият парк в район „Южен”.

Само че дотогава трябва да се мине процедура по възлагане на идеен, технически и работен проект. „Един вече готов проект ще даде отговор на много въпроси. Примерно колко ще струва построяването на парка“, поясни Инчев. Той е категоричен, че процесът не трябва да прекъсва и да се отдалечава във времето. Според него финанси могат да се търсят и по линия на различни европейски програми. „Изпускаме възможности, които реално могат да променят градската среда, а в случая говорим за 68 дка.

„Реално в Пловдив парковете се броят на пръсти, ако изключим от сметката тепетата. Дори „Лаута“ не е със статута на парк, понеже няма съответния паркоустройствен план“, казва Инчев. „Сега, в ситуацията на пандемия, че когато въведоха облекчаващите мерки за парковете, за пореден път се видя колко изоставаме в „Южен“ със зелените площи. Затова апелирам градското ръководство да продължи с действията си и да направи така, че парка в „Коматево“ да го има в бъдеще“, призова Борислав Инчев. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?