46

Наемите на складови площи скочиха с 10% за година

„До първото тримесечие на 2022 г. основни играчи в индустриалния сегмент на пазара на имоти бяха транспортните и куриерските фирми, които са „кръвоносната система“ на производството и търговията. Паралелно с това в Пловдив се наблюдава и трескаво строителство на нови жилищни проекти с обеми над 20 хил. кв. м РЗП, което също се отрази върху търсенето на материали, стоки и услуги за реализирането им. Това заедно с нарастващата инфлация доведе до повишаване на наемните нива на складови площи с около 10%“, такава е равносметката за изминалата 2022-ра на Атанас Ласков, собственик на „Некст Хоум“ и управител на Агенция „Индустриални имоти“.

Според Ласков след ковид пандемията през 2021 г. пазарът на индустриални имоти се разви с бързи темпове. В отговор на нарасналото търсене на стоки и материали, подложени на стрес от нарушаване на потоците с доставки, мнозина търговци и доставчици се опитваха да натрупат складови резерви, което, от своя страна, доведе до повишаване на интереса към търсене на складовите площи

Войната в Украйна също продължава да влияе на сделките.

Началото на войната в Украйна нанесе нов стрес на бизнеса, твърди брокерът. „Месец след това започна трескаво търсене на имоти с цел спасяване на спестяванията в кеш и инвестиране в сигурен актив. Това също доведе и до повишаване на цените на имотите. Нарушените доставки на стомана и петрол от Русия и Украйна се отрази със значително поскъпване на строителния продукт.  Инвеститорите не бяха в състояние да определят стойността на квадратен метър площ поради ежедневната динамика в цените на материалите. При тези условия някои от тях впоследствие силно завишиха цените на продукта си и наемните нива на отдаваните пощи. В момента има нови проекти в процес на реализация с обявени цени около 4.50 до 5.50 евро на кв. м, към които интересът за момента не е голям“, твърди Ласков.  

По този начин в края на 2022 г. в Пловдив се наблюдава процес на  охлаждане на търсенето на площи, забавяне на експанзивната политика на търговските фирми в очакване на по-конкурентни предложения.

„Зимният сезон обичайно е по-слаб за работа, а при така създадената ситуация с войната в Украйна, повишаване на лихвите, високите инфлационни нива, предвещаващи икономическа криза, очакваме зимата да бъде период на затишие“, това е заключението на брокера в началото на 2023 година.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?