44

Национален фонд за декарбонизация ще финансира санирането

6 млрд. евро годишно са нужни за обновяване на сградите у нас

С промени в Закона за енергийната ефективност се създава Национален фонд за декарбонизация, който ще финансира програмите за саниране. Това стана ясно по време на XII национална кръгла маса за финансиране на проекти за устойчива енергия на тема „Енергийната ефективност на сградния фонд: основа на устойчивия енергиен преход“. Събитието бе организирано от Министерството на енергетиката, Центъра за енергийна ефективност "ЕнЕфект" и с подкрепата на инициативата „Да обновим България“. 

В сградния сектор на България се задава сериозна реформа, която кабинетът "Денков-Габриел" и управляващото мнозинство в парламента ще се опита да задвижи. Наскоро министърът на околната среда и водите Юлиян Попов обяви, че са ни необходими 60 млрд. евро за пълното обновяване на сградите у нас. Прогнозата му е, че ако продължим да действаме на парче, просто „всичко ще се разпадне“ в един момент“. Ето защо специалисти по енергийния преход вече изискват държавата да ускори процеса на жилищно обновяване, като създаде Националния декарбонизационен фонд (НДФ). 

На практика това означава сегашният Фонд за енергийна ефективност и ВЕИ да се преобразува в НДФ, който да бъде и координационно звено за работата на няколко министерства и агенции. Този процес стартира преди няколко години, но в близките месеци се очаква депутатите да предприемат законови промени по тази важна за всички българи тема. Фондът се създава, понеже страната ни има нужда от постоянно действаща програма за обновяване на жилищните сгради. Така той ще помага за инвестиционните потребности в жилищния сектор, като мобилизира средствата чрез финансови инструменти, грантове и техническа помощ. Националният декарбонизационен фонд е заложен в Дългосрочната стратегия за обновяване, като има за цел подпомагането на инвестициите в нисковъглеродно развитие чрез устойчиво и целенасочено финансиране на широка група бенефициенти.

Какво показват фактите до момента

Почти 96,6% от жилищата у нас са частна собственост, т.е. на отделни, различни физически лица. В същото време около 1,5 млн. жилища в България не са обитавани, докато страната ни е в челните места в Европа по критерия „собствени имоти“. По данни на Агенцията за устойчиво енергийно развитие (АУЕР) почти всички сгради, построени преди 2000 година, на практика имат нисък клас на енергийно обновяване или никакъв. Финансиране за подобни проекти има, но изисква огромни усилия от страна на собствениците, а подкрепата на държавата е пренебрежимо малка. Експертите също припомнят, че фокусът на държавната политика са основно многофамилните жилищни сгради.

Според данните на АУЕР, ако се направи дълбоко обновяване на сградите у нас, ще бъдат необходими от порядъка на над 6 млрд. евро годишно. Към момента планираните дългосрочни инвестиции в жилищно обновяване са за около 1,7 млрд. лева. Според оценката на агенцията инвестиционният дефицит в жилищния сектор у нас се оценява на между 3,3 до 4,5 млрд. евро годишно до 2030 г.

Темата пряко засяга и т. нар. енергийна бедност

Официалната дефиниция за нея обхваща над 40% от населението на България. Според нея в положение на енергийна бедност са домакинства, които остават с разполагаем доход под официалната линия на бедност (526 лв. за 2024 г.), след като приходите им се намалят с разхода за типово потребление на енергия, определен спрямо енергийните характеристики на сградата, обясняват от "ЕнЕфект". „За справка - жилищните сгради, построени в България преди 2010 г., които не са санирани, попадат в най-ниските енергийни класове (Клас E - 39%, F - 34%, G - 18%). На отоплението, охлаждането и топлата вода за битови нужди се падат около 80% от енергията, която ние, гражданите, консумираме в жилищата си в подобен тип сгради. Качественото енергийно ефективно сградно обновяване доказано може да повлияе благоприятно именно върху тези параметри“, твърдят от Центъра за енергийна ефективност.

Според тяхно проучване от 2022 г. дори стандартното саниране на сградите допринася за значително намаляване на разходите за енергия. Така само за първите четири децилни групи това е в порядъка 17 до 11 процента, което се равнява на 125 лв. по-ниски сметки, или същата сума увеличава разполагаемия доход на домакинство.

При саниране до стандарта за почти нулево енергийни сгради, на който от тази година трябва да отговарят всички нови сгради у нас, то енергийните разходи на първите четири групи намаляват с 25 до 16 процента. По-топъл дом, това са повече пари за храна и лекарства. А за много хора това означава живот, мотивират се от "ЕнЕфект".

Добромир Ганев: Броят купени жилища ще зависи от поведението на банките

Тази година ще бъде добра за пазара на недвижими имоти в България, с известни възможности за обръщане на тенденцията на спад от около 10 на сто на броя сделки, отчетен през 2023 г. Очакванията са тенденцията на забавяне на темповете на растеж на цените за продължи и през новата година, но това едва ли ще е под 5 процента. Това прогнозира бившият председател на Националното сдружение "Недвижими имоти" (2018-2023 г.) Добромир Ганев, цитиран от БТА.

По думите му, по-малките жилища остават на фокус в интереса на купувачите, като така ще се запази тенденцията от предходната 2023 г.  Възможно е през 2024 г. групата кандидати за жилище - около 10 на сто, които отложиха решението си за покупка през последната година и половина основно поради очакванията за увеличение на лихвените нива, отново да се върне на пазара. Аргументите в подкрепа на тези очаквания са свързани с позитивните новини за икономиката на страната, каквито са и повечето прогнози както на БНБ, Министерството на финансите, така и на Международния валутен фонд, Световната банка, Организацията за икономическо сътрудничество (ОИСР), посочи експертът. Ганев допусна, че вероятно част от завръщащите се на пазара ще са с основна мотивация за придобиване на имот с цел удовлетворяване на жилищната си нужда както в процес на изграждане, така и на такива от вторичния пазар. В допълнение експертът посочи, че ефект върху увеличаването на броя на купувачи ще има поведението на банките и това какво ще е покачването на лихвите по ипотечните кредити.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
Стига сте крали

Стига сте крали

14.02.2024 | 15:55

От къде ще вземе пари фонда за "декарбонизация", пак ще крадете от данъците на тези които се бъхтят от сутрин до вечер?!

Отговори
9 0
Много ясно.

Много ясно.

15.02.2024 | 01:54

Той затова е създаден

Отговори
5 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?