Следвайте ни

На пазара на имоти: Регистърът на брокерите - стъпка към регулация на услугите

viber icon

Динамично развиващият се пазар на недвижимите имоти в България налага създаването на нов инструмент, който да бъде от полза на потребители, агенции за недвижими имоти и брокерите. Това наложи създаването на Електронният Професионален регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти - един дългогодишен проект на Национално сдружение Недвижими имоти (НСНИ).

„Създали сме инструмент, който да обедини в една база данни лицата (физически и юридически лица), занимаващи се с посредническа дейност при сделки с недвижими имоти.

В условията на нерегулиран професионален пазар вписването в професионалния регистър е на доброволен принцип, чрез който всяко лице по собствено желание заявява пазарната си позиция. Членовете на НСНИ получават и професионални карти за всяка календарна година, чрез която могат да се легитимират пред потребители и където е необходимо пред институциите“, споделя Ирена Перфанова зам-председател на УС на НСНИ.

Регистърът е доброволен за включване, но с членството си фирми, брокери и агенти, дават гаранция и спокойствие на потребителите.Той дава бърз достъп и допълнителна защита на потребителите, като чрез него те могат да изберат посредник. Това намалява риска от измами на клиентите от страна на мними брокери и недобросъвестни фирми. Данните към днешна дата показват, че популярността на Регистъра нараства и вече има регистрирани общо 316 профила на юридически и физически лица. Справка в Google Анализ показва, че от 11 май до 29 юни 2021 г.

Посещаемостта в Регистъра се е увеличила двойно. 

Интересен факт е, че Регистърът е платформа, към която се обръщат потребители не само от България, но и други европейски страни като Великобритания и Германия. Интересът за закупуване на имот от българи живеещи в чужбина, както и от чужденци, бележи ръст от началото на годината.

Такъв тип регистри съществуват в повечето европейски държави и не е изненада, че чужди граждани търсят информация за легитимността на компанията, която са избрали за свой посредник. Справката в Регистъра е напълно безплатна за гражданите. Професионалният Регистър на агенциите, брокерите и агентите на недвижими имоти е достъпен на: www.publicregister.bg 

НСНИ е първото и най-голямо сдружение на агенции за недвижими имоти в страната. Обединява близо 300 компании, в които работят над 2500 професионалисти, притежаващи повече от 60% пазарен дял от сделките с имоти у нас. Сдружението е утвърдено като водеща организация в сектора, която работи за неговото регламентиране, популяризиране и изграждане на заслужен имидж. В редиците ни присъстват най-изявените лица и най-авторитетните агенции в бранша.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?