Мощен инвеститор вдига край "Лаута" най-големия жилищен комплекс в България

Жилищен мегакомплекс, състоящ се от 60 сгради, ще изникне край парк "Лаута" до 6 г. С разгърнатата застроена площ от общо 355 000 кв.м той е напът да се превърне в най-големия в страната. 

„RеsidеntiаlPаrkPlоvdiv“  ще прилича на своеобразен „град в града“. Планиран е между бул. "Ocвoбoждeниe" - oт кръcтoвищeтo му c ул. „Княз Бoриc Първи", дo ул. "Пeньo Пeнeв" в район „Тракия“.

Комплексът ще е в близост до последното разширение на парк "Лаута". Теренът с площ 53 978 кв. м е собственост на "Ес Джи Инвест-1" ЕАД, свързано с бившия кмет на Раковски Иван Антонов. Пред "Марица" преди време той отказа да коментира дали инвестицията е свързана с петролния бос Георги Самуилов. Справка в ДАКСИ сочи, че Антонов е участвал в управлението на "Инса Ойл Холдинг" АД, макар в момента да не заема никаква длъжност там. 

 

 

 

Модерната визия на миниградчето е разработка на екипа на RT consult, на арх. Радо Тодоров. Зад инвестицията стои водеща компания - новатори в създаването на концепции за затворени комплекси и ваканционни селища в столицата и по черноморските ни курорти.

В „Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv“ жилищната среда се допълва от открит търговски център с магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене, кафенета, сладкарници и банков клон. В обслужващите зони има детска градина, спортна зона за различни видове спорт, дори водни пространства с паркова зона, плюс обществени сгради със смесена функция.Множество подземни паркинги  ще улесняват бъдещите обитатели. Проектът„Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv“ е особено взискателен към доброто и функционално разпределение на жилищната площ: ателиета, едностайни, двустайни и тристайни апартаменти с квадратура от 55 до 190 кв.м. Партерните жилища разполагат със самостоятелни дворове, обособени с по-висока растителност за постигане на уединеност и спокойствие.

Предвидени са съвременни, висококачествени, екологични и енергоспестяващи материали и технологии за постигане на отлична топло- и шумоизолация, луксозно изпълнение на общи части, облицовки, асансьорни устройства, дограми, структурно окабеляване. Изходите от паркингите са решени към по-малко натоварените улици, за да не се претоварва трафикът на основния бул. „Освобождение”. В един следващ етап ще бъде изграден и широк пешеходен подход с търговска част от булеварда.

Иван Горанов: Предизвикателството е в мащаба на проекта

Иван Горанов е управител на фирма AGB Consultants, проджект мениджър на проекта в "Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv"

- Г-н Горанов, проектът ви „Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv“ няма аналог не само в Пловдив, но и в страната. Разкажете ни за концепцията му?

- Ние сме новатори в създаването на концепции за функциите и управлението на затворени комплекси и ваканционни селища и имаме многогодишен опит в изграждането и управлението на такива комплекси в столицата и по черноморските ни курорти. Но предизвикателството тук - освен в мащаба на проекта, е и в това, че той е локализиран във вътрешността на страната, което означава, че ще разчитаме изцяло на вътрешния пазар и на работната сила, която се генерира на територията на Пловдивска област - една от най-бързо, а в определени сфери - и най-бързо развиващите се икономически зони.Нашата цел в управлението на този проект е да имплементираме целия си опит, новаторски подходи и умения за успешното му реализиране - целта ни е да изградим такава среда за живот, която да съчетава качествено, достъпно и модерно строителство със здравословна среда и в комбинация с множество допълнителни функции. Проектът залага на няколко фактора:

Първо - локация. Непосредствената близост с парк „Лаута” гарантира приятен климат и чист въздух, а добрата инфраструктурна обезпеченост на града осигурява бърз и лесен достъп до всички негови части.

Второ - дизайн, който представлява органично преплитане на модерен дизайн, растителност и водни площи и организирани около тях места за почивка. Всичко това е постигнато чрез хармонично съчетаване на естествени материали.

Трето - функционалност чрез организиране на повече функции около жилищните зони. За целта се обединяват различни типове функции - жилищна, паркинг, офисна, търговска.

- На колко етапа ще се реализира проекта и кога ще го завършите?

- Плановете ни са да го завършим напълно за 6 години. На първия етап ще изградим жилищната част - това са общо 21 сгради с подземни паркинги и един общ подземен паркинг за всички секции. Самите секции са с различна височина, като всяка от тях предлага подземно ниво с гаражи, партер с апартаменти и магазини, а входовете към съответните секции са разположени откъм вътрешния двор. Този първи етап предвиждаме да бъде завършен за около три години и ще обхваща 1391 жилища, над 1000 паркоместа и над 30 различни по квадратура търговски площи. Втория етап на проекта и пълното разгръщане на неговата функционалност предвиждаме да бъде изграден до 6 години, като тогава комплексът ще разполага с още 1500 жилища.

- Пандемията около Covid-19 се отрази трайно върху строителството и в частност върху жилищния сегмент. Какви са рисковете за вас точно в този момент?

- В началото на Covid кризата през миналата година инвеститорът имаше известни резерви по отношение скоростта и експедитивността, с която ще се развива проектът в условията на подобна непозната криза, чиято продължителност не може да бъде предвидена и чиито ефекти не могат да бъдат предсказани. Впоследствие разбрахме, че макар че не можем да кажем „Стоп“ на кризата, управлението й зависи от нас! Така благодарение на  комбинацията от добре подбран проектантски състав, амбициозен мениджърски екип, сериозен инвеститор и доказал се партньор в продажбите можем да стартираме успешната реализация на този, нескромно казано, грандиозен проект.От друга страна, самата пандемия, в която светът живее вече повече от година, недвусмислено посочи някои от привилегиите на затворените комплекси, тяхната защитеност, обезпеченост и сигурност. Covid кризата постепенно ще отшуми. А след 3 години този комплекс (и тази вече нетолкова нова за страната ни форма на организиране на живот) ще посрещне първите си обитатели.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
26 коментара
Георги Георгиев

Георги Георгиев

10.04.2021 | 22:47

Къде ще продава имотите от този проект?

Отговори
2 0
Шопче

Шопче

07.04.2021 | 21:15

Що си мисля, че ще разберат какво е на софиянци.

Отговори
12 0
Някой

Някой

09.07.2021 | 21:26

Аз от София избягах в Пловдив, а то и тук ще вземе да стане същото

Отговори
1 1
Българин

Българин

07.04.2021 | 19:57

Ако спре да се строи и спре ли търсенето положението в Пловдив ще влоши много. Града в момента го крепи вътрешната миграция към него. Отидете в по-малките градове които се обезлюдиха, гротеска. Апартаментите по 20 000лв. и никой не пита - това ли искате?! п.с. Миграцията не е лош процес, въпросът е местните да дават личен пример за повдение и манталиет. Не на последно място и полиция, община и Държава да са на място.

Отговори
5 8
Друг от Пловдив

Друг от Пловдив

07.04.2021 | 21:27

Вътрешната миграция не решава нищо. Трябва да се създава поминък. Хората да има какво да работят и да се издържат където са. При соца миграцията беше от селата към градовете защото имаше фабрики и заводи в които да се работи. Сега няма нищо. Само хвалби колко сме добре. Цялата индустрия на България и в частност Пловдив е унищожена. Нямам против да идва който иска. Но какво ще работи в Пловдив?

Отговори
14 2
Авторката на статията да се ограмоти.....

Авторката на статията да се ограмоти.....

07.04.2021 | 16:55

....той е НАПЪТ да се превърне в най-големия комплекс...

Отговори
1 6
Арх

Арх

07.04.2021 | 15:42

Модерна визия, че дори и концепция. Комплексът, който всъщност не е точно до Лаута, а част от Тракия, се състои от ЕДИН ЕДИНСТВЕН САНДЪК, ПОВТОРЕН 60 ПЪТИ. Бъдещите собственици ще трябва да се ориентират вътре с GPS. Тоя път на Радко Тодоров наемните работници са надминали себе си окончателно.

Отговори
28 1
пининфарина

пининфарина

07.04.2021 | 17:27

Бая шумно ще да е вътре, не виждам много зеленина или свободни площи. А водното огледало е измислица или ангажимент? По-скоро първото, гледайки арх. план тук: https://www.skyscrapercity.com/threads/residential-park-plovdiv.2305060/

Отговори
20 1
Dinko

Dinko

07.04.2021 | 15:00

Revoluciq tova e. Plovdiv stolica ako ne avtonomna oblast. Sofiq se izloji tolkova mnogo godini. Vreme e za promqna.

Отговори
6 9
Кой, кой, А?

Кой, кой, А?

07.04.2021 | 14:58

Дали Самуилов или задкулисно пак Иван Тотев?!?

Отговори
21 3
питане....

питане....

07.04.2021 | 14:01

Един бивш санитар или обущар от петър ченгелов не виждам сред тези замогнали се пловдивчани и не само.... от раковски дошъл направо превзема града....много му смели решенията ...не искат ли тези решения мнооого пари...??!!и протекции по пътя на реализацията...??!!! е така питам не че ме интересува щото аз на високи позиции и 43 години трудов стаж имам само две изучени деца...един наследствен апартамент и пенсийка...минавам за специалист...

Отговори
28 4
Човек

Човек

07.04.2021 | 13:56

Област Пловдив население-668 334 души.Интересно тези които искат да инвестират и да запазят парите си в това време с нарастваща инфлация и несигурност ще са част от населението на област Пловдив,защото едва ли ще инвестират в малките градове и села.Ами има и съседни области-Смолян,Пазарджик и др.И те ако искат в Пловдив?!В банките има (по спомен 50-60 милиарда.Една десета да са в област Пловдив и при инфлация българина 99,99% ще инвестира в имоти,а не в злато и т.н.5 милиарда по средна цена 100 000 лв са 50 000 апартамента.Дали ще има за всички апартаменти?!Друг е въпроса след 7-8 години какво ще ги правят всички тези апартаменти.Но тепърва ще видим как предлагането няма да задоволи търсенето....А инфлацията тепърва предстои.

Отговори
13 6
ИНСА И НАП??!!!

ИНСА И НАП??!!!

07.04.2021 | 13:55

МНОГО МИ Е БИЛО ЧУДНО КАК ТАЗИ ИНСА СЕ КРЕПЕШЕ В ГОДИНИТЕ ТА ДО СЕГА... ТЕЗИ САМУИЛОВИ ХИЧ НЕ Е ЛОШО ДА МИНАТ ПРЕЗ СЕРИОЗЕН ОДИТ... ЩОТО И ТЕ МЯКАХА И КЛЕПЕХА ЗА КРЕДИТИ В БАНКА ...И МАЛКО МНОЖКО НАДИГНАХА МАЙ НЕ ТОЛКОВА ЧЕСТНО ГРЕБЕНА... НО ЕДИН ОДИТ ЩЕ ИЗЧИСТИ НЕЩАТА....

Отговори
20 2

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?