Следвайте ни

Мощен инвеститор вдига край "Лаута" най-големия жилищен комплекс в България

viber icon

Жилищен мегакомплекс, състоящ се от 60 сгради, ще изникне край парк "Лаута" до 6 г. С разгърнатата застроена площ от общо 355 000 кв.м той е напът да се превърне в най-големия в страната. 

„RеsidеntiаlPаrkPlоvdiv“  ще прилича на своеобразен „град в града“. Планиран е между бул. "Ocвoбoждeниe" - oт кръcтoвищeтo му c ул. „Княз Бoриc Първи", дo ул. "Пeньo Пeнeв" в район „Тракия“.

Комплексът ще е в близост до последното разширение на парк "Лаута". Теренът с площ 53 978 кв. м е собственост на "Ес Джи Инвест-1" ЕАД, свързано с бившия кмет на Раковски Иван Антонов. Пред "Марица" преди време той отказа да коментира дали инвестицията е свързана с петролния бос Георги Самуилов. Справка в ДАКСИ сочи, че Антонов е участвал в управлението на "Инса Ойл Холдинг" АД, макар в момента да не заема никаква длъжност там. 

 

 

 

Модерната визия на миниградчето е разработка на екипа на RT consult, на арх. Радо Тодоров. Зад инвестицията стои водеща компания - новатори в създаването на концепции за затворени комплекси и ваканционни селища в столицата и по черноморските ни курорти.

В „Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv“ жилищната среда се допълва от открит търговски център с магазини, ресторанти, заведения за бързо хранене, кафенета, сладкарници и банков клон. В обслужващите зони има детска градина, спортна зона за различни видове спорт, дори водни пространства с паркова зона, плюс обществени сгради със смесена функция.Множество подземни паркинги  ще улесняват бъдещите обитатели. Проектът„Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv“ е особено взискателен към доброто и функционално разпределение на жилищната площ: ателиета, едностайни, двустайни и тристайни апартаменти с квадратура от 55 до 190 кв.м. Партерните жилища разполагат със самостоятелни дворове, обособени с по-висока растителност за постигане на уединеност и спокойствие.

Предвидени са съвременни, висококачествени, екологични и енергоспестяващи материали и технологии за постигане на отлична топло- и шумоизолация, луксозно изпълнение на общи части, облицовки, асансьорни устройства, дограми, структурно окабеляване. Изходите от паркингите са решени към по-малко натоварените улици, за да не се претоварва трафикът на основния бул. „Освобождение”. В един следващ етап ще бъде изграден и широк пешеходен подход с търговска част от булеварда.

Иван Горанов: Предизвикателството е в мащаба на проекта

Иван Горанов е управител на фирма AGB Consultants, проджект мениджър на проекта в "Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv"

- Г-н Горанов, проектът ви „Rеsidеntiаl Pаrk Plоvdiv“ няма аналог не само в Пловдив, но и в страната. Разкажете ни за концепцията му?

- Ние сме новатори в създаването на концепции за функциите и управлението на затворени комплекси и ваканционни селища и имаме многогодишен опит в изграждането и управлението на такива комплекси в столицата и по черноморските ни курорти. Но предизвикателството тук - освен в мащаба на проекта, е и в това, че той е локализиран във вътрешността на страната, което означава, че ще разчитаме изцяло на вътрешния пазар и на работната сила, която се генерира на територията на Пловдивска област - една от най-бързо, а в определени сфери - и най-бързо развиващите се икономически зони.Нашата цел в управлението на този проект е да имплементираме целия си опит, новаторски подходи и умения за успешното му реализиране - целта ни е да изградим такава среда за живот, която да съчетава качествено, достъпно и модерно строителство със здравословна среда и в комбинация с множество допълнителни функции. Проектът залага на няколко фактора:

Първо - локация. Непосредствената близост с парк „Лаута” гарантира приятен климат и чист въздух, а добрата инфраструктурна обезпеченост на града осигурява бърз и лесен достъп до всички негови части.

Второ - дизайн, който представлява органично преплитане на модерен дизайн, растителност и водни площи и организирани около тях места за почивка. Всичко това е постигнато чрез хармонично съчетаване на естествени материали.

Трето - функционалност чрез организиране на повече функции около жилищните зони. За целта се обединяват различни типове функции - жилищна, паркинг, офисна, търговска.

- На колко етапа ще се реализира проекта и кога ще го завършите?

- Плановете ни са да го завършим напълно за 6 години. На първия етап ще изградим жилищната част - това са общо 21 сгради с подземни паркинги и един общ подземен паркинг за всички секции. Самите секции са с различна височина, като всяка от тях предлага подземно ниво с гаражи, партер с апартаменти и магазини, а входовете към съответните секции са разположени откъм вътрешния двор. Този първи етап предвиждаме да бъде завършен за около три години и ще обхваща 1391 жилища, над 1000 паркоместа и над 30 различни по квадратура търговски площи. Втория етап на проекта и пълното разгръщане на неговата функционалност предвиждаме да бъде изграден до 6 години, като тогава комплексът ще разполага с още 1500 жилища.

- Пандемията около Covid-19 се отрази трайно върху строителството и в частност върху жилищния сегмент. Какви са рисковете за вас точно в този момент?

- В началото на Covid кризата през миналата година инвеститорът имаше известни резерви по отношение скоростта и експедитивността, с която ще се развива проектът в условията на подобна непозната криза, чиято продължителност не може да бъде предвидена и чиито ефекти не могат да бъдат предсказани. Впоследствие разбрахме, че макар че не можем да кажем „Стоп“ на кризата, управлението й зависи от нас! Така благодарение на  комбинацията от добре подбран проектантски състав, амбициозен мениджърски екип, сериозен инвеститор и доказал се партньор в продажбите можем да стартираме успешната реализация на този, нескромно казано, грандиозен проект.От друга страна, самата пандемия, в която светът живее вече повече от година, недвусмислено посочи някои от привилегиите на затворените комплекси, тяхната защитеност, обезпеченост и сигурност. Covid кризата постепенно ще отшуми. А след 3 години този комплекс (и тази вече нетолкова нова за страната ни форма на организиране на живот) ще посрещне първите си обитатели.

 

 

 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (25)

Георги Георгиев

Георги Георгиев

10.04.2021 | 22:47

Къде ще продава имотите от този проект?

Отговори
2 0
Шопче

Шопче

07.04.2021 | 21:15

Що си мисля, че ще разберат какво е на софиянци.

Отговори
8 0
Българин

Българин

07.04.2021 | 19:57

Ако спре да се строи и спре ли търсенето положението в Пловдив ще влоши много. Града в момента го крепи вътрешната миграция към него. Отидете в по-малките градове които се обезлюдиха, гротеска. Апартаментите по 20 000лв. и никой не пита - това ли искате?! п.с. Миграцията не е лош процес, въпросът е местните да дават личен пример за повдение и манталиет. Не на последно място и полиция, община и Държава да са на място.

Отговори
3 6
Друг от Пловдив

Друг от Пловдив

07.04.2021 | 21:27

Вътрешната миграция не решава нищо. Трябва да се създава поминък. Хората да има какво да работят и да се издържат където са. При соца миграцията беше от селата към градовете защото имаше фабрики и заводи в които да се работи. Сега няма нищо. Само хвалби колко сме добре. Цялата индустрия на България и в частност Пловдив е унищожена. Нямам против да идва който иска. Но какво ще работи в Пловдив?

Отговори
9 2
Авторката на статията да се ограмоти.....

Авторката на статията да се ограмоти.....

07.04.2021 | 16:55

....той е НАПЪТ да се превърне в най-големия комплекс...

Отговори
1 6
Арх

Арх

07.04.2021 | 15:42

Модерна визия, че дори и концепция. Комплексът, който всъщност не е точно до Лаута, а част от Тракия, се състои от ЕДИН ЕДИНСТВЕН САНДЪК, ПОВТОРЕН 60 ПЪТИ. Бъдещите собственици ще трябва да се ориентират вътре с GPS. Тоя път на Радко Тодоров наемните работници са надминали себе си окончателно.

Отговори
24 1
пининфарина

пининфарина

07.04.2021 | 17:27

Бая шумно ще да е вътре, не виждам много зеленина или свободни площи. А водното огледало е измислица или ангажимент? По-скоро първото, гледайки арх. план тук: https://www.skyscrapercity.com/threads/residential-park-plovdiv.2305060/

Отговори
17 1
Dinko

Dinko

07.04.2021 | 15:00

Revoluciq tova e. Plovdiv stolica ako ne avtonomna oblast. Sofiq se izloji tolkova mnogo godini. Vreme e za promqna.

Отговори
6 8
Кой, кой, А?

Кой, кой, А?

07.04.2021 | 14:58

Дали Самуилов или задкулисно пак Иван Тотев?!?

Отговори
20 3
питане....

питане....

07.04.2021 | 14:01

Един бивш санитар или обущар от петър ченгелов не виждам сред тези замогнали се пловдивчани и не само.... от раковски дошъл направо превзема града....много му смели решенията ...не искат ли тези решения мнооого пари...??!!и протекции по пътя на реализацията...??!!! е така питам не че ме интересува щото аз на високи позиции и 43 години трудов стаж имам само две изучени деца...един наследствен апартамент и пенсийка...минавам за специалист...

Отговори
24 4
Човек

Човек

07.04.2021 | 13:56

Област Пловдив население-668 334 души.Интересно тези които искат да инвестират и да запазят парите си в това време с нарастваща инфлация и несигурност ще са част от населението на област Пловдив,защото едва ли ще инвестират в малките градове и села.Ами има и съседни области-Смолян,Пазарджик и др.И те ако искат в Пловдив?!В банките има (по спомен 50-60 милиарда.Една десета да са в област Пловдив и при инфлация българина 99,99% ще инвестира в имоти,а не в злато и т.н.5 милиарда по средна цена 100 000 лв са 50 000 апартамента.Дали ще има за всички апартаменти?!Друг е въпроса след 7-8 години какво ще ги правят всички тези апартаменти.Но тепърва ще видим как предлагането няма да задоволи търсенето....А инфлацията тепърва предстои.

Отговори
9 6
ИНСА И НАП??!!!

ИНСА И НАП??!!!

07.04.2021 | 13:55

МНОГО МИ Е БИЛО ЧУДНО КАК ТАЗИ ИНСА СЕ КРЕПЕШЕ В ГОДИНИТЕ ТА ДО СЕГА... ТЕЗИ САМУИЛОВИ ХИЧ НЕ Е ЛОШО ДА МИНАТ ПРЕЗ СЕРИОЗЕН ОДИТ... ЩОТО И ТЕ МЯКАХА И КЛЕПЕХА ЗА КРЕДИТИ В БАНКА ...И МАЛКО МНОЖКО НАДИГНАХА МАЙ НЕ ТОЛКОВА ЧЕСТНО ГРЕБЕНА... НО ЕДИН ОДИТ ЩЕ ИЗЧИСТИ НЕЩАТА....

Отговори
19 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?