49
Следвайте ни

Модерна офис сграда заменя старата фабрика на Куцооглу

Инвеститорът Величко Яков обещава прецизна работа по бившата централа на „Родопи"

viber icon

Старата фабрика за тютюн ще бъде укрепена и приспособена към съвременните изисквания за сигурност

След 4-годишна съдебна сага с Министерството на културата и НИНКН цигарената фабрика на Анастас Куцооглу получи зелена светлина за нова трансформация. Сградата между „Иван Вазов“ и „Авксентий Велешки“ е в активите на бизнесмена Величко Яков и фирмата му „Виктория сити център“, който обещава да я развие като офис център.   

Въпреки че е в сърцето на Тютюневия град и се руши от години за ужас на минувачите, този проект имаше дълга ​одисея. Причината е ясна ​- знаковият квартал на Пловдив отдавна е блокиран между инвеститори, Община и държава. Община Пловдив от известно време изготвя и разписа, но все още няма черно на бяло специфични правила за строителството тук. Ето защо нещата в зоната се случват бавно и в двата полюса. Част от старите тютюневи складове са реставрирани и се оживиха с нова функция. Други обаче все още пустеят под ударите на времето и безхаберието на чиновниците от институциите. Емблематичен пример за последното е бившата централа на старата фабрика за тютюн „Родопи".

Проектът за възстановяването й беше замразен

за повече от 4 години и сега стартира след куп перипетии: промяна на планове и проекти, преписки с чиновниците от министерството и ред съдебни дела и отворени писма до институции, медии и общественост. „Отношението на институциите беше безобразно! Забавиха ме с 4,5 години, бях убеден, че единственият възможен вариант да стигна до разрешение за строеж е само през съда. От самото начало съм уб​еден, че всичко, което правя, е правилно. Одобрението на проектите ми обаче премина през какви ли не куриози - имах решение на ВАС, а министър Банов не се съобрази дори с него“, възмущава се предприемачът. С днешна дата обектът има строително разрешение след окончателно произнасяне на Върховния административен съд.

Бизнесменът Величко Яков стартира мащабната й реконструкция с нов проект за офис сграда от типа оpen space клас А. Плановете му са в сградата освен офиси да има модерна детска занималня, конферентни зали, магазини и ресторант, плюс подземно ниво с паркинг. Реконструкцията ще даде нов живот на сградата и ще я превърне в

едно от знаковите места на Пловдив,

обещава инвеститорът, който е готов да вложи пари, енергия и време, за да реконструира сградата в духа на епохата, когато е изградена. Яков пресмята, че срокът от 2 години ще му е достатъчен, за да финализира напълно проекта си. „Очаквам трудности при реконструкцията. Укрепването ще е сложно, защото сградата е сериозна като височини и обеми, но залагам в работата на опитен конструктор - инж. Янакиев е измислил как ще направим укрепването, после ще възстановяваме фасадите“, каза за „Марица“ Величко Яков.

Защо избира офиси пред жилища

„Защото още от самото начало концепцията ми е да запазя сградата - ще я отдавам под наем. Няма да разпродавам. Въпреки че в момента ситуацията около офис пазара никак не е розова, аз съм оптимист. Нещата ще се променят в бъдеще.“ Яков управлява няколко успешни бизнеса: сред тях са фирмата за месни продукти „Деликатес-2“ и клубът по конен спорт „Тракиец“ до село Житница. В Пловдив предприемачът се прочу с едни от най-добрите реставрации на сгради от миналото. Именно той върна към нов живот „City Center“ на главната улица. Извърши перфектен ремонт и реставрация и на бившето II РПУ на площад „Съединение“. Двете сгради на ул. „Бетовен“ №1 и 2 са пример за отлично отношение към знакови обекти на архитектурното наследство.

Нова перла в Тютюневото градче

Сега е ред на бившата фабрика „Родопи“. През 20-те години на миналия век сградата на ъгъла между ул. „Иван Вазов“ и „Авксентий Велешки“ е централа на Цигарената фабрика на Анастас Куцооглу. Тютюнотърговецът е известен благод​етел в Пловдивско. Той е основател на безплатна трапезария за ученици в Асеновград. С дарените от него 4 млн. златни лева е построена жп линията Пловдив-Асеновград през 1927 г. А въпросната сграда е в активите на фирмата му АКА ​- съкращение, което идва от Анастас Куцооглу - Амстердам.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Равносметка

Равносметка

17.01.2022 | 11:59

С една дума казано, общ съветници доказват, че т.н. "тютюнев град" няма някаква историческа или музейна стойност. Излиза, че просто е чакан подходящ кандидат /наш човек/, който, естествено срещу правилно изразена благодарност, ще започне да облагородява този немалък терен в центъра на града. Не е ли това мафия - до вчера бе нещо забележително, а днес вече - не?! Евала, калинки!

Отговори
2 0
Евтиното си е евтино

Евтиното си е евтино

12.01.2022 | 21:43

Жалко за духа на Пловдив.

Отговори
2 1
Нали

Нали

12.01.2022 | 16:45

Славчо Атанасов е гeй!

Отговори
1 6
Гена

Гена

12.01.2022 | 16:35

Евала на арх Филипов!

Отговори
4 1
Арх

Арх

12.01.2022 | 15:25

Саламите му не са лоши. Но проектът доста е разкрасил оригиналната сграда. Не лошо направено, но автентичността е отишла на кино.

Отговори
6 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?