71

Многоетажни паркинги решават голям проблем в жилищните комплекси СНИМКИ

Предприемачи подават ръка на Общината

Задавате ли си въпроса: колко време губим, докато търсим място за паркиране в час пик из Пловдив? Не е за подценяване и фактът колко гориво харчи автомобилът ни и колко вредни емисии отделя, докато въртим напразно. Всеки ден стотици шофьори са в подобна шокова ситуация в засилващия се трафик. Някои предприемачи под тепетата от години търсят умни решения по въпроса с паркирането. 

Сред тях е и строителна фирма „Тирлин“ на инж. Саркис Гарабедян. Ето защо преди две години тя започва изграждането на трети многоетажен паркинг, този път на бул. „Марица“ №25. „Първият етап от строежа му е завършен, до края на тази година трябва да изпълним и втория етап ​- още три етажа, предназначени специално за паркиране на автомобилите. Общо правим 53 гаражни клетки“, обясни инж. Саркис Гарабедян. Мотивът на предприемача да вложи средства в трети паркинг ​- ситуиран в негови жилищни комплекси - е именно хаосът по улиците. 

Общественият многоетажен паркинг "Obilićev venac" в Белград, който единствен в Европа притежава сертификат Parksmart за зелен гараж

„Днес се паркира навсякъде - по улици, зелени площи - кой където намери. 

Плащат си глобите и продължават да го правят

Особено интензивно е спирането и паркирането по ул. Златна Панега", в т.ч. около триъгълника при кръстовището с бул. "Марица", което по принцип е забранено от западната страна на улицата. Там спират клиенти на заведения, магазини и куриерски фирми, а също и живеещи в кооперациите. Спират така безразборно, понеже няма паркинги“, е наблюдението на предприемача.

Първият многоетажен паркинг на „Тирлин“ вече работи успешно в едноименния жилищен комплекс на бул. „Марица” №27. Съоръжението е развито във вид на паркоместа на 8 нива и побира 100 автомобила. Отделно, в комплекс „Тирлин“ има изпълнен подземен гараж за 32 коли, а точно над него са осигурени още 35 паркоместа. 

По каква схема функционират гаражите

Паркоместата в многоетажния гараж на ул. "Порто Лагос" 41 се отдават под наем с месечен или годишен абонамент. Гаражите в другите два паркинга са отдавна разпродадени. Инж. Гарабедян обаче твърди, че многоетажните паркинги са съоръжения, които трудно възвръщат своята инвестиция. „Има един рецидив на пазара, наблюдавам го от години. Купувачите влагат пари в ново жилище, но не желаят да купят и паркомясто към него. Един от клиентите ми дойде при мен, след като 10 години живее в комплекса ми, и вика:  искам да си купя гараж. Казвам му:- нямам, всичко е продадено. Ако живеещите в комплекса ми са си купили апартамент или магазини, но не са имали интерес към гаражите, аз ги продавам на външни лица. Не мога да инвестирам в нещо ​- в случая гараж - и да го държа празно. Интересно ми е как хората влагат хиляди левове в нова луксозна кола, а нямат пари за гараж“, чуди се пловдивчанинът.

 

Проектирането е като ребус

Многоетажните съоръжения се строят със специална цел - те трябва да поберат максимален брой автомобили в минимален обем, могат да са подземни, надземни или смесени, разказва списание „Строители“.

При многоетажните надземни паркинги най-напред се решава къде е необходим такъв паркинг. Следва логичното продължение - правят се проучвания дали има свободен терен, как той е ситуиран спрямо съществуващите сгради, има ли жилищни комплекси или историческо архитектурно наследство; колко е голям теренът; има ли възможност за подстъпи към паркинга  - както е известно, не може да се прави отклонение от натоварена главна пътна артерия. Не  е редно да се пресичат пешеходни зони, паркови или велосипедни алеи; важно е също за какви цели е необходим паркингът; каква вместимост трябва да се заложи. Едва след това се обсъждат и по-конкретните варианти: избор на конструктивна система, предварителна оценка на разходите за строителство, оборудване, ремонти и експлоатация; рентабилност и финансиране. До момента са построени много такива сгради, но досега не е намерено идеалното решение. Инженерите и архитектите обаче не се отказват да го търсят.


Няколко основни елемента са задължителни

При такъв род технически съоръжения технологията е в основата на проектирането. Винаги има няколко хоризонтални нива, разположени едно над друго, входни и изходни рампи, асансьори и евакуационни стълбища. Рампите се оразмеряват според предвидения брой места за паркиране, броя етажи, предназначението на паркинга - дали е за кратко или дълговременно оставяне на колата, прилежащия релеф, връзките с наличната пътна мрежа, видимостта и организацията на движения в самия паркинг. Сложно е и понякога се налага да се разработват няколко типа рамки за един паркинг. При разработване на паркинги с товарни асансьори, подемници и други механизми най-сполучлив е вариантът с използване на автоматизирани устройства, които прибират и след това предават автомобила, без да е необходимо двигателят му да работи.

Осветление, вентилация, отопление - това са задължителни системи за закритите паркинги. При откритите вентилация не е необходима. Може да са предвидени места за зареждане на автомобилите, места за техническо обслужване, автомивки и др. Всички тези елементи имат своето предназначение, изисквания и размери, които трябва да се спазват. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Ванеса

Ванеса

24.08.2023 | 21:14

Защо не построят многоетажен паркинг на общинската собственост училището и училищния двор, който се ползва от БНТ П-в, без никакъв наем и заплащане? На училищния двор паркират безплатно , денонощно служители на БНТ П-в и техни познати. Защо кметството не направи проверка на водачите, които паркират? Защо губи община Пловдив непрекъснато пари затваряйки си очите пред тази хайка тарикати от БНТ П.?

Отговори
2 0

Анкета

Какъв трябва да е следващият кмет на Пловдив?