46

Министър Комитова: Няма да спрем с обновяването на сградите у нас

България разчита на 1,9 млрд. лв. по Плана за възстановяване и устойчивост за обновяване на жилищния и нежилищния фонд - това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова във видеообръщение към участниците в международна конференция по сеизмично инженерство. Тя се организира от Съюза на строителните инженери в България и Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, и техните партньори от Европейския съвет на строителните инженери (ECCE) и Европейския съвет на инженерните камари (ECEC).

Перспективата е да се промени към по-добро общата картина на сградния фонд в България. Добрата новина в случая е, че значителни средства са предвидени за тези цели и по линия на Програмата за развитие на регионите 2021-2027 г.

Страната ни се намира в зона с повишен сеизмичен риск.

В същото време разполагаме с огромен жилищен фонд. За радост, в по-голямата си част той е със здрава и надеждна конструкция, но проблемът е, че повечето от сградите са над 30 години. Допълнителна трудност при обновяването им е големият процент частна собственост. Следователно сеизмичното осигуряване и обновяване зависи от хиляди хора с различни възможности, интереси и социален статус.

Основна задача на МРРБ е да промени философията на процеса. 

„Днес вече не е достатъчно просто да обличаме сградите със стиропор. Необходим е нов подход. Той ще е базиран на иновациите, модерните строителни технологии и дигитализацията. Днес целта ни е да създадем устойчиви проекти, в които има големи енергийни спестявания“, подчерта министърът. Арх. Комитова подчерта, че се присъединява към идеите на Научния център към Европейската комисия (JRC) за едновременно сеизмично усилване и енергийно обновяване на съществуващите сгради.

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
1 коментар
Коя петилетка?

Коя петилетка?

19.11.2021 | 10:19

Комитска кога ще стане пътя Рударци Кладница?

Отговори
1 0

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?