49
Следвайте ни

Мегапроект: Стартира строителството на жп възел Пловдив

Той е на стойност 89 028 245,95 лв., финансирането идва от Механизма за свързване на Европа

viber icon

Започва строителството на мегапроекта на Пловдив, свързан с модернизацията на жп възел Пловдив. Финансирането му е на стойност 89 028 245,95 лв и идва от Механизма за свързване на Европа (МСЕ). Официалната първа копка на обекта е утре, 09.12.2021 г от 13,30 часа на ІІ-ри перон на Централна гара Пловдив, обявиха от пресцентъра на НКЖИ. 

Железопътен възел Пловдив е сред най-важните железопътни връзки в България, с голямо регионално-икономическо и стратегическо значение. С реализацията на проекта се очаква значително да намалеят задръстванията при автомобилния трафик и вредното въздействие върху околната среда в Пловдив и региона. С реализацията на проекта ще се създаде възможност за повишаване на скоростите за пътуване с железопътен транспорт по основното направление на Коридор „Ориент/Източно-Средиземноморие“ от Европа през Сърбия към Турция и Черноморието. 

Част от този мегапроект е изпълнението и на пробива под Централна гара Пловдив. 

Комуникационно-транспортният пробив под Централна жп гара ще свърже южните квартали на града с центъра. Трасето на пробива е заложено в ОУП на града и следва предвиденото подземно преминаване от бул. „Васил Априлов“ към бул. „Македония“ под района на гаровия комплекс. По трасето ще бъдат изградени и удобни вертикални пешеходни връзки. 

Стойността на договора е 89 028 245,95 лв. без ДДС. Изпълнител е Обединение „Проект Пловдив“ ДЗЗД, включващо фирмите „Трейс Груп Холд“ АД и „Балкантел“ ООД.

 Обект „Модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив“ е част от проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“ и се съфинансира със средства по Механизма за свързване на Европа (МСЕ).

 
 
 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?