Следвайте ни

Малек Насер купи бившия "Направи си сам" на Пещерско

Недостроеният комплекс ще се превърне в модерен билдинг на 16 етажа с магазин на голяма търговска верига на партера

Със своите бързо развиващи се икономически зони и безработица под 4% Пловдив се превръща в привлекателно място не само за работа, но и за живеене. Демографската картина в областта е значително по-благоприятна от общата за страната. Причината? Градът привлича нетни мигранти от други области. Чуждестранните студенти също са голяма и платежоспособна група, заинтересована да купува жилища заради високите наеми.

Всички тези фактори поддържат ентусиазма в строителния бранш. И съвсем логично големите проекти в Пловдив са жилищни. Кои са пловдивчаните, които инвестират в имотния бизнес, и къде строят днес? Как инвеститорите работят с местната администрация и има ли "богоизбрани" в бранша. Разказваме ви в новата си поредица - "Строителите на съвременния Пловдив".

 

 

 

 

Огромната сграда върху бившия „Направи си сам” на Пещерско шосе, която стои недостроена от близо 10 години, има шанс за нов живот. Тези дни стана ясно, че тя вече е собственост на пловдивския бизнесмен от сирийски произход Малек Насер. Докторът е известен под тепетата като председател на сирийската общност. Живее от 34 години в Пловдив и затова вече се чувства колкото сириец, толкова и българин. В Пловдив той успешно балансира между бизнеса си и горещите теми, свързани със Сирия и Близкия изток.

Наскоро Насер спечели търга за недостроения комплекс на Пещерско шосе в район „Западен” и има намерение да го развие като атрактивен комплекс - сграда на 16 етажа с офиси, но също жилища и апартаменти - издава в аванс предприемачът. В партера й пък планира голям хипермаркет.

Преди 10 години първият инвеститор на комплекса бе „Вивиан зона“ ЕООД на Васил Апостолов. Преименувана през 2009 г. на „Кристи Билд“, фирмата започва злополучния комплекс. Заради необслужения кредит по строителството се налага запор на компанията на Апостолов, а банката заемодател взима собствеността на сградата. Последните строителни дейности по нея бяха през 2011 година, а оттогава в нея работят само няколко търговски комплекса на партерно ниво. Запознати разказват, че нееднократно търговете за сградата пропадаха, тъй като началната цена на комплекса започва от 14,5 млн. лева. На тази сума възлиза и банковият кредит за сградата. Малек Насер обаче успява да придобие собствеността над имота за 3,6 млн. евро. В момента предприемачът и екипът му работят по проектирането на сградата.

 Кой е Д-р Малек Насер

Роден е в сирийския град Хомс, в близост до столицата Дамаск. Идва в София през 1985 година, за да завърши висшето си образование. За една година научил езика, но след това се премества в Пловдив, където записва да учи стоматология. Така в 1987-а се установява в града на тепетата, който го впечатлява с красотата и спокойствието си. Днес Насер е зъболекар по професия, но развива успешен бизнес в строителството. Има впечатляващ нюх за най-печелившите терени и влага парите си точно в тях. В същото време фирмата му строи административни, жилищни сгради и хотели.

Началото на бизнеса му обаче е малко по-различно - започва като преводач, помага на свои близки и ги представлява в търговските отношения. Така развива своите качества, после създава и собствен бизнес. Влиза в бизнеса с горива, като разработва една от първите частни бензиностанции в града. Открива бензиностанции в Чирпан и Рогош, но когато навлизат големите вериги, продава обектите. Така от 2002 година до сега се занимава със строителство. Освен инвестициите в бившия магазина "Направи си сам", Насер планира да построи 8-етажна сграда на калкан с Делови център Пловдив. "Проектът ни е в съдружие с "Герт груп" - разказа за "Марица предприемачът. - В момента работим по ПУП-а и проектирането, теренът е 1.5 дка и в него ще направим една знакова сграда с обществени и жилищни функции, с две подземни нива". 

 

 Снимки: Атанас Кънев 

 

Даниела Арнаудова

Редактор-репортер екип „общество“

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?