Следвайте ни

Ландшафтните архитекти искат дирекция "Зелена система" в Община Пловдив

През 1990 година град Пловдив е разполагал с 20 м² зелени площи на жител, през 2005 г. те са намалели до 11,2 м²/ж

viber icon

Съюзът на ландшафтните архитекти - дружество Пловдив внася предложение в местния парламент за създаване на Дирекция "Зелена система" към Община Пловдив. Поводът е предвидената актуализация на ОУП 2007. 

"Пловдив има нужда от квалифицирани ландшафтни архитекти, които да се грижат за опазването, поддържането и създаването на зелени площи. Очевидната липса на квалификация в досегашния метод на управление е повече от очевидна - презастрояване, липсващи задължителни зелени площи към всяко ново строителство, изключително некачествено поддържане на съществуващите зелени площи и междублокови пространства, ежедневно осакатяване на улични дървета, ежегодно зацветяване с милиони цветя на ненужни места", категорични са специалистите от Съюза.

"През 1990 година град Пловдив е разполагал с 20 кв. м/жител зелени площи за широко обществено ползване, твърдят от СЛА. През 2005 година те са намалели до 11,2 кв.м/жител. Общият устройствен план от 2007 г. резервира 17 кв. м/ж, от които съществуващи (изградени или частично изпълнени) са 6-7 кв.м/ж, останалите са предвидени терени за бъдещо изграждане. С промяната на ОУП 2007 година, която е възложена в момента и е в процес на изработване, зелените площи се редуцират драстично. Промяна търпят 2265 дка, реализирани градини и паркове и терени, предвидени за бъдещо озеленяване. Това е 1/3 от зелената система на града. Мозаичната структура на малкото останали зелени площи, липсата на каквито и да е зелени петна в новите квартали на града, преотреждането на терени за паркове и градини в такива за спорт и атракции водят до некачествена градска среда и презастрояване. Политиката до момента е тотално неглижиране на този жизненоважен елемент от градската среда, което е силно обезпокоително".

За да се промени всичко това, ландшафтните архитекти настояват да се създаде дирекция, която да контролира изцяло зелената система на града.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

lopmnb

27.01.2020 | 05:47

Здравейте, това е да информирате широката общественост, че Хосе Луис, частен кредитор, отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от финансова помощ от 3000 евро до 100 000 евро. Ние предоставяме заеми с 2% лихва на физически лица, фирми и компании в ясен и разбираем начин и условие. свържете се с нас днес по имейл на ([email protected]) или ([email protected])

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?