1939

Ландшафтен арх. Станимир Шаламанов: Собственици на имоти могат да бутнат в съда новия ОУП

Сегашният Общ устройствен план на Пловдив е пpиeт пpeз 2007 година. Оттогава обаче градът се развива и актуалните peaлнocти налагат нoвa пpocтpaнcтвeнa кoнцeпция зa paзвитиeтo мy. Πpeз 2018 г. Oбщинa Πлoвдив пpoвeдe oбщecтвeнa пopъчкa зa paзpaбoткa нa пpoeктa зa измeнeниe нa OУΠ. Спечели го софийската фирма "Булплан".

C измeнeниeтo нa плaнa пpoгнoзният мy xopизoнт ce yдължaвa дo 2040 г. Каква е целта на актyaлизaциятa нa този cтpaтeгичecки дoкyмeнт? Първо, той пpepaзглeждa пoтeнциaлa нa кoмпaктния гpaд и ypбaнизиpaнeтo нa зeмлищнитe тepитopии. Авторите на Плана oтpeждат нoви зoни зa зeлeнинa, жилищнo зacтpoявaнe и oщe дeтcки зaвeдeния.     

Дали обаче актуализираният ОУП ще реши важните за Пловдив проблеми -ще ограничи ли и как презастрояването на града и ще увеличи ли зелените площи в него? По темата разговаряме с ландшафтния архитект Станимир Шаламанов.

- Арх. Шаламанов, оптимист ли сте, че с изменението на ОУП ще се ограничи презастрояването на Пловдив?

- Не, защото какъвто и план да се направи, ако не се прилага (респективно „прилага“ по подходящия начин), презастрояването няма да спре. Това се случи и с ОУП-а от 2007 г. - администрацията 15 години се прави, че чл. 104, ал. 2 от ЗУТ не съществува и че едно решение на Общинския съвет е надзаконов нормативен акт, и 15 години се прилагат горните гранични стойности на застрояване по Наредба №7. Е, ефекта от това избирателно прилагане го виждаме всички.

- Как ще коментирате възражението на арх. Чавдар Тенев срещу незаконно завишения показател на озеленяването в частни имоти в смесени многофункционални зони в актуализирания ОУП?

- Прав е арх. Тенев. София си има ЗУСО (Закон за устройството и застрояването на столичната община) и там може да има отклонения от общата нормативна база, но в Пловдив нещата трябва да са в рамките на заложените параметри в ЗУТ и Наредба №7. Тези отклонения, допуснати в зони, където не може да има специфични правила и нормативи, е поредното „миниране“ на влизането в сила на ОУП-а.

Зелените площи с ограничено ползване (където попада озеленяването в частните имоти) има много важна екологична функция за големите градове. Нека озеленяването в частните имоти да бъде на долната граница по Наредба №7 - само да го има! Не да се приемат едни „картинки“ в Общината и след това дори да не се следи дали е изпълнено това озеленяване при въвеждане на обектите в експлоатация.

Колкото до тези параметри в ОУП-а, то те се залагат само и само планът да изглежда по-„зелен“.

- Още през 2018 г. Общината проведе обществена поръчка за разработка на проекта за изменение на ОУП-а на Пловдив. Защо актуализацията му се влачи вече толкова време и как се отразява това на строителния процес в града?

- Мисля, че определени кръгове не искат да има процедиран докрай ОУП и това е причината за това шикалкавене. ПУП-овете си вървят и строителството не е спряло.

Видно е и от разрешенията за строеж. Чл. 133, ал. 7 и 8 на ЗУТ позволява одобрението на ПУП-ове между двете фази. Доста удобното безвремие между предварителен и окончателен проект не е в интерес на гражданите на Пловдив и води до повишени параметри на застрояване, преуплътняване на градската територия и драстично снижаване на комфорта на обитаване в града. Да си го кажем просто - много жилища, но без адекватна съпътстваща транспортна и техническа инфраструктура, без необходимия обществен комплекс (например образователна инфраструктура).

- Да, но пловдивчани се вълнуват кога този план ще влезе в сила.

- Всъщност този план има голяма вероятност никога да не влезе в сила. Първата „бомба“ е, че се сменят режимите на терени, които са реализирани зелени площи, при условие че това противоречи на чл. 62а от ЗУТ и като цяло бламира неговото приемане, защото противоречи на нормативната база. Визирам 110 дка паркови площи зад Братската могила - зона за паркове и градини, които се сменят в зона за спорт и атракция! 

Втората бомба е, че собственици на имоти, на които не им е дадена възможност да внесат жалби по отношение на изменението, ще вкарат в съда плана и ще го „бутнат“ - ОУП-овете вече са обжалваеми според решение на Конституционния съд. Става въпрос за тези изменения в плана, които са се случили след Протокол №32/01.10.2021 и са наложили допълнение на Екологичната оценка (ЕО). Изменение и допълнение, което не е публикувано и подложено на обществено обсъждане съгласно чл. 22 на Наредбата за ЕО. И тук не става въпрос само за така необходимата публичност на този важен стратегически документ, който ще предопредели развитието на Пловдив и би следвало да бъде приет с максимална прозрачност и консенсус. Става въпрос за една устойчивост на процедурата и това Пловдив да има влязло в сила изменение на ОУП в близките години. 

- Вие сте участвали в екипа, разработил Общия устройствен план на Пловдив от 2007 година. Разкажете ни за колко месеца беше създаден този план. Колко отне одобрението му от администрацията на града тогава?

- По-малко от две години за двете фази - предварителен и окончателен проект.

- Тези дни стана ясно, че Общината и бизнесът не се отказват от втория гребен канал. Как ще коментирате тази инвестиция - ще има ли тя своите ползи за града според Вас?

- Много точно използвате думата „бизнесът“. Бизнесът няма да инвестира 20 милиона, ако няма печалба и интерес. Филантропи имаше миналия век, за съжаление, в 21. век такива липсват. Алтруизмът не е типичен за нашето съвремие. Дали ще има ползи? Нека се направи един открит дебат и да преценим плюсовете и минусите. Нека да има местен референдум, ако е необходимо. В крайна сметка, нали всичко е уж за хората. Нека пловдивчани кажат дали го искат. Само ще допълня, че сегашният гребен канал е в топ 10 на такива съоръжения в света и отговаря на всички изисквания на ФИСА за провеждане на световни първенства по гребни спортове.

- Преди години, когато е построена сегашната Гребна база, тя също е имала своите опоненти. Но днес е една от най-красивите локации в Пловдив. Не е ли нормално точно вие: архитекти, ландшафтни специалисти, инженери и урбанисти да движите развитието на града напред, а не да се противопоставяте и спирате подобни инициативи?

- Развитието на града не означава на всяка цена да направим нещо, което вече 13 години не обединява, а разединява пловдивчани. Отново повтарям, нека да сложим плюсовете и минусите и да преценим кое е целесъобразно за развитието на града. Преди години със строежа на сегашната гребна база се снижи нивото на подпочвените води и това доведе до бавната агония на гората в лесопарковата част на „Отдих и култура“. Пловдив е под норматива за зелени площи и Общината е осъдена за чистотата на въздуха. Тогава с лека ръка ли трябва да се лишим от 130 дка зелени площи?

Районно-устройствената схема адресира тези спортове към базата в с. Оризари, защо ли? Защото там, без устройствени и екологични проблеми, тези спортове могат да се развиват десетилетия напред. Това означава един град да се развива! Не да се „изнасилва“ територията по всякакъв възможен начин, а да се подходи с перспектива. Да се подходи с мисъл, че градът не започва и не свършва с нас и бъдещите поколения трябва да имат възможност да решават възникналите градоустройствени проблеми. В крайна сметка, ние сме взели града назаем от нашите деца! 

ВИЗИТКА

Ландшафтен архитект Станимир Шаламанов има дългогодишен опит в областта на ландшафтната архитектура. Участвал е в изработването на редица устройствени планове, активно се включва в обществени обсъждания и изготвяне на становища за градската среда в Пловдив.

Завършва  Лесотехнически университет ​- София (1993-2000 г.) като магистър ландшафтен архитект.

Член е на Съюза на ландшафтните архитекти в България и на Научно-техническото дружество по озеленяване към Дома на техниката в Пловдив, също на Камарата на архитектите в България и IFLA Europe. Създава „Арт план" ЕООД, където е проектант и управител. Има участие в много национални симпозиуми и конференции, както и публикации в наши издания по проблеми на устройственото планиране и градската екология.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
dimitar

dimitar

28.09.2022 | 15:09

бърз и сериозен кредит за физически лица и фирми Нашата финансова институция е специализирана в договори за заеми за хора, които имат затруднения с банките. Ние предлагаме заеми от 5000 евро до 800 000 евро. лихвения процент от 2,5% години със срок на погасяване до 25 години за вашите нужди свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

За кого ще гласувате на 2 октомври?