Следвайте ни

Радост за купувачите: Колко падна цената за квадрат в Пловдив

viber icon

Прогнозите, че 2020-а ще е трудна за брокерите на имоти, се сбъдна.  Пандемията около COVID-19 сви до минимум продажбите на зелено, а банките гледат под лупа кандидатите за отпускане на кредити за покупка на жилище. В същото време хиляди нови жилища под тепетата стоят под ключ. Те са закупени, но стоят необитаеми, обясняват брокери под тепетата.

Всичко това повдига въпроса: защо въпреки задаващата се криза в Пловдив се строи все по-ударно?

За последните три месеца съм продал само един апартамент на цена от 60 000 евро - нямам други сделки, твърди пловдивски брокер, пожелал да остане анонимен. Все пак той уточни, че жилището е в един от новостроящите се комплекси на възлова локации. Вижда се как цените на жилищата бавно тръгват надолу, твърди пък Никола Димитров, брокер на имоти. Според него в районите „Западен“ и "Южен“ около бул. „Ал. Стамболийски“ има сериозни индикации за спад в цените. Също в покрайнините на града. „По ул. „Рая“ до Гребната база вече се виждат табели, че жилищата струват по 490 евро/ кв. м, твърди брокерът. В ЖР "Тракия" излизат оферти за апартаменти по 50 000 евро. На цени около 500-600 евро за квадрат вървят новите апартаменти и в южните части на Пловдив. Особено по оживена пътна артерия като бул. „Ал. Стамболийски“. Разликата е видима: поне доскоро трендът в подобни локации беше между 650 и 700 евро на кв. метър, коментират брокери.

Цените няма да паднат под 480-490 евро/ кв.м - категорични са в бранша. 

Центърът на Пловдив и особено зоната около гранд хотел "Пловдив" в момента остават встрани от интереса на купувачите. „Нямаме дори запитвания за тези локации. Вероятно хората са притеснени от плътното застрояване в зоната и липсата на достатъчно място за паркиране“, обясняват брокери.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?