1939

Куп награди от Строителство М2 потеглиха към Пловдив

2022-ра чупи рекорди

2022-ра е рекордна по обем строителство за последните 14 години. През отминалата година започнатите площи на всички типове сгради е нараснал с над 14,92%. Стартирани са над 7 611 313 кв. м разгъната застроена площ, което е увеличение с близо 1 млн. кв. м спрямо същия период на 2021 г. Данните бяха огласени по време на най-значимото събитие за строителство, инвестиции, недвижими имоти, иновации - Форум "Реал". В неговите рамки на 26 януари се проведе и церемонията по връчването на Годишните награди за Строителство М2. Над 400 гости от лидерите на индустрията и участници в строително-инвестиционния процес имаха възможността да се запознаят с основните тенденции, които характеризират пазара.

Жилищата са с най-голям дял от общото строителство в страната, като достигат ръст от 23,43% на преминали в етап строеж площи. Общо са отчетени нови 5 753 542 кв. м РЗП, или с 1 092 226 кв. м повече от 2021 г.

По традиция сред отличените имаше и солидно пловдивско присъствие.

Инвеститор на годината стана "Стройколукс" ООД с общо 103 487 кв. м с 4 завършени сгради - Томов Плаза, Белмекен Резиденс, Примеа Бийч Вилас в Царево и Каса Кубика комплекс с къщи в Пловдив. 

Проектант на годината с най-много завършени площи за 2022 г. е "Ер Те Консулт" с общо 296 045 кв. м и 17 завършени проекта, сред които са модернизацията на завод БеЕй Глас, СоХоум жилищен комплекс, Панорама Парк Изток в Пловдив и още много други. 

Отново "Ер Те Консулт" е най-активен проектант в категория "Индустриални сгради" с 86 744 кв. м и проектирани 7 сгради, сред които са стъкларският завод в София, складовите комплекси в Пловдив и логистичен център на Ви Джи Еф.

Строител на годината стана "Главболгарстрой" със 122 345 кв. м и 11 реализирани и въведени в експлоатация сгради, сред които са Фабриката за мебели на Виденов, Офис Парк Пловдив - етап 2, Логистичен център на Транспрес, Карлово Уей Парк и други. Големите аплодисменти за победител в категория инвеститор на търговски сгради получиха "Видеолукс Холдинг" с 15 564 кв. м със завършените сгради Търговски парк Технополис в Пловдив и Холидей Парк Пазарджик. 

Най-активен при проектантите на търговски площи е бил екипът на Архитектурно дизайнерско студио с 20 239 кв. м и три завършени проекта, сред които Карлово Уей Парк и Виа Парк - Север. Строителна компания с най-много реализирани търговски площи стана Аргогруп Екзакт с 16 023 кв. м.

В изключително оспорваната категория за жилищни сгради победител за инвеститор стана "Стройколукс" с 84 667 кв. м със завършените сгради Томов Плаза, Белмекен Резиденс и Каса Кубика. 

За проектант с най-много жилищни площи беше отличен арх. Радо Тодоров, управител на "Ер Те Консулт", с 199 901 кв. м с общо 7 реализирани проекта, сред които СоХоум жилищен комплекс, Панорама Парк - Изток в Пловдив. 

Победител в категорията за строител на жилища стана "Арх Ситистрой" с 110 862  кв. м и завършени общо 3 проекта, сред които са СоХоум жилищен комплекс и Азалия Парк.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?