49
Следвайте ни

Къща-кораб в "Остромила" влезе в топ 5 на най-нестандартните сгради

viber icon

Градската среда се развива и архитектите вкарват все по-нестандартни идеи в облика й. Така в последните години у нас е появиха къща-охлюв, която е построена с най-лекия бетон на света. Екипът на I/O Architects създаде един зашеметяващ проект за къща-наблюдателница, а морската ни столица Варна влезе направо в Гинес със странната си дентална клиника, която наподобява буквата D.

 Пловдив също присъства в тази импровизирана класация с нови смели структури, след като в покрайнините на града арх. Георги Кафелов проектира къщата-кораб, която изглежда така, сякаш е излязла от футуристична версия на „Карибски пирати“.

Кораб „акостира” в покрайнините на Пловдив

На броени минути от центъра на Пловдив, в квартал „Остромила”, е акостирал истински морски кораб. Необичайната форма на сградата е до​сущ като на плавателен съд, а голяма част от фасадите са изпълнени с ръждива ламарина "Кортен" - патинираща стомана с повишена устойчивост срещу атмосферна корозия. Атрактивната семейна къща в кв. "Остромила" 87 в Пловдив е по проект на арх. Георги Кафелов. Инвеститор и изпълнител е фирма "М Арт Билдинг".

Кортеновата стомана (Cor-Ten) се появява в САЩ

през 30-те години на миналия век. 

Първоначално от нея произвеждали железопътните вагони, които не е можело да бъдат третирани с антикорозионни покрития. Cor-Ten е стомана с повишена устойчивост срещу атмосферна корозия. В процеса на производството й в течната стомана се добавят елементи като фосфор, мед, хром, никел, молибден, с които се повишава устойчивостта й. Цветът на патината може да бъде от светлооранжев, през светлокафяв, до много тъмнокафяв с виолетов оттенък според времето и условията на експозиция на конструкцията. Със състаряването си материалът Cor-Ten започва да изглежда архитектурно още по-добре, а това качество е особено важно за приложението му в строителството.

Observation House, или къщата-наблюдателница 

Екипът на I/O Architects зашеметява с този проект за Observation House. Къщата се намира в Североизточна България, на върха на хълм, от който се открива спираща дъха гледка към околните поляни и гори. Къщата за наблюдение се намира в селскостопански район в Североизточна България. Тя попада на върха на хълм в края на селото. Фактът, че около нея няма близки сгради, а стените на всекидневната всъщност са витрини с 360-градусова гледка, я превръща в един красив дом-наблюдателница, нетипичен за нашите ширини. В интериора преобладават дървени повърхности, тъмни мебели и ретро килими, които създават допълнително чувство на уют.

Сграда с форма D вкара Варна в Гинес

Морската столица Варна стана дом на най-голямата сграда в света с формата на буквата D. Така тя влезе в рекордите на Гинес.

Всъщност тези уникална сграда е дом на една от най-големите дентални клиники в Европа. Висока е 15 метра, на 5 етажа, с 57 кабинета и 5 хиляди квадратни метра площ. Това я прави най-високата в света с формата на буква. Идеята се заражда още през 2020 г.

За да се стигне до престижното отличие обаче, сградата е била обект на много проверки. Освен че е най-голямата в света по този показател, тя разполага и с редица други предимства - като соларни панели и пречиствателни филтри на въздуха. В периферията на клиниката има бамбукова гора. Така новият рекордьор на Гинес вече прославя както България, така и морската столица.

Къща-охлюв оглави класация за „Най-странните сгради в света” 

„Човек цял живот си носи къщата на гърба", е философията на инженер Симеон Симеонов и той я следва, когато прави своята къща-охлюв. Странната постройка оглави класацията „Най-странните сгради в света” през 2012 г. и се намира на бул. „Симеоновско шосе" в столицата. Авторът <210> обаче има интересен принос към строителството - постига най-лекия бетон на света, който е 4 пъти по-лек от водата. Това прави къщата уникална, защото този вид бетон има невероятни топлоизолационни, шумоизолационни и хидроизолационни качества. Къщата представлява цветен охлюв, а облите <210> форми са изваяни от полимербетон. За да постигне заоблените форми на чудната къща, Симеон Симеонов пък използва кофраж от триъгълници, вместо обичайния от правоъгълници и квадрати. Нейната енергийна ефективност е 8 пъти по-висока от тази на санирана сграда. Разперилата криле калинка на покрива служи за похлупак на комина. А рогата на охлюва всъщност са гръмоотводи и в същото време служат за осветление. Любопитното е, че още при строежа на къщата на два пъти светкавици удрят въпросните рога, без да им се случи нищо, защото заземяването е изпълнено от инженера по европейски стандарт.

Обичате силните изживявания? Купете си тази палатка

Най-малкото защото в нея има… българска следа. Слага я дизайнер​ът Кърк Кирчев. И така, британският дизайнер и изобретател Алекс Шърли Смит измисли палатка, която се окачва за околните дървета. Тя е истинска мечта за любителите на палатките - наподобява покрит хамак и поема товар до 400 кг, т.е. до трима души с оборудването им (или двама възрастни с две деца). Така че ако не обичате да разчиствате земята от клони и пълзящи твари, за да разпънете мобилния си дом, имате решението! Може да ги използвате за спане, четене на книги или релаксация. Палатките, с които можете да спите във въздуха, струват 350 долара, но могат да се вземат и под наем. Прототипът на палатката Tentsile става популярен още през 2012 г., но е завършен като продукт едва в края на миналата година. Това става, след като към проекта е привлечен дизайнерът Кърк Кирчев. Българинът е завършил Софийската художествена гимназия през 1993 г. и колежа по изкуства и дизайн „Сейнт Мартинс“ през 2002 г. 

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Коментари (2)

комунист

комунист

12.01.2022 | 18:22

Видяла жабата, че подковават вола и тя вдигнала крак.

Отговори
10 0
4997533

4997533

12.01.2022 | 18:02

Егати и грозотията! Смешна грандомания!

Отговори
13 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?